Ber SAS-ansatte kutte lønna

Medarbeiderne bedt om å redusere lønnen med 20 prosent.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ledelsen i SAS har besluttet å redusere sine lønninger med 20 prosent. Nå ber selskapet de ansatte om å gjøre det samme, og samtidig redusere arbeidstida.

Det bekrefter pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, overfor Børsen.

- SAS inviterer de ansattes organisasjoner til å diskutere å gå ned i arbeidstid og tilsvarende lønn inntil 20 prosent. Ledelsen har redusert sin lønn med 20 prosent, men opprettholder arbeidstid, sier pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, til Børsen.

Dagens Næringsliv meldte først om saken, og siterer en intern e-post fra selskapet.

- SAS vil invitere ledelsen i fagorganisasjonen til de ansatte om å også redusere arbeidstiden med 20 prosent og tilsvarende kutt i lønnen for en periode på tre måneder for alle Sas-ansatte som resultat av den pågående markedsituasjonen, skriver leder Carina Malmgren Heander i SAS i en e-posten, gjengitt av DN.

- Bekymret

- Vi ser nødvendigheten av et samarbeid for å finne løsninger. Vi er i dialog med ledelsen, sier leder for SAS Norge Flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang, til Børsen.

Han forteller at hele konsernet nå jobber med å få ned kostnadene.

- Vi ser at vi som bransje er veldig utsatt, og mange av våre medlemmer er bekymret, sier Skogvang.

Leder i SAS Norge kabinforening, Martinus Røkkum, ønsker foreløpig ikke å kommentere de foreslåtte lønnsreduksjonene, men opplyser til Børsen at de sitter i møter med ledelsen.

2000 avganger

I går varslet SAS at selskapet innstiller 2000 avganger som følge av coronaviruset. Det tilsvarer rundt åtte prosent av all trafikk.

- Nå er det viktig at norske myndigheter kommer på banen og ser hvilken situasjon flyselskapene står i, og ser på mulige tiltakspakker og avgiftslettelser, sa pressesjef i SAS John Eckhoff til NRK i går.

Tidligere i dag varslet statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner at de jobber med tiltak for å hjelpe på situasjonen.

I regjeringens pressemelding skrives det også at de vil se hva som kan gjøres for å bistå den hardt rammede flybransjen. De kom ikke med konkrete lovnader om avgiftslettelser til flybransjen.

Konkrete tiltak vil bli lagt fram fredag.

– Vi jobber fortsatt med konkretiseringen av tiltakene. Men vi må sørge for at disse er innenfor regelverket for statsstøtte, slik at vi ikke skaper nye problemer i etterkant, sier Solberg ifølge NTB.

I en pressemelding heter det at regjeringen jobber med tiltak i tre ulike faser. I første fase skal de legge fram strakstiltak for å unngå konkurser og oppsigelser, deretter skal de jobbe med mer konkrete tiltak mot bransjer og bedrifter som er spesielt hardt rammet. Om nødvendig vil de også legge fram mer generelle og langsiktige tiltak for hele økonomien, skriver NTB.

– Vi er i en alvorlig situasjon. Vi må sikre at denne krisen ikke får langsiktige konsekvenser for norske bedrifters lønnsomhet. Det å skape bedrifter er vanskelig så vi må ta vare på de bedriftene vi har, sa Sanner.

– Skulle den økonomiske situasjonen forverre seg, vil vi også vurdere om det behov for å stimulere økonomien mer generelt.

I pressemeldingen understrekes det at det ikke bare er fly- og reiselivsnæringen som er rammet. Også bedrifter som opplever problemer i distribusjonskjeden, kan bli hardt rammet.

Bare minutter før pressekonferansen meldte Norwegian om masse-stans av flyvninger og at det er sendt ut permitteringsvarsel til de ansatte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer