- Folk er sinte. Bussene skaper tidvis komplett kaos i gatene her, tordner Nordnes-beboer Anne Magnussen overfor Børsen.
Turistbussene i Bergen har lenge vært et betent tema blant byens innbyggere. Dagbladet har tidligere omtalt hvordan Vestland fylkeskommune har vurdert å gripe inn med egne tiltak mot turistbussene som skaper «farlige situasjoner» i sentrum.

- Til å grine av
Ifølge Dagsavisen er løyvene til de to selskapene som driver med hop on-hop off-turer er nå i ferd med å gå ut. Virksomhetene har imidlertid sendt søknader om fornyelse i ti år - til skrekk og gru for naboer i nærheten av reiserutene.
- En pest og en plage, sier Magnussen til Dagsavisen, som først omtalte saken.
- Slutt nå!
Da søknadene ble lagt ut på høring, lot ikke protestene vente på seg. Både velforeninger, havnevesen og byrådet utgjorde et samspilt klagekor mot turistbussene.

Venter cruiserekord: - Problematisk
Magnussen utdyper:
- Det er hensynsløs parkering, støy og fryktelig trafikkfarlige situasjoner. Når cruiseskipene i tillegg rykker inn med egne busser, blir det totalt kaos, framholder hun til Børsen.
- Selskapene bak turistbussene i Bergen avviser kritikken. Les deres svar nederst i artikkelen.
- Hvis du kunne gitt en direkte oppfordring eller beskjed til aktørene, hva ville du sagt?
- Slutt nå! Før dere får liv på samvittigheten.
- Høy frustrasjon
Miljø- og byutviklingsbyråd Ingrid Nergaard Fjeldstad (V) mener at sentrum, og særlig den historiske delen med sine trange og smale områder, ikke er dimensjonert for trafikken som oppstår med turistbussene.

Reagerer på «farlig trafikkaos»
- Det bør legges opp til at turistene kan bruke beina, og vi vil ikke prioritere å gi plass til disse bussene. De er store og støyende, og skaper kaos og høy frustrasjon blant beboerne. I sentrum skal det være plass til både beboere og besøkende. At disse store bussene skal fylle opp gatene er en dårlig idé, sier byråden til Dagsavisen.
Daglig leder i Hop On AS, Rino Ødegård, avviser påstandene om at bussene deres skaper trafikkfarlige situasjoner. Selskapet har foreløpig kun én sesong på baken i Bergen.

- En ond spiral
- Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det som beskrives. Vi setter sikkerhet i høysetet, kjører med miljøvennlige busser og unngår blant annet kjøring på nettopp Nordnes, sier Ødegård til Børsen.
Slår tilbake
Han mener samtidig at virksomheten ikke bør inkluderes som en del av problemet.
- Vi opplever ofte at folk har sterke meninger om turistbusser og omtaler alle som en gruppe. Hvis man hadde tatt seg tid til å lese søknaden til Hop On AS ville man sett at den ikke tenderer noen av de stedene som er problematisert av beboere på Klosteret.
Ole Asgeir Madland i selskapet Strømma, som også driver turistbusser i Bergen, mener de bidrar positivt til turismen i Bergen.
- På samme tid er vi veldig klar over at vi benytter fellesskapets arealer, og ønsker derfor å operere på en så skånsom måte som mulig.
- Har bussene deres vært involvert i trafikkfarlige situasjoner?

Freser mot «monsterskipene»: - Respektløshet
- Mindre ting skjer jo hvert år, der man eksempelvis opplever bulking, men meg bekjent har det ikke oppstått noen alvorlige situasjoner. Det viktigste for oss er å følge alle lover og regler, sørge for en god opplevelse for turister, samtidig som vi tar mest mulig hensyn til dem langs ruta.
Søknadene skal behandles i fylkets samferdselsutvalg 26. april, før det skal opp i fylkesutvalget. Verken Ødegård eller Madland ønsker å spå utfallet.
Magnussen håper på sin side at turistene tar beina fatt nå som en ny sesong står på trappene.
- Man får jo en mye større opplevelse av byen på den måten. Dette er noe poltiikerne må ta grep om, så vi får dette regulert.