Betrygget milliardærvenn: - Tryggere enn dykking

OceanGate-sjefen var overbevist om sikkerheten om bord på ubåten: - Jeg er sikker på at han trodde på det han sa, men han tok feil.

Denne animasjonen forsøker å vise hvor raskt og hvordan ubåten Titan imploderte på vei til Titanic. Video: AP/ Ocean Gate/ Starfield studio. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer
Publisert

- Det medfører åpenbart risiko, men det er langt tryggere enn å fly helikopter eller dykke. Det har ikke vært en ulykke på 35 år med en ikke-militær ubåt.

Det skrev det som angivelig skal være administrerende direktør for OceanGate, Stockton Rush (61), i en sms-utveksling med den amerikanske milliardæren og Las Vegas-investoren Jay Bloom i februar.

I meldingsutvekslingen forsøker Rush å overtale Bloom til å ta med seg sønnen på «Titanic»-ekspedisjonen som skulle koste både ham selv og fire andre livet.

Alle passasjerene om bord i «Titan» er døde, bekrefter den amerikanske kystvakta under en pressekonferanse torsdag kveld. Video: Reuters / Foto: NTB Vis mer

Bekymret for sikkerheten

I SMS-utvekslingen, som Bloom har delt på Facebook, forsøker Rush å overbevise Bloom om å benytte seg av de to plassene som da var ledige på den ene av to ekspedisjoner som var planlagt i mai.

Ifølge Bloom skal de to ha møttes for å diskutere turen, hvor Rush blant annet tok ham med til Titanic-utstillingen på Luxor-hotellet i Las Vegas.

Her fikk han blant annet en signert bok av Rush selv, samt den franske forskeren Paul-Henry Nargeolet, verdens ledende Titanic-ekspert som også var om bord i ubåten den skjebnesvangre turen denne uka.

Betrygget milliardærvenn: - Tryggere enn dykking

I den videre meldingsutvekslingen ser man Bloom forklare OceanGate-grunnleggeren at sønnen hans har blitt bekymret for sikkerheten etter å ha snakket med venner om turen.

Rush tilbyr seg derfor å ta en Skype-samtale med sønnen hans for å betrygge ham rundt sikkerheten:

- Jeg er spent på å høre hva uinformerte mener faren er, og om det er sant eller innbilt, skriver Rush, før han blant annet fortsetter med sammenlikningen om å fly helikopter og dykke.

Siste liten-pris

I en melding fra 24. april, tilbyr Rush spesialpris på de to ledige plassene som følge av at turen nærmer seg.

Mens prisen vanligvis er ligger på altså på 250 000 dollar - drøye 2,6 millioner norske kroner etter dagens kurs, tilbyr OceanGate-sjefen billettene for 150 000 dollar.

DØDE: Fra venstre: Hamish Harding, Shahzada Dawood, Sulaiman Dawood, Paul-Henry Nargeolet og Stockton Rush
DØDE: Fra venstre: Hamish Harding, Shahzada Dawood, Sulaiman Dawood, Paul-Henry Nargeolet og Stockton Rush Vis mer

I meldingsutvekslingen ser man Bloom forklare at han sliter med å tilpasse turen i henhold til egen kalender på de aktuelle datoene. I Facebook-innlegget forklarer han at dette også er grunnen til at han ikke ble med.

Det er fra tidligere av kjent at mai-ekspedisjonene ble utsatt til juni som følge av værforholdene i området.

De to billettene som Bloom ikke kjøpte, ble siden tatt av den britiske forretningsmannen Shazada Dawood og hans 19 år gamle sønn Sulaiman.

- Tok feil

Torsdag kveld kom beskjeden om at det var gjort funn av vrakrester i søkeområdet nær vraket av Titanic, og at alle de fem passasjerene er omkommet.

Funnene tyder på at ubåten ble trykket sammen i en implosjon. Det er hittil uklart når implosjonen skjedde, men den amerikanske marinen skal ha plukket opp lyden av det som trolig er implosjonen allerede timer etter at den begynte ferden ned mot skipsvraket.

I Facebook innlegget skriver Bloom at han er sikker på at Rush selv trodde på det han sa, men at han likevel tok feil.

- Han trodde helhjertet på det han drev med, skriver Bloom før han avslutter:

- En siste gang … Hvil i fred Stockton og resten av crewet, skriver Bloom.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer