Frykter for værfenomenet:

Bildene av kaoset vekker oppsikt

Midtøstens problemer med sandstormer er i ferd med å forverre seg kraftig. Det kan bli avgjørende for verdensøkonomien.

ORANSJE: Denne unge gutten fra Irak utenfor Najaf-regionen begynner å bli vant til den oransje atmosfæren rundt ham. Det skyldes en stor økning av sandstormer i Midtøsten. Foto: Qassem al-KAABI/AFP/NTB
ORANSJE: Denne unge gutten fra Irak utenfor Najaf-regionen begynner å bli vant til den oransje atmosfæren rundt ham. Det skyldes en stor økning av sandstormer i Midtøsten. Foto: Qassem al-KAABI/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Bildene fra forskjellige steder i Midtøsten de siste ukene minner mer om en scene fra filmen «Dune», enn fra den virkelige verden.

Luften i Dubai og helt over til Syria, dekkes for øyeblikket av en apokalyptisk-liknende oransje farge.

Det er støv og sand som fraktes gjennom luften, og de massive sandstormene i regionen har holdt på i flere måneder.

Det kan få store konsekvenser for millioner av menneskers helse og hele verdensøkonomien, melder CNN.

Tusenvis av mennesker i Midtøsten har strømmet til sykehus med store pustevansker de siste ukene. Flere hundre har måttet legges inn.

Truer den globale økonomien

Sandstormene har ført til stenging av skoler i frykt for barns helse, og mange bedrifter har blitt nødt til å stenge ned, melder CNN.

I Teheran i Iran har flere flyginger blitt stanset på grunn av stormene som herjer og i Kuwait er det meldt om store forsinkelser for sjøtrafikken.

Sandstormene truer med å ødelegge en region som er avgjørende for den globale økonomien, med potensial til å påvirke alt fra prisen på gass ved pumpene i USA, til hvor raskt en kunde i Norge kan motta en pakke fra Kina.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.