Ny gassrapport:

- Betydelig skade

Ifølge Det internasjonale energibyråets (IEA) rapport for fjerde kvartal, vil ikke gassmarkedene stabilisere seg med det første.

GASSPRODUKSJON: Bildet viser Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe / NTB
GASSPRODUKSJON: Bildet viser Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag morgen kom Det internasjonale energibyrået IEA med sin rapport om gassmarkedet for fjerde kvartal.

Og beskjeden er klar: Gassmarkedene vil fortsette å være stramme langt inn i 2023.

- Hensynsløse

- Russlands invasjon av Ukraina og kraftige reduksjoner i naturgassforsyninger til Europa forårsaker betydelig skade på forbrukere, bedrifter og økonomier - ikke bare i Europa, men også i framvoksende og utviklingsøkonomier, sier IEAs direktør for energimarkeder og sikkerhet, Keisuke Sadamore, i rapporten, og fortsetter:

- Utsiktene for gassmarkedene er fortsatt uklare, ikke minst på grunn av Russlands hensynsløse og uforutsigbare oppførsel, som har gjort at de ikke lenger blir sett på som en pålitelig leverandør. Alle tegn tyder på at markedene forblir veldig stramme langt inn i 2023.

METAN: Forskere ved Norsk Institutt for luftforskning (NILU) har anslått at de totale metanlekkasjene fra Nord Stream-gassrørene kan være på minst 40 000 tonn. Vis mer

Global nedgang

Siden invasjonen av Ukraina startet i februar, og Russland ble truffet av sanksjoner fra Vesten, har landet levert mindre og mindre naturgass til Europa. Det har gjort at prisene har skutt til værs, og ført til drivstoffmangel flere steder i verden.

Ifølge IEAs rapport har gassmarkedene over hele verden blitt strammere siden 2021. De forventer at det globale gassforbruket synker med 0,8 prosent i 2022.

Byrået skriver også at de mener globalt gassforbruk kommer til å vokse med bare 0,4 prosent i 2023, men skriver at det er knyttet stor usikkerhet til det tallet, på grunn av uforutsigbarhet rundt Russlands framtidige handlinger.

De anslår at kinesisk gassetterspørsel kommer til å øke med mindre enn to prosent i år, som er den laveste veksten siden begynnelsen av 1990-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer