Besvarte bransjens bønn: Nye permitteringsregler

Regjeringen utvider ordning.

UTVIDER: Regjeringen og statsminister Erna Solberg utvider permitteringsordningen til 52 uker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
UTVIDER: Regjeringen og statsminister Erna Solberg utvider permitteringsordningen til 52 uker. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen utvider permitteringsordningen, som første gang ble utvidet ved starten av coronakrisen i vår, skriver de i en pressemelding.

52 uker

Regjeringen vil nå utvide permitteringsperioden fra 26 til 52 uker.

Det var VG som først omtalte saken.

- Vi ser at en slik endring er nødvendig i den økonomiske situasjonen vi fortsatt ser for oss framover, i alle fall et halvt år og kanskje videre, sier statsminister Erna Solberg til avisa.

Når ordningen forlenges innføres det også en ekstra arbeidsgiverperiode for langtidspermitterte på fem dager for dem som er permittert mer enn 30 uker.

Dette er altså dager arbeidsgiver må betale.

- Dette må ikke bli til hinder for at folk kommer tilbake i jobb, sier Solberg.

Ordningen gjelder fra 1. november til 30. juni.

- Selv om vi ser lyspunkter i deler av økonomien, er usikkerheten fortsatt så stor at vi nå velger å utvide permitteringsordningen fra 26 til 52 uker fra 1. november, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

Midlertidig utvidelse

Næringsminister Iselin Nybø peker på at utvidelsen av permitteringsperioden vil avhjelpe krisen i store deler av næringslivet, spesielt i den hardt rammede reiselivsnæringen.

- Mange bedrifter står i fare for å miste viktig kompetanse under coronakrisen. Den utvidede permitteringsordningen kan bøte på det. Det er samtidig viktig at vi fortsetter den nødvendige omstillingen i næringslivet og at bedrifter med vekstmuligheter får tilgang på kompetent arbeidskraft, sier Nybø.

Ordningen er midlertidig. I en pressemelding fra regjeringen heter det at «regjeringen legger til grunn at disse endringene er knytter til den ekstraordinære situasjonen norsk økonomi nå opplever, og at behovet for utvidet permitteringsperiode er midlertidig».

Den midlertidige ordningen utløper 30. juni neste år. Da kortes permitteringsordningen ned til 26 uker igjen.

Kraftige advarsler

Offentliggjøringen kommer en dag etter at partene i arbeidslivet møtte finansministeren. Der fremmet de på nytt kravet om forlengelse av ordningen.

Både LO, NHO og Virke har lenge argumentert hardt for å utvide permitteringsordningen til 52 uker for å hjelpe bedrifter som sliter på grunn av coronatiltak.

LO-sjef Hans Christian Gabrielsen var klar og tydelig allerede før fellesferien, og så seint som onsdag sa han at beslutningen om å utvide permitteringsordningen «burde vært på plass før sommeren».

- Det sier seg selv at den er overmoden, så nå forventer jeg at regjeringen tar beslutningen i løpet av veldig, veldig kort tid, sa Gabrielsen til NTB.

Driftsdirektør for konferansehotellene Quality Hotel Henrik Ståhl sa i dag følgende til Børsen om viktigheten av å få forlenget permitteringsordningen.

- For å ikke få masseoppsigelser i høst er det helt avgjørende at permitteringsordningen forlenges.

Flertall

Allerede i forkant av regjeringens beslutning var det klart at det var flertall for utvidelse av permitteringsordningen på Stortinget, ettersom Frp klart signaliserte at de var for utvidelse «hvis LO og NHO mener det fortsatt er et krav og situasjonen krever der».

LO og NHO var tydelige, og Sanner antydet at endringer var på trappene. Da arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen ble spurt om hvor raskt regjeringen kunne ta en avgjørelse, svarte han:

- Raskt. Men det betyr ikke at det kommer om fem minutter.

Det hadde han rett i. Det tok 23 timer.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer