Besøker Sleipner: - Mange føler uro

Statsministeren besøker Sleipner-plattformen i lys av den spente sikkerhetssituasjonen.

NORGE, NAIVE?: Dagbladet ble med statsminister Jonas Gahr Støre ut på plattform Sleipner utenfor Stavanger. Reporter: Marie Røssland. Video: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SLEIPNER (Dagbladet): Bekymrede ansatte på Sleipner Alfa-plattformen fikk møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lørdag.

260 kilometer ut i Nordsjøen, vest for Rogaland, ligger olje- og gassfeltet som blant annet leverer tørrgass til rørledningsnettet Gassled. Rundt de tre plattformene sirkulerer kystvaktskipet «KV Jarl». På himmelen sirkulerer et overvåkningsfly.

Årsaken til besøket er den spente sikkerhetssituasjonen på den norske sokkelen etter at det denne uka ble oppdaget store lekkasjer på Nord Stream-kablene i Østersjøen. Gasslekkasjene anses som sabotasje, og flere mener det er Russland som står bak - noe nekter Kreml for.

Hovedverneombud og prosesstekniker på Sleipner, Richard Falch, sier til Dagbladet at de ansatte på plattformen er bekymret som følge av situasjonen i Østersjøen.

- Folk bekymrer seg både for familien hjemme, hva som skjer i havet og all dronevirksomheten i området. Det er mye som er uavklart og en del uro, sier han.

BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
BESØK: Statsminister Jonas Gahr Støre besøker plattform Sleipner utenfor Stavanger. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Statsministeren understreker at sikkerheten til olje- og gassindustrien, samt arbeiderne på plattformer rundt om i Nordsjøen, er svært viktig for regjeringen.

- Det er klart at vi øker beredskapen når noe sånt skjer. Men la meg si det helt tydelig: vi har ingen konkret trussel mot norsk olje og gass. Men den norske stat har et ansvar. Vi følger veldig godt med. Kystvakten som seiler rundt her nå er et bilde på det, sier Støre.

Han fortsetter:

- Jeg vet det er mange som føler en uro her i dag. Det forstår jeg. Men jeg vil si til dere at i en slik situasjon må vi være faste og rolige. Å styrke beredskapen skal gjøres med en ro og forutsigbarhet, slik at det ikke overrasker noen.

- Dette er sterkt bekymringsfullt, vi vet ikke om det er guttestreker eller hvem som står bak, men hvordan stiller statsministeren seg til droneobservasjonene?, spør en bekymret ansatt.

- Det er ikke guttestreker. Det er vi sikre på og vi tar dette på alvor, svarer Støre og understrekes at regjeringen vurderer om sikkerhetssonen rundt plattformen skal utvides.

ØKER BEREDSKAPEN: Sikkerheten styrkes på den norske sikkerheten. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
ØKER BEREDSKAPEN: Sikkerheten styrkes på den norske sikkerheten. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

Får bistand fra utlandet

Etter at Russland har skrudd til gasskranene, er det Norge som er det landet som eksporterer mest gass til Europa. Norge pekes derfor ut som neste stor mål for sabotører.

Fredag annonserte statsministeren at regjeringen har takket ja til utenlandsk bistand fra blant annet Frankrike, Storbritannia og Tyskland for å styrke sikkerheten på norsk sokkel, etter det antatte sabotasjeangrepet.

Han understrekte samtidig at det fortsatt ikke finnes direkte trusler mot Norge.

OLJEPLATTFORM: Jonas Gahr Støre på oljeplattformen Sleipner lørdag. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
OLJEPLATTFORM: Jonas Gahr Støre på oljeplattformen Sleipner lørdag. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er naturlig at vi ønsker å øve med våre allierte. Det er ikke på grunn av en spesiell trussel mot Norge, men det som har skjedd og situasjonen generelt gjør at vi har høyere beredskap og mer tilstedeværelse, sa statsministeren til Dagbladet fredag.

600 ansatte

Sleipner startet produksjonen for omtrent 30 år siden. Nesten 300 kubikkmeter med tørrgass går gjennom her hver dag. Blant annet gassen som kommer fra Kollsnes i Øygarden kommer hit, før den går videre til Europa.

Støre deltok på et allmøte med de ansatte på plattformen, der han ble møtt med takknemlighet fra konsernsjefen.

KYSTVAKT: Sikkerheten rundt plattformen er sikret, og kystvakta kjører rundt i området. Foto: Carina Johansen / Dagbladet
KYSTVAKT: Sikkerheten rundt plattformen er sikret, og kystvakta kjører rundt i området. Foto: Carina Johansen / Dagbladet Vis mer

- Det er alltid spesielt å reise offshore, men det er ekstra spesielt i dag. Vi er veldig takknemlig for at du besøker våre medarbeidere, sier konsernsjef Anders Opedal til statsministeren.

Han fortsetter:

- Vi vil takke dere alle sammen for den fantastiske jobben dere gjør. Nå er jobben viktigere enn noensinne. Sikkerhet er prioritet nummer én. Vi har økt beredskapen og iverksetter nå planer som har vært utarbeidet tidligere, og som har vært utøvd.

I dag er det 173 ansatte på plattformen. Totalt er det nesten 600 ansatte, hvorav omtrent halvparten er ansatte i Equinor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer