Stoltenberg, von der Leyen og Støre:

Besøker Troll-plattformen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er fredag vert for EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Nato-sjef Jens Stoltenberg under et besøk i Nordsjøen.

PÅ BESØK: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre besøker Troll A-plattformen fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
PÅ BESØK: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Nato-sjef Jens Stoltenberg og statsminister Jonas Gahr Støre besøker Troll A-plattformen fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Det høyst spesielle toppmøtet skjer på et av verdens største gassfelt, den 472 meter høye betongplattformen på Troll A-plattformen, 65 kilometer nordøst for Bergen. Equinor-sjef Anders Opedal er vert for gjestene på plattformen.

Møtestedet er en demonstrasjon av samhold og samarbeid med tre av de mest sentrale aktørene i prosjektet med å løsrive Europa fra russisk olje og gass.

Kraftig vind og gråvær preget Nordsjøen da de politiske lederne landet på plattformen fredag formiddag.

Beskytte kritisk infrastruktur

Torsdag kom nyheten om at EU og Nato har etablert en arbeidsgruppe som skal styrke samarbeidet om å beskytte kritisk infrastruktur. Ideen om arbeidsgruppen ble lansert allerede i januar, etter sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen.

Etter initiativ fra Norge og Tyskland har Nato også opprettet en koordinerende enhet som skal avdekke svakheter i kritisk, undersjøisk infrastruktur.

EU mottar fremdeles litt gass fra Russland, men etter invasjonen i Ukraina i fjor er volumet falt til en seksdel av hva det tidligere var. Norge har tatt førsteplassen som leverandør av gass til EU.

Et totalt bortfall av russisk gass gjør EU svært avhengig av langvarig og stabile leveranser fra Nordsjøen.

Møte i Bergen

Før helikopterreisen til Troll-plattformen hadde von der Leyen og Støre et bilateralt møte i Bergen.

Norge og EU har blant annet en felles interesse i å få en bit av USAs omfattende subsidiepakke, Inflation Reduction Act med en total ramme på 3.700 milliarder kroner i løpet av de neste årene.

- Målet er at Norge får likeverdig tilgang som EU i en eventuell IRA-løsning mellom EU og USA, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) under et møte med Stortingets europakomité mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer