Norsk reiseliv:

Ber om kontroversielt tiltak før turist-boom

Utfordringene står i kø dersom norske turistdestinasjoner skal holde tritt med den eksplosive veksten som er ventet innen 2030. Sikkerhet, overbelastet natur og «feil type turister» er blant bekymringene.

KAN BLI FARLIG: Det er ikke første gang lederen i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, tar til orde for å få verktøy som gjør at de i fremtiden kan regulrere antall mennesker som slipper ut ytterst på Preikestolen-platået. Forslaget har fått kritikk. Foto: Marianne Løvland / NTB
KAN BLI FARLIG: Det er ikke første gang lederen i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, tar til orde for å få verktøy som gjør at de i fremtiden kan regulrere antall mennesker som slipper ut ytterst på Preikestolen-platået. Forslaget har fått kritikk. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

I mange år har norske reiselivsaktører kriget om å få turistene til Norge. Men prognosene i en rapport, laget på vegne av NHO Reiseliv, har gjort at aktørene må tenke på problemer de ikke har hatt før.

Rapporten spår nemlig en omsetningsvekst i hele det norske reiselivet på 45 prosent fra 2019 til 2030. Med andre ord en klar økning i antall turister til norske turistmål.

Er man ikke forberedt på turist-boomen, kan det oppstå livsfarlige situasjoner, advarer Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen.

- Kommer det fem-seks tusen personer til Preikestolen takler vi det ganske bra. Men med en 40 til 50 prosent økning fra 2019, er vi på en halv million besøkende i året, sier Kjellevold til Dagbladet.

PREIKESTOLEN: Folk blir bedt om å heller komme tilbake i morgen. Video: Privat Vis mer

Flere ganger har han tatt til orde for å regulere hvor mange som går ut på det stupbratte Preikestol-platået de dagene det er flest folk.

Det er en mulighet som ikke finnes i norsk lov i dag. Og mens vi går mot nye rekorder for antall besøkende, mener Kjellevoll nok en gang at debatten om regulering må tas.

- Fylles det opp med så mye folk, er resultatet en dårlig opplevelse og et dårlig omdømme. Blir det for tett, er det 600 meter ned. Det handler egentlig ikke om å begrense allemannsretten, det handler om sikkerhet.

TETT I TETT: I dag er det ingen begrensninger på hvor mange som kan ta turen ut på Preikestol-platået. Det betyr at det kan bli farlig tett på både sti og paltå de aller travleste dagene. Foto: Marianne Løvland / NTB
TETT I TETT: I dag er det ingen begrensninger på hvor mange som kan ta turen ut på Preikestol-platået. Det betyr at det kan bli farlig tett på både sti og paltå de aller travleste dagene. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer

Allemannsretten-uenighet

At tiden er inne for å ta diskusjonen om å sette begrensinger for enkelte turistdestinasjoner, er reisesjefen i Destination Lofoten også enig i:

- Ingen har noe ønske om å sette store begrensninger på allemannsretten, det er jo en rett vi vil beholde. Men på enkelte steder hvor det i perioder er veldig stort press, må man på en eller annen måte kunne snakke om verktøy for å regulere, sier Line Renate Samuelsen til Dagbladet.

Turistforeningen har tidligere kritisert slike forslag ved å vise til allemannsretten, altså retten vi har til fri bruk av naturen.

- Jeg skjønner veldig godt at de har behov for å få bukt med de store folkemengdene. Men forbud og inngrep i allemannsretten bør være absolutt siste utvei, sa generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang til NRK i fjor sommer.

Samuelsen påpeker imidlertid at Norge ikke hadde turismen vi har i dag da allemannsretten ble lovfestet.

- Det er ikke masseturisme i Norge, men enkelte dager er det mye trafikk og man opplever at infrastrukturen ikke er tilrettelagt for så mange på så kort tid, poengterer hun.

- Lofoten er først og fremst en naturdestinasjon. Da handler det om å planlegge for hvor skal man kan skjerme naturen for framtidige generasjoner og unngå overforbruk.

Hun trekker også frem de mange farene fjellene i nordområdene byr på i både sommer- og vinterstid.

- Det er mange som går i fjellet som ikke er vant med det, og vi ser at det blir en del ulykker og redningsaksjoner hvert år, sier reisesjefen.

Turist-krav

Både Samuelsen og Kjellevold mener at det i årene som kommer blir særlig viktig at reiselivaktørene tenker over hvilke turister man vil tiltrekke seg.

- Med en vekst og popularitet som vi ser nå, mener jeg norsk reiseliv må bli bevisst på å ikke bare tenke volum, men også hvilke type folk vi ønsker vi å få på besøk, sier lederen i Preikestolen-stiftelsen.

GODT RYKTE: Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen vil bevare det gode ryktet til norske turistattraksjoner, men mener det er nødvendig med tiltak for å sørge for gode opplevelser når antall besøkende øker. Foto: Privat
GODT RYKTE: Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen vil bevare det gode ryktet til norske turistattraksjoner, men mener det er nødvendig med tiltak for å sørge for gode opplevelser når antall besøkende øker. Foto: Privat Vis mer

Tidligere var det ikke uvanlig å treffe på utenlandske turister med flip-flops på den to timers lange turstien til det spektakulære fjellplatået.

De er det færre av i dag, takket være målrettede informasjonskampanjer, forteller Kjellevold.

Det største ønsket for fremtidens turister handler derfor om noe helt annet:

- Vi trenger sårt at folk blir lenger i området, sier Kjellevold, som forteller at mange kommer i turbusser, med cruisebåt eller med fly tur-retur samme dag.

Ivaretakelse av lokalsamfunnets interesser bør også stå i sentrum av en bærekraftig vekst i reiselivet, mener Samuelsen. I Lofoten har den intense sommerturismen ofte vært til sjenanse for lokalbefolkningen.

For samtidig som næringslivet lener seg på inntektene deres, har støy, mye trafikk og utfordringer med infrastruktur - som veier som ikke er laget for så mye trafikk - vært blant utfordringene som har kommet med turismen.

- Vi kan jo ikke nekte folk å komme, men vi vil jobbe med å tiltrekke oss de turistene som respekterer vår historie og kultur. For Lofoten er turismen viktig, men det handler om å få den balansen så det ikke tipper over.

NHO: Bør ta betalt for å regulere

Spådommene i NHO-rapporten er at den største økningen blir i norske turister, deretter utenlandske, forteller Ole Michael Bjørndal, fagdirektør for næringspolitikk i NHO Reiseliv.

Han mener det blir minst like viktig at lokale myndigheter har god oversikt over områdets tåleevne, og regulerer det for en bærekraftig turistvekst.

- Det handler om å tilrettelegge med besøksparkeringer man tar betalt for, toalettfasiliteter som man tar betalt for og om det skal være snakk om betaling via bompasseringer eller liknende, skal dette være basert på prinsippet om at «forurenser betaler», eksemplifiserer Bjørndal.

På spørsmål om hvilke utfordringer han identifiserer som mest kritisk knyttet til en så stor vekst i reiselivet i Norge, trekker han frem mangel på personell og den voldsomme kostnadsveksten.

- Dette er en utfordring på både kort og mellomlang sikt. Prediksjoner sier at veksten i næringen vil komme, mens sysselsettingen i 2030 skal være på samme nivået som i 2019. Dermed må man se på hvordan man bli mer produktiv og produsere mer med mindre personell.

- Servering er dog predikert å øke antall sysselsatte, så det er forskjeller i de ulike segmentene, tilføyer Bjørndal.

  • Les også: Cruisetrafikken i Tromsø medfører også økt press på sykehusene, mener overlege og nevrolig ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Les saken under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer