«Big Short»-investor satser på ny kollaps

Vedder milliarder av kroner på amerikansk børskrakk.

DYSTER SPÅDOM: Michael Burry har lagt i underkant av 17 milliarder norske kroner på bordet for det han tror blir en børskollaps i USA. Foto: NTB
DYSTER SPÅDOM: Michael Burry har lagt i underkant av 17 milliarder norske kroner på bordet for det han tror blir en børskollaps i USA. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske investoren Michael Burry, kjent for å ha veddet på kollapsen i det amerikanske boligmarkedet som ledet til finanskrisen i 2008, satser igjen stort på et nært forestående krasj.

Ifølge CNN har Burry denne gang lagt 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 90 prosent av sin egen portefølje, på bordet i et veddemål som satser på en fullstendig Wall Street-kollaps.

Det nye «Big Short-veddemålet» går grovt forklart ut på at Burrys hedgefond, Scion Asset Management, satser stort på at de store amerikanske indeksene, S&P 500 og Nasdaq 100, skal kollapse.

Indeksene har hittil i år kunne rapportere om solid oppgang.

Kan håve inn

CNN viser til dokumenter som er meldt inn til amerikanske finansmyndigheter, der det kommer fram at Burry har kjøpt salgsopsjoner mot fond som følger nettopp de store indeksene.

CNN understreker at innsatsen kan ha vært lavere enn det som rapporteres. I dokumentene kommer det likevel fram at salgsopsjonene gir Burry rett til å selge eierandeler til et gitt tidspunkt og pris.

Skulle indeksene falle i verdi, vil investoren altså kunne tjene store beløp. Skulle de stige, vil det kunne bety store tap.

Spilt av Bale

Selv om mye står på spill, har Burry som nevnt hatt stor suksess med veddemål i fortida. I forbindelse med boligkrakket under finanskrisen, håvet Burry og hans investorer inn drøye 800 millioner dollar.

Burrys spådom om finanskrisen er også utgangspunkt for boka «The Big Short» - som seinere ble filmatisert med Christian Bale i hovedrollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer