- Bidra i dugnaden

Statsminister Erna Solbergs budskap til de lavtlønte er at de må bli med på dugnaden. Hun påpeker også at de høytlønte går mest ned i kroner og øre når de blir permittert.

SVARER: Erna Solberg svarer på hvilke økonomiske tiltak som skal settes i gang etter utbruddet av Corona-virus. Foto: Christian Wehus. Reporter: Jørgen Gilbrant. Vis mer
Publisert

- Vi må alle være forberedt på at vi må bidra i dugnaden. Folk som går på dagpenger får litt mindre penger å rutte med enn de ville fått hvis de sto i full jobb, sier statsminister Erna Solberg.

Sammen med finansminister Jan Tore Sanner, varslet hun i går en rekke tiltak for å lette på effektene coronaviruset allerede har fått på samfunnet. Blant annet varslet de at regjeringen vil endre reglene for permitteringer.

I dag rykket LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ut i Børsen med knallhard kritikk mot regjeringens krisetiltak.

Gabrielsen etterlyser først og fremst klare og felles regler for sikring av inntekt når arbeidstakere må være hjemme med barn som settes i karantene når skoler og barnehager stenger.

Erna: De rike bidrar mest

I tillegg frykter LO at en større del av belastningen havner hos arbeidstakerne ved permitteringer.

Solberg svarer på sin side at alle må bidra til dugnaden.

- Så en lavtlønt som må være hjemme med et barn som ikke engang er sykt, er med på dugnad?

- Alle er med på dugnad. Og høytlønnede er de som kommer til betale mest for dette fordi permitteringsregelverket vårt er sånn at du får ikke mer enn 62,5 prosent av 6G. Det betyr at alle som har over 6G får 0 kroner for det som er over 6G.

SV: Tenk på de lavtlønte

6G betyr seks ganger grunnbeløpet i folketrygden. Grunnbeløpet er i 2020 nærmest nøyaktig 100.000 kroner.

En person som tjener 600.000 (6G) vil få utbetalt 375.000 kroner som permittert. Tilsvarende vil en person som tjener 350.000 kroner i året få utbetalt 220.000 kroner.

Opposisjonen påpeker at det i mange tilfeller vil være langt mer dramatisk for en lavtlønnet å miste nesten 40 prosent av inntekten enn for en med høyere lønn.

- Det sier seg selv at dette rammer dem med de laveste inntektene hardest. Da må regjeringen tenke på dem først, ikke på bedriftseierne, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Støre: Vi er vant til dugnad

Ap-leder Jonas Gahr Støre reagerer - som LO-leder Gabrielsen - på at arbeidstakerorganisasjonene ikke er invitert inn til samtaler om krisepakken som presenteres fredag.

- I Norge er vi vant til dugnad, og vi stiller opp, men når du lager en dugnad må du høre på alle som skal være med. Når regjeringen lager pakker for å møte den økonomiske situasjonen, setter de seg altså ikke ned med arbeidstakerorganisasjoner og lytter til hvordan de oppfatter situasjonen. Det mener jeg er feil, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

- Skal vi møte en slik situasjon er det at du sikrer sosial rettferdighet viktig for at folk skal godta dugnaden og er med på den. Er du mer opptatt av å utsette formuesskatten til folk enn for en anstendig permitteringslønn, er det urettferdig, fortsetter han.

- Trygghet viktigst

Erna Solberg reagerer på sin side på debatten.

- Dette er det regelverket vi har hatt i alle kriser før. At dette nå blir et stort spørsmål synes jeg er litt rart. Alle må bidra inn i dugnaden. Ingen kommer skadefritt fra en situasjon som er så alvorlig, sier hun.

Samtidig påpeker hun at det viktigste nå er å sikre arbeiderplasser.

- Det er det disse økonomiske tiltakene skal bidra til, sier Solberg.

Hun sier det vil bli avholdt flere møter framover, og at regjeringen vil bygge på trepartssamarbeidet også framover.

- Grunnen til at vi nå gjør dette hurtig uten å ha mange møter, er rett og slett behovet for å sikre jobbene til folk.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer