Bestillingsrush: - Merkedag

Både chartergigant og Norwegian merket at Erna Solberg og regjeringen opphevet coronarestriksjonene fredag.

BADEFERIE: Reiselystne nordmenn har allerede bestilt ferier i massevis. En del av dem ender nok opp her på Magaluf på Mallorca. Foto: Enrique Calvo / Reuters / NTB
BADEFERIE: Reiselystne nordmenn har allerede bestilt ferier i massevis. En del av dem ender nok opp her på Magaluf på Mallorca. Foto: Enrique Calvo / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg sitter med sånn time-for-time-oversikt, og jeg ser at salget har doblet seg sammenliknet med i går. Det begynte klokka ni på morgenen, og så har det steget utover dagen, sier kommunikasjonssjef i chartergiganten TUI, Nora Aspengren, til Børsen.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer

- Merkedag

Sammen med en hel bransje kunne hun fredag juble da Erna Solberg og regjeringen annonserte en gjenåpning av Norge fra klokka 16 lørdag.

Det er naturlig nok gode nyheter for reiselivet, som har strevd i en tung motbakke under pandemien, med reiserestriksjoner og stengte grenser.

Men, bare halvannen uke før høstferien på Østlandet oppheves altså reiserestriksjonene fra EU/Schengen, Storbritannia og såkalte lilla land.

Dette betyr også at innreisekarantene for barn som ikke har fått coronavaksine oppheves, noe reiselivsnæringen tidligere har pekt på som en faktor som har bremset antallet bestillinger.

Familier har vært tilbakeholdne med å bestille når barna i familien er pålagt tre dagers karantene ved hjemkomst til Norge.

- Når barn slipper innreisekarantene, har det mye å si for familier, sier Aspengren.

- Dette er en gledens dag?

- Gjett om! Dette er en merkedag. Her er det stor stemning. Vi er veldig glade. Dette har vi ventet lenge på. Nå er vel vi sist ut i Norden, og vi har sett alle andre åpne opp, og vi ser reisegleden spre seg. Det er fantastisk å se at det endelig er vår tur.

Doblet salg

Kommunikasjonssjefen legger ikke skjul på at det har vært tøffe tak.

- Det har vært kjempetøft. Det er 561 dager med en helt annen hverdag for oss, hvor vi har måttet håndtere full nedstengning. Det som skjer i dag, er det første tegn på normalitet vi øyner på 561 dager. Det er fantastisk, og vi gleder oss til fortsettelsen, sier en smørblid Aspengren.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

TUI er heller ikke de eneste som har opplevd et realt bestillingsrush fredag. Også Norwegian opplevde en 50 prosents økning i bestillinger, ifølge E24.

- Nyheten er fersk, men vi har allerede sett en stigning på 50 prosent i de få timene som har gått, sammenliknet med forrige fredag, sier Norwegians kommunikasjonssjef Andreas Hjørnholm til avisa.

Flyselskapet, som ble svært hardt rammet av koronapandemien, forventer nå en videre økning utover året. Hjørnholm beskriver 50 prosent på tre og en halv time som en betydelig økning.

For flyselskapene er det særlig det at det globale reiserådet oppheves 1. oktober som er viktig.

Økt pågang

Også SAS merker økt pågang, men pressesjef John Eckhoff vil ikke si med hvor mye.

- Dagens Nyheter er svært gledelig - ikke minst for de mange av våre kunder som har sett fram til å besøke familie og venner, kolleger og kunder. Myndighetenes reiseråd og de ulike landenes innreiserestriksjoner er det som i størst grad har påvirket etterspørselen etter flybilletter under pandemien, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer