Jeff Bezos

Betalte millionsum - trakk seg

Amazon-grunnlegger og en av verdens rikeste, Jeff Bezos, drar til verdensrommet om få dager. I siste liten har en av medpassasjerene trukket seg fra den prestisjefulle turen.

VERDENSROMMET: Om få dager - på samme dato som den første månelandingen: 20. juli - er det duket for Jeff Bezos sin tur til verdensrommet om bord i Blue Origins romfartøy. Foto: Mark RALSTON / AFP / NTB
VERDENSROMMET: Om få dager - på samme dato som den første månelandingen: 20. juli - er det duket for Jeff Bezos sin tur til verdensrommet om bord i Blue Origins romfartøy. Foto: Mark RALSTON / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Om få dager - på samme dato som den første månelandingen: 20. juli - er det duket for Jeff Bezos sin tur til verdensrommet om bord i Blue Origins romfartøy.

Amazon-grunnleggeren skulle opprinnelig ha med sin egen broren, den 82 år gamle piloten Wally Funk og en betalende passasjer, som vant billetten på en auksjon. Vinnerbudet var på 28 millioner dollar.

Trakk seg

Nå er det imidlertid klart at passasjeren, som er anonym, har trukket seg fra turen som følge av en «planleggingskonflikt», skriver The Guardian.

Nå blir passasjeren erstattet med 18-årige Oliver Daemen, som blir tidenes yngste når han flyr til verdensrommet med New Shepard-skipet til romfartsselskapet Blue Origin 20. juli.

- Dette markerer begynnelsen på kommersiell virksomhet for New Shepard, og Oliver representerer en ny generasjon, som vil hjelpe oss å bygge veien til verdensrommet, sier administrerende direktør Bob Smith i Blue Origin.

Turen vil oppfylle en livslang drøm for Daemen, som har vært fascinert av verdensrommet siden han var fire, heter det i uttalelsen. Prisen på 18-åringens billett, er imidlertid ukjent.

NÆR KATASTROFE: Astronauter i en SpaceX rakett holder på å bli truffet av et objekt i verdensrommet 23. april 2021. VIDEO: AP REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Også Wally Funk, den 82 år gamle piloten, kan smykke seg med en tittel når hun omsider kommer til verdensrommet. Hun blir nemlig den eldste personen som noensinne har dratt til verdensrommet.

Wally Funk omtales som en tidlig kvinnelig romfartspioner. Hun gjennomførte treningsprogram for å bli astronaut på 60-tallet, men ble nektet utmerkelser på grunn av sitt kjønn.

I et to minutter langt klipp, som Bezos delte på Instagram etter at han inviterte Funk til den historiske turen, forteller 82-åringen at hun ser fram til å reise.

- Jeg trodde aldri at jeg skulle komme meg opp, sa Funk.

Slått av Branson

Bezos og romselskapet Blue Origin har brukt mer enn seks år på å utvikle romturisme-raketten New Shepard, og selskapet har ønsket å vinne kappløpet om å gjøre romturisme tilgjengelig for vanlige folk.

De ble imidlertid slått av den britiske forretningsmannen Richard Branson, som søndag klokka 16.40 norsk tok av med romskip VSS Unity av fra ørkenen i New Mexico.

En time seinere var romflyet trygt tilbake på rullebanen, og Branson ble den første personen som har besøkt rommet i sitt eget romskip, skriver NTB.

Sammen med et mannskap fem, alle ansatte i Virgin Galactic, fløy Branson til kanten av verdensrommet. Like før klokka 17.30 nådde VSS Unity rommet. Der kunne de oppleve tre-fire minutters vektløshet og se omrisset av jorda under seg.

- Mitt livs opplevelse, sa Branson underveis i Virgin Galactics egen direktesending.

Branson skulle egentlig tatt av seinere i år, før selskapet hans begynner å ta med betalende passasjerer til neste år. Men 2. juli opplyste Branson at han framskynder reisen. Han insisterer likevel på at det ikke er et kappløp, og at han ikke prøver å slå Bezos, melder NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer