Maria Høili selger luksusbolig:

Ber om 35 mill.: - Mye penger fastlåst

Europris-arving Maria Høili ønsker å frigjøre kapital og forsøker på ny å selge luksusgården i Lier.

KLAR FOR NYTT KAPITTEL: USA-bosatte Maria Høili selger prakteiendommen sin for 35 millioner kroner. Her er hun avbildet hjemme på den aktuelle gården i Lier i 2017 i forbindelse med et protrettintervju i Dagbladet Magasinet. Foto: Morten Rakke
KLAR FOR NYTT KAPITTEL: USA-bosatte Maria Høili selger prakteiendommen sin for 35 millioner kroner. Her er hun avbildet hjemme på den aktuelle gården i Lier i 2017 i forbindelse med et protrettintervju i Dagbladet Magasinet. Foto: Morten Rakke Vis mer
Publisert

I 2013 bladde milliardærdatter og Europris-arving Maria Høili (38) opp 27 millioner kroner for en luksusvilla i Lier i Buskerud. Boligen kjøpte hun av sin egen bror, Dag Alexander Høili (53).

Etter mislykkede salgsforsøk tidligere, har eiendommen igjen inntatt markedet - med en utropspris på 35 millioner kroner.

- Jeg har egentlig ikke så mye å si om saken annet enn at vi trives veldig godt i USA og at eiendommen i Lier koster meg mye penger i vedlikehold årlig. Det er mye penger der som står fastlåst i kapital som kan forvaltes annerledes, sier Maria Høili til Børsen.

HERSKAPELIG: Ifølge annonsen kan de fleste møblene, gardiner, lamper, og liknende avtales solgt med huset om ønskelig. Her er Maria Høili avbildet i hjemmet i forbindelse med et portrettintervju i Dagbladet Magasinet i 2017. Foto: Morten Rakke
HERSKAPELIG: Ifølge annonsen kan de fleste møblene, gardiner, lamper, og liknende avtales solgt med huset om ønskelig. Her er Maria Høili avbildet i hjemmet i forbindelse med et portrettintervju i Dagbladet Magasinet i 2017. Foto: Morten Rakke Vis mer

- Ikke hogd i stein

For det er en betydelig eiendomsmasse som skal ivaretas. Foruten et stort og herskapelig hovedhus, rommer tomta en garasje, stall og eldre låve, samt en kårbolig.

Høili og familien hennes har på sin side bodd i USA de siste fire åra - og har ingen umiddelbare planer om å returnere til Norge.

- Nei, vi jobber med å få green cards. Men ingenting er hogd i stein. Det er ingen enkel prosess her borte heller. Visumene våre går ut i august, så vi er avventende til systemet her nede, fortsetter hun.

KJØPT I 2013: Lier-eiendommen til Høili-familien er forsøkt solgt tidligere - uten hell. Nå håper Maria Høili at en aktuell kjøper melder seg. Foto: Zovenfra
KJØPT I 2013: Lier-eiendommen til Høili-familien er forsøkt solgt tidligere - uten hell. Nå håper Maria Høili at en aktuell kjøper melder seg. Foto: Zovenfra Vis mer
TATT GREP: Hovedhuset er ifølge annonsen oppført i 2002 og senere totalt ombygget og påbygget i 2010 og 2011. Foto: Zovenfra
TATT GREP: Hovedhuset er ifølge annonsen oppført i 2002 og senere totalt ombygget og påbygget i 2010 og 2011. Foto: Zovenfra Vis mer

Fikk nei

Høili la først ut Bakkemehren gård for salg med en prisantydning på 38 millioner kroner i 2016. Bakgrunnen var at familien flyttet til Los Angeles. Siden har eiendommen vært gjennom flere runder på markedet - uten at verken prisreduksjon eller meglerbytte har sikret en handel.

BLIR TROLIG VÆRENDE I USA: Høili og familien ønsker å selge gården i Lier, da de selv er bosatt i USA. Foto: Zovenfra
BLIR TROLIG VÆRENDE I USA: Høili og familien ønsker å selge gården i Lier, da de selv er bosatt i USA. Foto: Zovenfra Vis mer

At eiendommen har vært rammet av en såkalt priskontroll har også satt kjepper i hjulene for Europris-arvingen. Kort forklart omfattes landbrukseiendommer over en gitt størrelse av priskontroll.

Hensikten er å unngå uforsvarlig høy prisutvikling, og legge til rette for at det er mulig leve av gårdsdriften alene.

Ryddet opp

I et forsøk på å løse boligfloken, søkte Høili opprinnelig om å fradele våningshuset fra resten av landbrukseiendommen. På den måten kunne hun selge det på det åpne markedet. I stedet fikk hun nei fra politikerne, og måtte trekke boligannonsen i 2019.

En avtale om å selge en del av området til en av naboene - som driver tradisjonelt landbruk - kunne imidlertid bli redningen. Ifølge Høili er utfordringene nå løst.

- Som dere vet så har vi hatt en prosess med Lier kommune og har fått bort konsesjonsplikt med fradeling av jord, og salg til en nabo. Derav kan nå eiendommen selges på det åpne markedet, sier hun.

- Forvalter pengene for meg

Overfor Børsen utdyper advokat Yngve Romsvik - som har bistått Høili i eiendomsprosessen - at det kun er formelle detaljer som gjenstår.

- Det er de produktive dyrkearealene på eiendommen som er fradelt og solgt, og som skal overføres til en nabo. Da vil ikke eiendommen lenger være omfattet av reglene som gjelder for konsesjonsplikt, sier Romsvik, som ikke ønsker å si noe om hvor mye landbruksjorda ble solgt for.

Ifølge siste tilgjengelige tall i skattelistene, hadde Høili en inntekt på 5,4 millioner kroner, samt en formue på 29,8 millioner kroner i 2020.

- Har du noen klare tanker for hvordan pengene skal forvaltes når dere eventuelt har fått solgt eiendommen?

- Jeg jobber med Industrifinans. De forvalter pengene mine for meg, sier Høili.

Børsen har fredag formiddag vært i kontakt med Alexander Sandaas i Privatmegleren for utdypende kommentarer. Eiendomsmegleren har foreløpig vært utilgjengelig for kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer