Ber Sverige forberede seg på strømbrudd

Den svenske regjeringen advarer under en pressekonferanse om at Sverige kan oppleve plutselige strømbrudd i januar og februar neste år.

ADVARER: Den svenske energi- og næringsministeren Ebba Busch og sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin advarer om mulige strømbrudd i vinter i pressekonferanse. Foto: Valeria Mongelli / AFP / NTB
ADVARER: Den svenske energi- og næringsministeren Ebba Busch og sivilforsvarsminister Carl-Oskar Bohlin advarer om mulige strømbrudd i vinter i pressekonferanse. Foto: Valeria Mongelli / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en pressekonferanse svenske regjeringen ber befolkningen forberede seg på at det kan oppstå strømbrudd i vinter. Det melder nyhetsbyrået Reuters.

- Januar og februar er alltid utfordrende og nå har vi en situasjon med reell risiko for avkobling og dessuten høye priser, sier energi- og næringsminister Ebba Busch, ifølge Expressen.

I forrige uke uttalte den svenske regjeringen at de hadde bedt den nasjonale strømnettoperatøren og landets energiregulerende myndighet om å intensivere arbeidet med å sikre landets strømforsyning, ifølge Reuters.

- I den beste av verdener vet vi om et strømbrudd noen dager i forveien og vi vet når strømmen kommer tilbake, sier sivilforsvarsminister, Carl-Oskar Bohlin.

- I verste fall vet vi ikke når strømmen forsvinner og heller ikke når den kommer tilbake, sier han videre.

Han beskriver også risikoen for strømbrudd som en uprøvd situasjon, og sier at det ville vært historisk dersom det skulle skje.

Videre oppfordrer regjeringen befolkningen om å forberede seg på krisetider, og blant annet alltid ha tilgang på batteridrevet radio, vannflasker, stormkjøkken, drivstoff, soveposer og mat med lang holdbarhet.

- Det er bedre å være forberedt enn uforberedt, sier Bohlin.

- Har gått fra lav til reell

I september ble det kjent at driftsstansen ved en av Sveriges kjernekraftreaktorer, Ringhals 4 ville bli forlenget til 31. januar, noe som økte frykten for strømbrudd i vinter.

Ringhals fire reaktorerer produserer om lag 20 prosent av alle Sveriges strøm. Bortfallet av produksjon i én av disse har med det en betydelig innvirkning på Sveriges egenproduksjon av strøm.

Tidligere har landet kunne importere nok strøm i perioder med lav egenproduksjon fra blant annet Norge, men en presset energisituasjon her hjemme og ellers i Europa har gjort det stadig mer utfordrende for svenskene å sikre strømforsyningen.

- Det vi ser at det når vi trenger å importere strøm som mest, så finnes den kanskje ikke å oppdrive. Vi har altså gått fra en situasjon der risikoen for effektbrudd har gått fra lav til reell. Det innebærer at vi kan måtte koble ut strømbrukere i vinter, sa Erik Ek, driftsjef i Svenska kraftnät i en pressemelding i september.

Nå advarer altså også den svenske regjeringen om at dette kan skje i januar eller februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer