Samsung-arv:

Betaler sjokksum: - Vår plikt

Arvingene etter Sør-Koreas rikeste, Samsung-topp Lee Kun-Hee, må punge ut 89 milliarder kroner til landet.

RIKING: De som overtar formuen etter Lee Kun-Hee må betale dyrt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB
RIKING: De som overtar formuen etter Lee Kun-Hee må betale dyrt. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Vis mer
Publisert

Da mangeårig styreformann i Samsung, Lee Kun-Hee, døde i oktober i fjor, 78 år gammel, etterlot han seg en formue på 23,3 milliarder dollar - svimlende 232,6 milliarder kroner.

Lee var Sør-Koreas rikeste mann, og eide 4,18 prosent av aksjene i Samsung Electronics, i tillegg til en rekke av mobilgigantens datterselskaper.

Arveoppgjøret etter rikingen vekker nå oppsikt verden over.

- Vår plikt

For familien må nemlig punge ut hele 10,78 milliarder dollar, cirka 89 milliarder kroner til Sør-Korea når eiendelene skal overtas. Det opplyser familien selv, onsdag.

- Det er vår samfunnsplikt og vårt ansvar å betale all skatt, sier familien i en uttalelse utgitt av Samsung, ifølge Reuters.

Beløpet - som er et av de største betalt i arveavgift noensinne i Sør-Korea og globalt - skal betales i seks omganger, med første utbetaling denne måneden.

Lee fikk æren for å ha gjort Samsung til en av verdens største produsenter av smarttelefoner og minnekort. Den sørkoreanske mobilgiganten er i dag et av verdens største selskaper, med en markedsverdi på rundt 4000 milliarder kroner, ifølge Companies Market Cap.

En av verdens høyeste

Sør-Koreas arveavgift på 50 prosent er verdens nest høyeste etter Japan, ifølge BBC. Avgiften kan bli høyere dersom den avdøde har kontrollerende eierandel i et selskap.

Samme kanal melder at avgiften i USA og Storbritannia er på 40 prosent.

For Norges del tok det ikke lang tid før arveavgiften ble fjernet, da det ble regjeringsskifte høsten 2013. Nærmere bestemt var denne elskede og hatede avgiften historie fra 1. januar 2014.

Enorm kunstsamling

Rundt 23 000 kunstverk fra den avdøde styreformannens kunstsamling vil bli donert til nasjonalmuseet i Sør-Korea, ifølge Samsung, melder NTB.

Den avdøde multimilliardærens samling besto av kunstverk av storheter som Pablo Picasso, Claud Monet og Salvador Dalí. Av disse regnes flere som nasjonalskatter, og vil bli donert til et museum for moderne kunst.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer