Ber om fengsel i to år for John Carew

Den tidligere fotballproffen risikerer å måtte sitte inne for skattesvik.

I RETTEN: Tidligere fotballproff John Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik fra 2016 til 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I RETTEN: Tidligere fotballproff John Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik fra 2016 til 2019. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Børsen): Rettssaken mot den tidligere fotballstjerna John Carew (43) er inne i sluttfasen.

Onsdag har det vært påtalemyndighetens prosedyre som har stått for tur.

Like før klokka 13.30 onsdag ble det klart at aktoratets påstand om straff for Carew er to års fengsel.

Økokrim vil også at Carew dømmes til en ubetinget bot på 540 000 kroner, og subsidiert 21 dagers fengsel. Saksomkostninger mener de bør settes etter rettens skjønn.

Aktoratet mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter i saken. De har tatt utgangspunkt i en strafferamme på to år og fire måneder, men har på grunn av Carews tilståelse satt ned en strafferabatt på opptil 15 prosent.

- Carew har hatt mange muligheter til å korrigere og endre de opplysningene som er gitt, sa politiadvokat Ragna Flækøy Skjåkødegård i Økokrim da hun la fram aktoratets påstand.

De mener også at samfunnsstraff ikke er anvendelig i denne saken.

Vil ikke kommentere

Carew selv er på plass i Oslo Tingrett. Både han og hans advokat, Berit Reiss-Andersen, opplyser til Børsen at de ikke vil uttale seg om påstanden før torsdag. Da er det tid for forsvarets prosedyre.

Det var tirsdag i forrige uke at rettssaken mot John Carew (43) startet.

Økokrim mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt for totalt 5,4 millioner kroner i åra 2014 til 2019. Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik resten av perioden.

Den tidligere fotballproffen erkjenner straffskyld i tiltalens tre første poster som går ut på grovt uaktsomt skattesvik. Han erkjenner ikke straffskyld i grovt forsettlig skattesvik i tiltalens post fire og fem. Det er forsettet, altså at han har gjort det med vilje, han ikke erkjenner straffskyld i.

I RETTEN: Forsvarer Berit Reiss-Andersen hilser på førstestatsadvokat Marianne Bender under rettssaken mot John Carew. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
I RETTEN: Forsvarer Berit Reiss-Andersen hilser på førstestatsadvokat Marianne Bender under rettssaken mot John Carew. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Statsadvokat Marianne Bender varslet allerede i sitt innledningsforedrag forrige uke at hun vil legge ned påstand om at Carew ilegges en bot, i tillegg til en ubetinget fengselsstraff.

Mener å ha fått feilaktige skatteråd

Carew har i sin forklaring lagt vekt på at han har basert seg på feilaktige skatteråd. Han har også forklart seg bredt om relasjonen til sin advokat og mangeårige agent, Per A. Flod, som ble Carews agent allerede i 1998.

Carew framholder at Flod var den som håndterte kommunikasjonen med Skatteetaten. Påtalemyndigheten mener derimot at Carew selv har visst om at man må skatte til Norge om man oppholder seg her i mer enn 183 dager, men bevisst har unngått det.

- Han er langt over 183 dager. I enkelte år er han nesten bare i Norge, med unntak av ferier. Man kan spørre seg, hvor trodde han at han var, dersom det ikke var i Norge? sa Marianne Bender da hun la fram aktoratets prosedyre onsdag.

- Carew prøver å skyve ansvaret over på Flod, som har gitt ham feil råd, i et forsøk på å få lavere straff, fortsatte hun.

I prosedyren argumenterte hun med at Carew i perioden han er tiltalt for skattesvik har gjort kompliserte investeringer på egenhånd, uten Per A. Flod.

- De siste årene hans i proff-karrieren, så har han startet selskaper i Norge, har hatt flere leiligheter i Norge, hatt egen skatterådgiver i England, egen skatterådgiver i USA, egen skatterådgiver i Frankrike, startet selskap i USA - dette er en mann som gjør store investeringer i flere land, og som selv skaffer seg rådgivere i disse landene, sa Bender, og la til:

- Han har satt igang mye mer kompliserte investeringer enn noen andre i dette rommet.

Børsen følger rettssaken, som fortsetter torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer