Donald Trump

Betalte gigantsum for ekspertvitne

USAs tidligere president og sannsynlig republikansk presidentkandidat neste år, Donald Trump, betalte nesten 900.000 dollar (om lag 9,9 millioner kroner) for ett ekspertvitne som støttet ham i bedragerirettssaken.

BETALT: USAs tidligere president, Donald Trump, betalte ekspertvitnet sitt raust. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Pool via REUTERS
BETALT: USAs tidligere president, Donald Trump, betalte ekspertvitnet sitt raust. Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Pool via REUTERS Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Trump, sønnene og Trump-organisasjonen er saksøkt av justismyndighetene i New York for å ha blåst opp verdien av egne eiendeler for å få gunstigere lån- og forsikringsvilkår.

Rettssaken har foregått i domstolen på Manhattan de siste ukene. Trump har selv vært til stede i retten flere dager - seinest torsdag.

Denne uka har retten dessuten fått høre vitnemål fra Trumps ekspertvitne, Eli Bartov, som er professor ved prestisjefylte New York University Stern School of Business.

USAs tidligere president, Donald Trump, er i dag i retten i New York for å vitne i saken hvor han er saksøkt for omfattende bedrageri gjennom ti år. Dagbladets korrespondent Vegard Kvaale har vært inne i rettssalen. Vis mer

- Ikke bevis

- Mitt hovedfunn er at det ikke var noe bevis i det hele tatt for noen regnskapssvindel, sa Bartov, som er ekspert på regnskapsføring, i vitneboksen, ifølge AP.

Advokatene til justismyndighetene ville imidlertid også vite hvor mye Bartov hadde fått betalt for å gå gjennom dokumentene og vitne i saken.

I et vitnemål i juli før rettssaken begynte opplyste Bartov at han fikk betalt 1350 dollar (om lag 14850 kroner) i timen for jobben. I retten fredag fortalte han at han hadde brukt om lag 650 timer på saken. Det betyr at han trolig har fått betalt rundt 877.500 dollar (om lag 9,7 millioner kroner). Pengene ble betalt av Trump-organisasjon 0g Trumps politiske aksjonskomité Save America melder The Guardian.

I USA er det vanlig praksis at ekspertvitner blir betalt.

- Høyt respektert

- Han fant absolutt ingen svindel av noe slag. Det er en høyt respektert mann. Jeg kjenner ham ikke, men han er et ekspertvitne, sa Trump om Bartov da han selv var i retten torsdag.

Trumps skal etter planen selv vitne mandag. Deretter skal Bartov fortsette sitt vitnemål tirsdag.

Ifølge ABC News ble justismyndighetenes eneste ekspertvitne, Michael McCarty, som er styreleder og toppsjef i investeringsbanken MM Dillon & Co betalt 350.000 dollar (snaut 3,9 millioner kroner) for sitt vitnemål.

Kan rasere imperiet

Delstatsjustisminister Letitia James i New York har saksøkt Trump, sønnene og Trump-organisasjonen for omfattende bedrageri gjennom ti år fra 2011 til 2011. I søksmålet hevder hun at de blåste opp verdien av eiendelene sine for å få gunstigere lån og forsikringer.

Dommeren i saken, Arthur Engoron, har allerede konkludert med at Trump har begått omfattende bedrageri. Det store spørsmålet er nå hvor stor straff han og de andre saksøkte vil bli ilagt. Justismyndighetene har bedt om en straff på 250 millioner dollar og et forbud mot å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten rasere store deler av forretningsimperiet til Trump.

Trump benekter alle anklagene og sier at han blir utsatt for en politisk heksejakt. Foruten denne bedragerisaken er Trump også tiltalt i fire straffesaker flere steder i USA. Samtidig er han storfavoritt til å bli Republikanernes presidentkandidat igjen neste år.