Frykter for værfenomenet:

Bildene av kaoset vekker oppsikt

Midtøstens problemer med sandstormer er i ferd med å forverre seg kraftig. Det kan bli avgjørende for verdensøkonomien.

ORANSJE: Denne unge gutten fra Irak utenfor Najaf-regionen begynner å bli vant til den oransje atmosfæren rundt ham. Det skyldes en stor økning av sandstormer i Midtøsten. Foto: Qassem al-KAABI/AFP/NTB
ORANSJE: Denne unge gutten fra Irak utenfor Najaf-regionen begynner å bli vant til den oransje atmosfæren rundt ham. Det skyldes en stor økning av sandstormer i Midtøsten. Foto: Qassem al-KAABI/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Bildene fra forskjellige steder i Midtøsten de siste ukene minner mer om en scene fra filmen «Dune», enn fra den virkelige verden.

Luften i Dubai og helt over til Syria, dekkes for øyeblikket av en apokalyptisk-liknende oransje farge.

Det er støv og sand som fraktes gjennom luften, og de massive sandstormene i regionen har holdt på i flere måneder.

Det kan få store konsekvenser for millioner av menneskers helse og hele verdensøkonomien, melder CNN.

Tusenvis av mennesker i Midtøsten har strømmet til sykehus med store pustevansker de siste ukene. Flere hundre har måttet legges inn.

SAND I LUNGENE: En irakisk kvinne mottar behandling på en akuttavdeling i Iraks sørlige by Nasiriyah da tusenvis ble innlagt på sykehus over hele landet under en kraftig sandstorm 5. mai 2022. Irak ble rammet av en rekke slike stormer i april, noe som førte til at mange ble innlagt på sykehus med luftveisproblemer. Foto: Asaad NIAZI/AFP/NTB
SAND I LUNGENE: En irakisk kvinne mottar behandling på en akuttavdeling i Iraks sørlige by Nasiriyah da tusenvis ble innlagt på sykehus over hele landet under en kraftig sandstorm 5. mai 2022. Irak ble rammet av en rekke slike stormer i april, noe som førte til at mange ble innlagt på sykehus med luftveisproblemer. Foto: Asaad NIAZI/AFP/NTB Vis mer

Truer den globale økonomien

Sandstormene har ført til stenging av skoler i frykt for barns helse, og mange bedrifter har blitt nødt til å stenge ned, melder CNN.

I Teheran i Iran har flere flyginger blitt stanset på grunn av stormene som herjer og i Kuwait er det meldt om store forsinkelser for sjøtrafikken.

Sandstormene truer med å ødelegge en region som er avgjørende for den globale økonomien, med potensial til å påvirke alt fra prisen på gass ved pumpene i USA, til hvor raskt en kunde i Norge kan motta en pakke fra Kina.

Eksperten advarer

CNN melder nå at flere eksperter advarer om at fenomenet vil forverre seg ytterligere i framtida.

Det skyldes klimaendringer som gjør regionens landskap varmere og tørrere, og som fører til et værmønster som kan skape mer intense stormer.

Midtøsten er hjemsted for tre strategiske vannveier og nesten halvparten av verdens oljereserver, og er avgjørende for global handel og energiforsyning, melder CNN.

Et glimt av sandstormenes ødeleggende kraft ble sett i mars 2021, da Suezkanalen ble blokkert i seks dager av et skip som ble blåst ut av kurs på grunn av en sandstorm.

Ifølge CNN går stormenes største påvirkning på helsen til Midtøstens folk og deres privatøkonomi. Ifølge Verdensbanken koster fenomenet regionens økonomi 13 milliarder dollar i året. Det tilsvarer 133 milliarder kroner.

Selv om sandstormer er typiske denne tiden av året, forekommer de nå med større hyppighet.

APOKALYPTISK: Folk navigerer seg gjennom en gate under en sandstorm i byen Basra i Irak mandag 16. mai 2022. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/NTB
APOKALYPTISK: Folk navigerer seg gjennom en gate under en sandstorm i byen Basra i Irak mandag 16. mai 2022. Foto: AP Photo/Nabil al-Jurani/NTB Vis mer

Mulighet for 272 «støvdager»

Irak har vært spesielt hardt rammet denne våren, med stormer som oppstår på nesten ukentlig basis.

Ifølge Ali Attiya, professor i atmosfærisk vitenskap ved Mustansiriyah-universitetet i Bagdad, vil en typisk vår ha omtrent en til tre stormer per måned. Dette året har landet notert ni store stormer siden begynnelsen av april og det er flere i vente, ifølge Attiya.

En irakisk tjenestemann advarte i år om at landet nå står overfor et gjennomsnitt på 272 «støvdager» i året. Innen 2050 skal det bli enda verre, med opp mot 300 støvdager i året, melder CNN.

- Det som skjer i Irak bør tjene som et tidlig varseltegn på hva som kan skje i andre deler av regionen, sier Mohammed Mahmoud, direktør for klima- og vannprogrammet ved Middle East Institute, til CNN.

UVÆR: Opptil 40 personer skal være skadd som følge av tornadoer vest i Tyskland. Video: Twitter Vis mer

- Golfstatene er spesielt sårbare for økende sandstormer, sier han, og legger til at land som Egypt og Libya også snart er i faresonen.

Utgiftene varierer fra ødelagte landbruksavlinger og skadet maskineri, til stenging av havner og flyplasser. I tillegg kreves det mange timer å rydde veier og annen infrastruktur fri for sand.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer