Storstreik:

Ber om krisegrep

Storstreiken bør få Støre til å kutte i skatter og avgifter, mener sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen. - De tenker helt feil, sier han om regjeringens taktikk.

UTFORDRES: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør ta grep, mener sjeføkonom. Foto: Shad Madian / Dagbladet
UTFORDRES: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bør ta grep, mener sjeføkonom. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag er en historisk streik i gang, mellom NHO og LO. Etter brudd i meglingene er om lag 23 000 LO-medlemmer i streik.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen mener storstreiken bør føre til at regjeringen og Stortinget kutter i skatter og avgifter for strøm, mat og medisiner.

- Hvis ikke staten griper inn, kan dette bli en langvarig streik, sier Andreassen til NRK.

Bør ta av sparegrisen

Storstreiken er den største konflikten i et mellomoppgjør siden krigen.

Krona er rekordsvak, som gjør at prisene øker mer enn lønningene.

Inflasjon, renter og dyrtid skaper en vanskelig økonomisk situasjon for vanlige folk, og LO brøt med forhandlingene fordi de blant annet ikke fikk innfridd kravet om økt kjøpekraft.

Økonomen mener mer av statens overskudd bør gå til vanlige folk.

- Det vil også hjelpe på debatten vi har om trygdede og fattigfolk, sier Andreassen.

- Tenker helt feil

Han er kritisk til regjeringens planom å få bukt med inflasjonen gjennom en stram økonomisk linje.

- Jeg tror de tenker helt feil. Problemet er ikke å få det stramt nok. Problemet er hvordan vi skal nærme oss 3 prosent-regel for bruk av oljepenger, sier Andreassen til NRK.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer