Beslagla mega-yacht verdt 5,2 milliarder

Fredag ble den russiske oligarken Andrej Igorevich Melnichenkos mega-yacht beslaglagt av italienske myndigheter.

MEGA-YACHT: Fartøyet «SY A» er ifølge produsenten en av de største superyatchene i verden. Foto: AFP / NTB
MEGA-YACHT: Fartøyet «SY A» er ifølge produsenten en av de største superyatchene i verden. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge en uttalelse fra Italias finanspoliti beslagla italienske myndigheter den russiske oligarken Andrej Igorevich Melnichenko mega-yacht fredag. Det melder CNN.

I uttalelsen er det presisert at fartøyet - kalt «SY A» - lå i den nordøstlige havna Trieste og skal være verdt rundt 530 millioner euro, tilsvarende 5,2 milliarder kroner.

Sanksjonert av EU

Det er en av de største superyachtene i verden, ifølge produsenten Nobiskrug.

Melnichenko ble 9. mars sanksjonert av EU som en del av utvidede straffetiltak mot russiske oligarker. Ifølge EU eier han den store gjødselprodusenten EuroChem Group og kullselskapet SUEK.

YACHT: Familien klarer ikke å kontrollere seilbåten, så de krasjer rett inn i den enorme yachten til Andrej Melnichenko. Vis mer

EUs rådsbeslutning har bemerket seg at Melnichenko og 36 andre næringslivsledere møtte Russlands president Vladimir Putin etter at de invaderte Ukraina for over to uker siden.

- Nær krets av Putin

- Det faktum at han ble invitert til å delta på dette møtet viser at han er medlem av den nærmeste kretsen til Vladimir Putin, og at han støtter eller implementerer handlinger eller politikk som undergraver eller truer den territorielle integriteten, suvereniteten og Ukrainas uavhengighet, samt stabilitet og sikkerhet i Ukraina, lyder EUs rådsbeslutning.

Videre lyder den:

- Det viser også at han er en av de ledende forretningsmennene involvert i økonomiske sektorer som gir en betydelig inntektskilde til den russiske regjeringen.

I 2016 var Melnichenko rangert som Russlands 11. rikeste mann.

Dagbladet har tidligere omtalt yachten, da den i 2017 var en svipptur innom Kristiansand, ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med.

Det ble da skrevet at man om bord finner både svømmebasseng og landingsplass for helikopter.

I samme båt

Melnichenko er ikke den første russeren som har opplevd å få yachten sin beslaglagt den siste tida.

BESLAGLAGT: Yachten til Igor Setsjin, «Amore Vero», ble beslaglagt tidligere i mars. Foto: AFP / NTB
BESLAGLAGT: Yachten til Igor Setsjin, «Amore Vero», ble beslaglagt tidligere i mars. Foto: AFP / NTB Vis mer

I starten av mars beslagla franske myndigheter yachten «Amore Vero», tilhørende den russiske oligarken Igor Setsjin.

Setsjin er administrerende direktør i oljegiganten Rosneft, og regnes som en av president Vladimir Putins aller nærmeste allierte. Da EU sanksjonerte Setsjin tidligere denne uka omtalte de ham som Putins «mest betrodde og nærmeste rådgiver, så vel som hans personlige venn», skriver CNN.

Nyheten om Setsjins yacht kom under et døgn etter at tyske myndigheter, etter rapportene, beslagla den russiske oligarken Alisjer Usmanovs superyacht «Dilbar», skriver Forbes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer