Betaler over 240 000 kroner i strøm

Pizza-Dino har hatt en økning på 283 prosent i strømkostnader det siste året. - Jeg kan ikke selge et brød for 150 kroner heller, sier eieren av bakeriet Glunot.

OPPGITT: Raimondo Arnone kommer til å vurdere å stenge det lokale bakeriet dersom han ikke får mer strømstøtte. Foto: Privat
OPPGITT: Raimondo Arnone kommer til å vurdere å stenge det lokale bakeriet dersom han ikke får mer strømstøtte. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Raimondo Arnone, bedre kjent som pizza-Dino, driver bakeriet Glunot i Trysil. I 2022 har strømkostnadene økt med 283 prosent, fra 85 000 kroner i 2021 til 240 000 kroner i 2022.

- Jeg kan ikke skru av kjøleskap og fryser de dagene bakeriet er stengt på grunn av mat som ikke kan bli dårlig. Men bare det koster rundt 540 kroner dagen, forteller Arnone til Dagbladet.

Han har laget en oversikt over betalt og forventet strømregning i år, og sammenliknet det med i fjor. Oversikten over betalte regninger viser at strømkostnadene hittil, har vært dobbelt så høye som i samme periode året før.

- Vi driver mer effektivt enn før, og sparer der vi kan. Likevel er det ikke nok, sier eieren.

Saken ble først omtalt i avisa Østlendingen.

Verre enn corona

Arnone beskriver denne situasjonen som verre enn pandemien.

- Jeg håper at dette problemet blir tatt på alvor, fordi denne situasjonen er mye verre enn covid, hevder han.

Ordfører i Trysil kommune, Erik Sletten, mener ikke at den statlige strømstøtten er god nok slik den er i dag.

- Strømprisene er et nasjonalt anliggende problem, og det hadde vært ideelt om staten tok hele ansvaret. Det er ikke enkelt å dekke strømstøtte med kommuneøkonomien, sier Sletten til Dagbladet.

Ifølge bakerieieren lå strømregninga på rundt 3000-4000 kroner i måneden da de måtte holde stengt grunnet restriksjoner. Dersom han velger å stenge nå derimot, vil strømkostnadene være på rundt 16 000 kroner.

- Disse kostnadene kan jeg ikke gjøre noe med. En bedrift uten strøm, kan ikke gjøre noe som helst, sier Arnone oppgitt.

- Nå må noe skje

Dino har drevet bakeriet i Trysil siden 2016.

- Dette er en krise for min bedrift, andre bedrifter og Trysil generelt. Trysil er avhengig av turister, men det spørs hvor mange turister det blir i år når alt er så dyrt, forteller bakerieieren.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Arnone savner støtte og initiativ fra staten og kommunen, slik bedriftene fikk under pandemien.

- Akkurat nå er hele situasjonen svart, så noe må skje snart. Jeg ser ingen annen utvei enn at staten eller kommunen faktisk hjelper til mer, sier han.

Kan vurdere å stenge

Pizza-Dino undrer på hva han skal gjøre videre.

- Vurderer du å stenge bakeriet?

- Vel, det er en mulighet dersom strømregninga blir uhåndterlig. Jeg kan ikke selge et brød for 150 kroner heller, sier eieren.

Ordføreren ønsker gode ordninger for de som sliter mest.

- Mindre virksomheter har også mindre reserver å gå på. Men en kommune har normalt ikke økonomi som inkluderer en strømstøtteordning, hevder Sletten.

Setter av flere millioner

Glunot er et lite bakeri med ni ansatte. Arnone forteller at han kunne permittert noen dersom bedriften var større, med flere ansatte.

- Men strømmen kan vi ikke gjøre noe med, det må vi ha. Så hva skal man gjøre?, undrer han oppgitt.

I juni vedtok kommunestyret at Trysil kommune skulle sette av to millioner kroner dersom den statlige strømstøtten ikke traff riktig i forhold til deres lokale næringsliv.

- Forrige uke fikk vi et oppklarende brev om at den sentrale støtteordningen vil tre i kraft fra oktober i år, sier kommunedirektør, Jan Sævig, til Dagbladet.

Ifølge ham er det ikke normalt at kommuner gjør slike vedtak, fordi de mener at dette er en statlig oppgave.

- Vårt kommunestyre vedtok at de ønsker å sette av to millioner kroner, fordi vi ser at bedriftene virkelig trenger det. Det blir sikkert ikke så mye penger per bedrift, men forhåpentligvis er det et positivt bidrag i en krevende situasjon, sier kommunedirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer