Ny gassrapport:

- Betydelig skade

Ifølge Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport for fjerde kvartal, vil ikke gassmarkedene stabilisere seg med det første.

GASSPRODUKSJON: Bildet viser Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe / NTB
GASSPRODUKSJON: Bildet viser Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kom Det internasjonale energibyrået IEA med sin rapport om gassmarkedet for fjerde kvartal.

Og beskjeden er klar: Gassmarkedene vil fortsette å være stramme langt inn i 2023.

- Hensynsløse

- Russlands invasjon av Ukraina og kraftige reduksjoner i naturgassforsyninger til Europa forårsaker betydelig skade på forbrukere, bedrifter og økonomier - ikke bare i Europa, men også i framvoksende og utviklingsøkonomier, sier IEAs direktør for energimarkeder og sikkerhet, Keisuke Sadamore, i rapporten, og fortsetter:

- Utsiktene for gassmarkedene er fortsatt uklare, ikke minst på grunn av Russlands hensynsløse og uforutsigbare oppførsel, som har gjort at de ikke lenger blir sett på som en pålitelig leverandør. Alle tegn tyder på at markedene forblir veldig stramme langt inn i 2023.

Global nedgang

Siden invasjonen av Ukraina startet i februar, og Russland ble truffet av sanksjoner fra Vesten, har landet levert mindre og mindre naturgass til Europa. Det har gjort at prisene har skutt til værs, og ført til drivstoffmangel flere steder i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.