Norsk reiseliv:

Ber om kontroversielt tiltak før turist-boom

Utfordringene står i kø dersom norske turistdestinasjoner skal holde tritt med den eksplosive veksten som er ventet innen 2030. Sikkerhet, overbelastet natur og «feil type turister» er blant bekymringene.

KAN BLI FARLIG: Det er ikke første gang lederen i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, tar til orde for å få verktøy som gjør at de i fremtiden kan regulrere antall mennesker som slipper ut ytterst på Preikestolen-platået. Forslaget har fått kritikk. Foto: Marianne Løvland / NTB
KAN BLI FARLIG: Det er ikke første gang lederen i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, tar til orde for å få verktøy som gjør at de i fremtiden kan regulrere antall mennesker som slipper ut ytterst på Preikestolen-platået. Forslaget har fått kritikk. Foto: Marianne Løvland / NTB Vis mer
Publisert

I mange år har norske reiselivsaktører kriget om å få turistene til Norge. Men prognosene i en rapport, laget på vegne av NHO Reiseliv, har gjort at aktørene må tenke på problemer de ikke har hatt før.

Rapporten spår nemlig en omsetningsvekst i hele det norske reiselivet på 45 prosent fra 2019 til 2030. Med andre ord en klar økning i antall turister til norske turistmål.

Er man ikke forberedt på turist-boomen, kan det oppstå livsfarlige situasjoner, advarer Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen.

- Kommer det fem-seks tusen personer til Preikestolen takler vi det ganske bra. Men med en 40 til 50 prosent økning fra 2019, er vi på en halv million besøkende i året, sier Kjellevold til Dagbladet.

Flere ganger har han tatt til orde for å regulere hvor mange som går ut på det stupbratte Preikestol-platået de dagene det er flest folk.

Det er en mulighet som ikke finnes i norsk lov i dag. Og mens vi går mot nye rekorder for antall besøkende, mener Kjellevoll nok en gang at debatten om regulering må tas.

- Fylles det opp med så mye folk, er resultatet en dårlig opplevelse og et dårlig omdømme. Blir det for tett, er det 600 meter ned. Det handler egentlig ikke om å begrense allemannsretten, det handler om sikkerhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer