Ber regjeringen om kriseplan

Reiselivsnæringen i Norge er bekymret for konsekvensene av utbruddet av det nye coronaviruset og ber regjeringen om å lage en kriseplan for næringen.

BEKYMRET: Reiselivsnæringen i Norge er bekymret for konsekvensene av coronavirus-utbruddet. Nå ber de regjeringen om en kriseplan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BEKYMRET: Reiselivsnæringen i Norge er bekymret for konsekvensene av coronavirus-utbruddet. Nå ber de regjeringen om en kriseplan. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange av aktører i norsk reiseliv har små marginer og er avhengig av gode sommermåneder. Dersom utbruddet av coronaviruset skulle treffe Norge i høysesongen vil det få fatale konsekvenser for reiselivsnæringen, mener Virke Reiseliv.

Konsekvensene kan bli særlig store dersom museer og konsertscener og lignende blir stengt, påpeker bransjeorganisasjonen. Dette vil også gjelde hoteller og reisearrangører.

«Så vidt vi er kjent med er det ikke mulig for virksomhetene å forsikre seg mot en situasjon der de må stenge som følge av viruset. Om reiselivsnæringen skulle bli satt ut av spill i sommermånedene risikerer vi en situasjon der mange vil kunne gå konkurs», heter det i et brev som er stilt til næringsminister Iselin Nybø (V).

Ber regjeringen handle

Virke har derfor bedt om et møte for å drøfte disse problemstillingene.

– Vi forventer at regjeringen ikke vil sitte passive, men vil finne løsninger sammen med bransjen som gjør at virksomheter vil kunne vil klare seg gjennom ulike scenarioer, om koronaviruset spres ytterligere i Norge, sier leder Astrid Bergmål i Virke Reiseliv.

Coronaviruset kan påføre turistsektoren globalt et tap tilsvarende opptil 200 milliarder kroner, anslår den internasjonal turistorganisasjonen World Travel and Tourism Council (WTTC), skriver avisen El Mundo.

Norge kan ikke sitte på gjerdet og vente på at krisen kommer, mener Virke Reiseliv.

– Vi ønsker at regjeringen skal begynne å jobbe med en kriseplan allerede nå. Selv om vi håper på det beste, er vi avhengige av å planlegge for det verste i en situasjon som dette, sier Bergmål.

Flyselskapene stuper

Flyselskapene og eksportører av laks til Asia er allerede rammet av virusutbruddet. SAS opplyste i onsdag at flyselskapet regner med å tape rundt 200 millioner svenske kroner i vinter på flygninger som er kansellert.

Virusfrykten har truffet børsene i hele verden, og på Oslo Børs endte hovedindeksen ned 4,88 prosent torsdag. Blant dem som det gikk hardest utover, var flyselskapet Norwegian. Aksjen gikk ned 21,6 prosent. SAS gikk ned 12,4 prosent.

Merker avbestillinger

Som Børsen skrev torsdag merkes allerede avbestillingene i Lofoten.

- Frafallet av kinesiske turister har vært et tema, ja. Det er flere steder som har merket kanselleringer nå i februar. Og man ser at det er en risiko for ytterligere kanselleringer i mars. Så dette har hatt og vil ha påvirkning for reiselivet i Lofoten, sier markedsansvarlig Vegeir H. Selboe i Destination Lofoten til Børsen.

Norge har de siste åra hatt en sterk vekst av turister fra Kina. Kineserne utgjorde 6,2 prosent av de totale utenlandske overnattingene i fjor, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Hotellnæringen i Norge har i gjennomsnitt en driftsmargin på null. Hvis 6-7 prosent av utenlandsmarkedet faller bort, kan dette få store konsekvenser for en bransje med små marginer, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv til Børsen.

- Vi er bekymret for hvilken langtidseffekt dette kan ha, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer