Kongehuset:

Ber om 22 millioner mer

I en søknad ber kongehuset om en økning i tilskuddet fra statsbudsjettet.

VIL HA MER: Det kongelige hoff ber om mer penger fra statsbudsjettet neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VIL HA MER: Det kongelige hoff ber om mer penger fra statsbudsjettet neste år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Det norske kongehuset er dyrest i Skandinavia. I Europa var vi på delt tredjeplass med Nederland i 2020, ifølge CNN.

Monarkiene i våre svenske og danske naboland kostet skattebetalerne henholdsvis 150 millioner og 142 millioner kroner i 2021.

Samme år sopet det norske kongehuset inn 312 millioner kroner fra staten.

I fjor ble summen jekket opp til svimlende 455 millioner kroner. Av dette utgjorde 233 millioner kroner et ekstraordinært tilskudd til Slottets sikkerhetsprosjekt.

Ber om millioner ekstra

I år var Det kongelige hoff bevilget 240 008 000 kroner. For neste års statsbudsjett, som legges fram i oktober, ber hoffet om ytterligere 22 millioner.

Det framgår i en søknad til Statsforvalteren, som Børsen har fått innsyn i.

Dette inkluderer ikke apanasjen til kongeparet og kronprinsparet, som ligger på henholdsvis 13,9 og 11,6 millioner kroner. Denne bes om å reguleres etter SSBs indeks, som er vanlig.

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år blir lagt fram 6. oktober.

- BLIR OVERSKRIFTER: Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, om bryllupsplanene til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett. Reporter: Klaus Fjellro Vis mer

Slottets kommunikasjonssjef, Guri Varpe, sier i en kommentar til Børsen at kongehuset ønsker mer penger på grunn av endringer i trusselbildet og større krav til IKT-sikkerhet.

- Som alle andre virksomheter og organisasjoner jobber også Det kongelige hoff kontinuerlig for å holde kostnader nede, og for å se på helheten i vårt kostnadsbilde og mulighet for omdisponering av midler, sier hun.

Nye stillinger

Det kongelige hoff ønsker noen ekstra millioner i flere kategorier. 6 millioner skal gå til lønns- og driftskostnader, blant annet knyttet til to nye stillinger for å sikre «overholdelse av nye lover, retningslinjer og rapporteringskrav».

16 millioner bes om til investeringer, hvor halvparten er knyttet til nytt utstyr og systemer for å bedre IKT-sikkerheten. Resten skal gå til oppgraderinger av systemer for økonomi og lønn, HR, innkjøp og offisielt program.

Brevet er signert hoffsjef Olav Heian-Engdal.

Kritisk til sammenlikning

I fjorårets regnskap ble det kostnadsført 1,5 millioner til IKT-utstyr, noe ned fra året før. Nå er det altså snakk om å øke denne posten til 8 millioner kroner.

Varpe er også kritisk til at Det norske kongehuset sammenliknes med andre lands kongehus og deres pengebruk.

- En sammenlikning av de ulike lands budsjettildeling til Kongehusene vil ikke gi et riktig bilde uten at man samtidig beskriver de ulike forutsetningene som legges til grunn for tildelingen i de enkelte land. For eksempel om hvorvidt budsjettildelingen også dekker drift og vedlikehold av slott og offisielle eiendommer, slik det gjør i Norge, eller om andre lands Kongehus også får andre inntekter fra for eksempel ulike fond eller kommersiell virksomhet, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer