Ber regjeringa slette gigantregningen

Nesten fem milliarder kroner har norske bedrifter utestående i skattegjeld. - Slett den, sier SMB Norge.

INGEN DISKUSJON: SMB Norge er forundret over at det ikke har vært noen diskusjon om gigantregningen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB
INGEN DISKUSJON: SMB Norge er forundret over at det ikke har vært noen diskusjon om gigantregningen på Stortinget. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

- Det har vært veldig utfordrende. Vi ble ikke nedstengt, men alle våre kunder ble det. Da er det samme effekten. Vi måtte permittere alle, inklusive meg selv.

Slik oppsummerer daglig leder Morten Christian Reffhaug hvordan det siste halvannet året har vært for To-Be-More, bedriften han og kona driver sammen.

De driver med utleie og også litt salg av LED-storskjermer og LED-bannere til idrettsarrangementer, festivaler og andre som trenger store skjermer.

TØFT ÅR: Det siste halvannet året har vært utfordrende for Morten Christian Reffhaug og hans storskjermutleie. Foto: Privat
TØFT ÅR: Det siste halvannet året har vært utfordrende for Morten Christian Reffhaug og hans storskjermutleie. Foto: Privat Vis mer

Har fått litt støtte

På tross av at det ikke var noen som stengte ned deres bedrift, ble altså hele markedet de opererer i lagt brakk. Dermed gikk de fra et positivt driftsresultat i 2019, til et underskudd i 2020.

- Vi hadde litt inntekter på spesielle ting som drive in-kinoer, og så har vi solgt et par skjermer, sier Reffhaug om året som har gått.

Støtteordningene har ikke nødvendigvis truffet hans selskap så godt heller. Til sammen har To-Be-More fått i overkant av 400 000 kroner av statens støtteordning.

Det kunne vært langt mer, men fordi Reffhaugs skjermutleie hadde blitt lagt inn med feil næringskode da det ble opprettet, fikk han ikke penger første halvåret.

Han forklarer at et annet problem for dem som eier mye utstyr, er at de ikke får kompensert den største kostnaden: Avskrivninger.

- Det blir et stort problem. Hadde vi leaset utstyret så hadde vi fått kompensasjon. Det slår uheldig ut for de av oss som har brukt hardt opptjente midler på å kjøpe nytt utstyr, sier Reffhaug.

Lånte av banken

For å komme seg gjennom perioden har Reffhaug gjort som så mange andre norske bedrifter: Bedt om utsettelse på skatter og avgifter til staten.

Ved siste opptelling viste Skatteetatens tall at den samlede regningen er på 4.6 milliarder kroner. Størstedelen av dette er moms, som beløper seg til 3,7 milliarder kroner, mens staten også har utestående 658 millioner i arbeidsgiveravgift.

Reffhaug hadde også utestående penger til staten, rundt 300 000 kroner i moms. Den regninga har han nettopp betalt, og det er det to grunner til.

- Det er 8 prosent rente på dette. Vi kan få lån i banken til fire prosent. Det sier seg nesten at staten er vel grådige i forhold til bankene, sier Reffhaug.

Så dermed ble det løsningen for ham og selskapet hans: Låne penger av banken til en lavere rente enn det staten tilbyr, og på den måten har de fått betalt skatteregningen. Den må de nemlig ha betalt for å sikre seg oppdrag i framtida.

- Grunnen til at vi har lånt pengene er at vi er med på offentlige anbud. Og er man med på offentlige anbud, så kan man ikke skylde staten noe.

- Slett gjelda!

Jørund Rytman, leder for politikk og samfunnskontakt i SMB Norge, interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter, har denne klare beskjeden til det offentlige:

- Slett hele eller deler av skattegjelda!

SLETT GJELDA: Jørund Rytman i SMB Norge synes det er rart at det ikke har vært noen diskusjon om å slette skattegjelda. Foto: Susanne A. Finnes
SLETT GJELDA: Jørund Rytman i SMB Norge synes det er rart at det ikke har vært noen diskusjon om å slette skattegjelda. Foto: Susanne A. Finnes Vis mer

Han sier at historien til Morten Reffhaug beskriver hvordan realitetene er for mange.

- Han hadde ikke noe annet valg enn å låne i banken og betale regninga hvis han skulle delta i anbud. Den utsatte regninga er ment som en hyggelig gest fra staten, men det blir ikke det. Det er for høy rente, sier Rytman.

For mange av bedriftene er det likevel ikke en utvei å låne penger i banken. Er man gründer med bare ett år eller to på baken, er det ikke like lett å få med banken på et nytt lån for å dekke skatteregningen.

- Da er eneste alternativet å slå seg selv konkurs, sier Rytman.

Savner reell diskusjon

Mange av SMB Norges medlemmer har kjent på at en rente på 8 prosent er en unødvendig tøff belastning, og at det ikke henger helt på greip, når det offentlige Norge stiller opp med milliarder i andre støtteordninger.

- Jeg synes det er rart at det ikke har vært en reell politisk diskusjon om ettergivelse av gjelden, eller å slette den totalt. Foreslår man det blir man nærmest fnyst av. Jeg mener man i alle fall burde ha en reell diskusjon om en delvis ettergivelse, slår Rytman fast.

- Men blir ikke dette urettferdig for dem som har betalt skatteregningen?

- Jo, på samme måte som at det i de ulike kompensasjonsordningene er noen som har kommet bedre ut enn andre, som det dessverre ofte er. Ingen ordninger er perfekte, sier Rytman.

- Det bør være i landets interesse at SMB-bedriftene kommer over kneika. Så får vi heller leve med at noen da får mer hjelp av staten enn andre.

Frykter gründertap

Rytman er nemlig redd for at dette kan koste Norge dyrt på lang sikt. Han er redd for de risikovillige og innovative gründerne.

- Mange gründere kan gå på dunken og gå personlig konkurs, og norske innovative bedrifter blir borte for alltid. Kanskje er det noen av disse gründerne som prøver seg for første gang og tenker at de heller tar en sikker jobb i det offentlige. Men vi har ikke råd til å miste dem, slår han fast.

- Vi risikerer å miste mange kloke og innovative gründere.

Når det gjelder Reffahug og hans storskjermutleie har det siste halvannet året vært en berg-og-dal-bane.

- Det er opp og ned følelsesmessig. Vi er et firma hovedsakelig eid av min kone og meg. Det følger oss både på hjemmebane og på jobb i hele perioden. Noen dager har vært positive. Helt til å begynne med var det greit å få roet ned og få litt oversikt, sier Reffhaug, før han konkluderer:

- Men det har vært flest vanskelige dager for bedriften.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer