Bildene fra forskjellige steder i Midtøsten de siste ukene minner mer om en scene fra filmen «Dune», enn fra den virkelige verden.
Luften i Dubai og helt over til Syria, dekkes for øyeblikket av en apokalyptisk-liknende oransje farge.
Det er støv og sand som fraktes gjennom luften, og de massive sandstormene i regionen har holdt på i flere måneder.
Det kan få store konsekvenser for millioner av menneskers helse og hele verdensøkonomien, melder CNN.
Tusenvis av mennesker i Midtøsten har strømmet til sykehus med store pustevansker de siste ukene. Flere hundre har måttet legges inn.

Truer den globale økonomien
Sandstormene har ført til stenging av skoler i frykt for barns helse, og mange bedrifter har blitt nødt til å stenge ned, melder CNN.
I Teheran i Iran har flere flyginger blitt stanset på grunn av stormene som herjer og i Kuwait er det meldt om store forsinkelser for sjøtrafikken.
Sandstormene truer med å ødelegge en region som er avgjørende for den globale økonomien, med potensial til å påvirke alt fra prisen på gass ved pumpene i USA, til hvor raskt en kunde i Norge kan motta en pakke fra Kina.

Mulighet for blodregn i Norge
Eksperten advarer
CNN melder nå at flere eksperter advarer om at fenomenet vil forverre seg ytterligere i framtida.
Det skyldes klimaendringer som gjør regionens landskap varmere og tørrere, og som fører til et værmønster som kan skape mer intense stormer.
Midtøsten er hjemsted for tre strategiske vannveier og nesten halvparten av verdens oljereserver, og er avgjørende for global handel og energiforsyning, melder CNN.
Et glimt av sandstormenes ødeleggende kraft ble sett i mars 2021, da Suezkanalen ble blokkert i seks dager av et skip som ble blåst ut av kurs på grunn av en sandstorm.

Raser mot Putin: - Utpressing!
Ifølge CNN går stormenes største påvirkning på helsen til Midtøstens folk og deres privatøkonomi. Ifølge Verdensbanken koster fenomenet regionens økonomi 13 milliarder dollar i året. Det tilsvarer 133 milliarder kroner.
Selv om sandstormer er typiske denne tiden av året, forekommer de nå med større hyppighet.

Mulighet for 272 «støvdager»
Irak har vært spesielt hardt rammet denne våren, med stormer som oppstår på nesten ukentlig basis.
Ifølge Ali Attiya, professor i atmosfærisk vitenskap ved Mustansiriyah-universitetet i Bagdad, vil en typisk vår ha omtrent en til tre stormer per måned. Dette året har landet notert ni store stormer siden begynnelsen av april og det er flere i vente, ifølge Attiya.
En irakisk tjenestemann advarte i år om at landet nå står overfor et gjennomsnitt på 272 «støvdager» i året. Innen 2050 skal det bli enda verre, med opp mot 300 støvdager i året, melder CNN.
- Det som skjer i Irak bør tjene som et tidlig varseltegn på hva som kan skje i andre deler av regionen, sier Mohammed Mahmoud, direktør for klima- og vannprogrammet ved Middle East Institute, til CNN.
- Golfstatene er spesielt sårbare for økende sandstormer, sier han, og legger til at land som Egypt og Libya også snart er i faresonen.
Utgiftene varierer fra ødelagte landbruksavlinger og skadet maskineri, til stenging av havner og flyplasser. I tillegg kreves det mange timer å rydde veier og annen infrastruktur fri for sand.