Ber staten om ny krisepakke

SAS, Norwegian og Widerøe har bedt samferdselsministeren om mer pengehjelp. NHO Luftfart ser for seg nye statlige krisetiltak til flyselskapene rett over påske.

STRÅLENDE: Konsernsjefen sier til Børsen at Norwegian lå an til et strålende år, før coronakrisen rammet brutalt. Video: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens særlig Norwegian slåss for å få inn frisk kapital og finne en ordning med kreditorene før kassa er tom, ber den norske flybransjen nå samferdselsministeren om mer statlig hjelp.

- Det er åpenbart for de fleste at det er behov for ytterligere tiltak, sier Torbjørn Lothe, direktør i NHO Luftfart, til Dagbladet.

Han bekrefter at han forrige tirsdag deltok i en telefonkonferanse om dette med samferdselsminister Knut Arild Hareide og toppledelsen i SAS, Norwegian og Widerøe, på initiativ fra NHO Luftfart.

- Raskt over påske

Torbjørn Lothe mener nye tiltak må komme raskt, etter at en statlig garantipakke på seks milliarder kroner til luftfarten ble lagt fram 19. mars.

ENORM UTFORDRING: - Jeg har et absolutt et inntrykk av at statsråden forstår hvilken enorm utfordring norsk luftfart står ovenfor, sier NHO Luftfart-direktør Torbjørn Lothe om telefonkonferansen med Knut Arild Hareide. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENORM UTFORDRING: - Jeg har et absolutt et inntrykk av at statsråden forstår hvilken enorm utfordring norsk luftfart står ovenfor, sier NHO Luftfart-direktør Torbjørn Lothe om telefonkonferansen med Knut Arild Hareide. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- De bør komme så raskt som overhode mulig, sier han, men legger til at ting alltid tar noe tid i en slik komplisert situasjon.

- Over påske ser vi for oss at det kan komme ytterligere tiltak, sier Lothe. Han spesifiserer dette til «veldig raskt over påske».

Lothe sier at flyselskapene ikke fikk konkrete løfter fra Hareide på telefonen, men «har et absolutt et inntrykk av at statsråden forstår hvilken enorm utfordring norsk luftfart står ovenfor».

- Hva slags tiltak er det snakk om?

- Det er snakk om å håndtere både likviditets og soliditetsutfordringer for norsk luftfart, som står overfor et enormt omsetningstap, sier Lothe.

- Vurderer flere tiltak

I en uttalelse til Dagbladet slår samferdselsminister Knut Arild Hareide fast at flyselskapene har mistet en svært høy andel av kundegrunnlaget på grunn av corona-viruset, og at det er stor usikkerhet rundt når trafikken kan gå som normalt.

VURDERER NYE TILTAK: - Vi har tett dialog med flyselskapene og aktører innen norsk luftfart og vurderer fortløpende situasjonen og eventuelle flere tiltak i tiden fremover, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf). Her under en pressekonferanse om den første krisepakken for luftfarten den 19. mars.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
VURDERER NYE TILTAK: - Vi har tett dialog med flyselskapene og aktører innen norsk luftfart og vurderer fortløpende situasjonen og eventuelle flere tiltak i tiden fremover, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (Krf). Her under en pressekonferanse om den første krisepakken for luftfarten den 19. mars. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

- Den 31. mars trådte en garantiordning på inntil 6 milliarder for flyselskaper med norsk driftstillatelse i kraft fordi vi mener det er viktig å legge til rette for videre drift av sentrale flyselskaper i Norge. Vi har tett dialog med flyselskapene og aktører innen norsk luftfart og vurderer fortløpende situasjonen og eventuelle flere tiltak i tiden fremover, uttaler Hareide.

«Kontantstøtte-ordning»

Torbjørn Lothe påpeker at situasjonen er svært alvorlig, med et inntektstap under corona-krisen som ingen kunne ha sett for seg for bare få uker siden.

En «kontantstøtte-ordning» med en milliardsum til fordeling mellom flyselskapene skal etter hva Dagbladet får opplyst være blant tiltakene som har vært diskutert med Samferdselsdepartementet.

- Det har jeg ikke lyst til til å kommentere, sier Lothe da Dagbladet spør om dette er riktig.

JOBBER PÅ SPRENG: Norwegian-sjef Jacob Schram jobber knallhardt for å få gjeldsutsettelse og friske penger til det kriserammede selskapet. Foto: NTB Scanpix/Reuters
JOBBER PÅ SPRENG: Norwegian-sjef Jacob Schram jobber knallhardt for å få gjeldsutsettelse og friske penger til det kriserammede selskapet. Foto: NTB Scanpix/Reuters Vis mer

I krisepakken fra 19. mars er tre milliarder kroner øremerket Norwegian, hvor krisen er mest akutt.

Kommunikasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen bekrefter at Norwegian jobber sammen med NHO Luftfart om å legge fram forslag for Samferdselsdepartementet.

- Det er NHO luftfart som koordinerer dette arbeidet, og vi oppfatter at det er god dialog med departementet, sier Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Analytikere har anslått at Norwegian «brenner» over en milliard kroner hver måned. Ved årskiftet hadde selskapet fire milliarder i kontanter og ei rentebærende gjeld på 58,2 milliarder kroner.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer