Beskjed til Støre: - Få ned prisen nå

Arbeiderpartiets strømtopp Kari Nessa Nordtun mener strømprisene ikke må ned om måneder eller uker, det må skje i løpet av dager.

KLAR TALE: Kari Nessa Nordtun krever lavere strømpriser nå. Man kan ikke vente på flere utredninger og utvalg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
KLAR TALE: Kari Nessa Nordtun krever lavere strømpriser nå. Man kan ikke vente på flere utredninger og utvalg. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

YOUNGSTORGET (Dagbladet): Mandag ettermiddag la Aps eget strømutvalg fram sin rapport under partiets sentralstyremøte på Youngstorget.

Det er Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun som har ledet utvalget.

- Situasjonen er veldig alvorlig for folk og bedrifter. Det er tungt å se belastningen folk har fått fordi Stortinget har vedtatt at vi blir så påvirket av prisen ute. For oss er det viktig å finne løsninger for folk, sier Kari Nessa Nordtun til Dagbladet.

Rapporten er 28 sider lang og inneholder flere forslag til forbedringer i det norske kraftsystemet.

Arbeiderpartiets energiutvalg vil øke strømstøtten og redusere momsen på strømregningen. Utvalget sier nei til makspris på strøm, men også nei til nye utenlandskabler.

De vil videre at Ap skal åpne for både utbygginger i vernede vassdrag og nye vindanlegg på land. De vil også at det skal satses mye mer på å spare strøm, men står fast på å elektrifisere sokkelen.

Strømutvalgets konklusjoner danner grunnlaget for en mulig ny strømpolitikk som skal opp på partiets landsmøte i mai. Utvalget har jobbet med rapporten i ett år og har fått mange innspill fra ulike deler av partiet.

- Ikke bra nok

- Er dagens strømstøtte bra nok?

- Nei, er Nortduns klare svar til Dagbladet.

Hun mener det er viktig med raske tiltak for å få prisene ned.

- Vi må få ned regningen for folk så fort som overhodet mulig, fortsetter hun.

- Utvalget peker først og fremst på at reduksjon eller bortfall av moms på strøm kan få ned prisene. De som bor i områder hvor man betaler mye for strøm, betaler jo også veldig mye i moms, sier hun videre.

Arbeiderpartiets energipolitikk skal bidra til at Norge fortsatt har Europas laveste strømpriser, slår utvalget fast.

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor regjeringen ikke har gjort flere av tiltakene som foreslås her, svarer Nessa Nordtun at dette er noe regjeringen best kan svare på selv.

Peker på strømstøtten

Olje- og energiminister Terje Aasland svarer følgende på utålmodigheten til Nessa Nordtun.

- Regjeringen har fått på plass strømstøtten som vi har forsterket og forlenget. Den skal være der så lenge prisene er unormalt høye.

- Det er ikke bra nok, sier Kari Nessa Nordtun?

- Hun har noen lanseringer med forsterket strømstøtte og løfter momsproblematikken. Jeg synes helheten danner et godt grunnlag for å diskutere strømpolitikken inn mot landsmøtet.- Strømstøtten er god og jeg har hele tida vært opptatt av at vi har en relevant strømstøtteordning.

Strømutvalget trekker fram en mer rettferdig fordeling i sin rapport. De er utålmodige på vegne av forbrukerne.

- De som rammes hardest av høye kraftpriser, skal skjermes, og strømkunders rettigheter skal styrkes sier Nordtun.

- Klar beskjed

Da hun besøkte lokallaget Nidaros i Trondheim i januar, sa Nessa Nordtun følgende:

- Vi må våge å utfordre EØS-avtalen og regelverket på strømpolitikken. Norge har vist tidligere at vi har klart å vinne fram da hjemfallsretten ble problematisert tidlig på 2000-tallet, og når det gjaldt bemanningsbransjen for ikke mange år siden. Er det vilje, finner vi en vei.

Rødts energipolitiske talsperson, Sofie Marhaug, mener konklusjonen fra utvalget er klar:

- Selv om utvalget er forsiktig, er beskjeden klar: Norges interesser må være avgjørende i kraftpolitikken. Med styring fra Brussel og manglende vilje til å ta en hånd på rattet selv, kan vi se langt etter demokratisk kontroll med eksport og priser.

Dagbladet oppdaterer saken!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer