Ber om penger - igjen

Brasil ber om nye regnskogmilliarder fra blant andre USA og Norge, halvannet år etter at regnskogsamarbeidet med Norge kollapset.

KREVER KOMPENSASJON: Brasils president Jair Bolsonaro er tilsynelatende villig til å legge om kursen og gjøre mer for å bremse avskogingen i Amazonas. Men han krever internasjonal støtte som kompensasjon. Foto: Evaristo Sa / AFP / NTB
KREVER KOMPENSASJON: Brasils president Jair Bolsonaro er tilsynelatende villig til å legge om kursen og gjøre mer for å bremse avskogingen i Amazonas. Men han krever internasjonal støtte som kompensasjon. Foto: Evaristo Sa / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Ønsket om nye midler ble tidligere denne uka formidlet i et brev til USAs president Joe Biden, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Brasil fortjener å bli rettferdig kompensert for miljøtjenestene som landets borgere yter for planeten, het det i det sju sider lange brevet fra president Jair Bolsonaro.

I et intervju tidligere i april sa Brasils miljøminister Ricardo Salles at landet trenger 1 milliard dollar i løpet av et år for å redusere avskogingen i Amazonas.

Både USA og Norge er bedt om å bidra, sa Salles i intervjuet med avisa O Estado de São Paulo, som ble sitert av nyhetsbyrået Reuters.

Rotevatn stiller krav

Norges klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) gjør det imidlertid klart at Brasil først må redusere avskogingen.

Budskapet ble formidlet i en telefonsamtale mellom Rotevatn og Salles før påske, opplyser Klima- og miljødepartementet til NTB.

I tillegg må det oppnås enighet om styringen av Amazonasfondet, sa Rotevatn i et intervju med Reuters tidligere denne uka. I dette fondet står det flere milliarder kroner i norske bidrag som inntil videre er frosset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer