Bidens helomvending: - Til knes i drit

USAs president Joe Biden har omtalt Saudi-Arabia som en pariastat, men krigen i Ukraina har tvunget presidenten til å be kongedømmet om hjelp.

HAR SNUDD: Etter at han ble valgt til president har Joe Biden måttet endre sin tilnærming til Saudi-Arabia. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB
HAR SNUDD: Etter at han ble valgt til president har Joe Biden måttet endre sin tilnærming til Saudi-Arabia. Foto: MANDEL NGAN / AFP / NTB Vis mer
Publisert

På lista over land USAs president Joe Biden har et godt forhold til, finner man neppe Saudi-Arabia.

Under valgkampen for to år siden var Biden svært direkte, og sa at han ville forsikre seg om at saudierne «må betale prisen, og faktisk gjøre dem til den pariastaten de er».

Bakgrunnen for dette var drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, der en etterretningsrapport, som Biden-administrasjonen publiserte, slår fast at kronprins Mohammed bin Salman godkjente drapet.

- Til knes i drit

Biden har også klart signalisert en kamp for menneskerettigheter, demokrati og mot autokrati, og la seg på en helt annen linje enn hans forgjenger Donald Trump, som pleiet et varmt forhold til bin Salman.

bin Salman har heller ikke vært med i Bidens fanklubb, og skal angivelig ha nektet å svare da Biden tok kontakt på telefon i mars.

Men det er ofte sånn for politikere at det er lett å være tydelige når de ikke har makt, mens det i maktens korridorer er realpolitikken som gjelder. Den har også innhentet Biden.

- Hovedproblemet er at Biden - unnskyld uttrykket - står til knes i drit innenriks. Ekstreminflasjon, babymat-mangel, ukentlige masseskytinger. Han må drive brannslukking på alle kanter nå, sier Hilmar Mjelde, forsker 1 ved Norwegian Research Centre (NORCE), til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer