Bildene viser bisarre planer

Nye satellittbilder viser at Saudi-Arabia er i full gang med å bygge det oppsiktsvekkende storprosjektet «The Line».

STOR AKTIVITET: Ifølge nye satelittbilder har arbeidere allerede kommet langt på den hypermoderne saudi-arabiske byen. Den gule linja viser området til byen, de røde prikkene skal vise gravemaskinene i området, de blå prikkene skal vise anleggskjøretøyer og solcellepaneler har blitt markert i grønt. Foto: Urban via Soar.Earth
STOR AKTIVITET: Ifølge nye satelittbilder har arbeidere allerede kommet langt på den hypermoderne saudi-arabiske byen. Den gule linja viser området til byen, de røde prikkene skal vise gravemaskinene i området, de blå prikkene skal vise anleggskjøretøyer og solcellepaneler har blitt markert i grønt. Foto: Urban via Soar.Earth Vis mer
Publisert

Børsen har tidligere omtalt kronprinsen av Saudi-Arabia Mohammed bin Salmans megaprosjekt, som har fått navnet «The Line» på engelsk, eller «Linjen» på norsk, om du vil.

Kronprinsen har nemlig lenge hatt planer om å bygge en by på en linje som er 200 meter bred, 170 kilometer lang og 500 meter høy. Der skal det hvis alt går etter planen bo ni millioner mennesker, og alt skal være kledd i speil.

Nå viser nye satellittbilder hvor langt byggeprosjektet i fjellene nord i Saudi-Arabia faktisk har kommet.

MODERNE: «Linjen» er en lineær by som skal strekke seg 170 km gjennom ørkenen i Saudia-Arabia. Video: Neom. Bilder: NTB. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Svimlende sum

De nye bildene er tatt av en satellitt fra Chang Guang Satellite Technology Corporation i slutten av oktober, ifølge MIT Technology Review. Bildene er lastet opp av det australske selskapet Soar Earth.

Ifølge bildene er bygningen i ørkenen allerede å skimte, som kan tyde på at byggingen startet tidligere enn den offisielle startdatoen i oktober.

Idéen om det hypermoderne prosjektet ble lansert første gang i januar 2021. Første fase av prosjektet er planlagt å koste 320 milliarder dollar (cirka 3140 milliarder norske kroner). Totalt skal hele prosjektet ha en prislapp på 500 milliarder dollar.

Byen skal etter planen bare drives på fornybar energi, og et underjordisk transportsystem skal kunne frakte folk fra ende til ende på bare 20 minutter.

- Et fantasiprodukt

Flere eksperter har tidligere tatt til orde for at det ikke vil være mulig å gjennomføre prosjektet. Det har også arkitekturhistoriker og tidligere direktør ved Norsk Arkitekturmuseum, Ulf Grønvold, uttalt til Børsen.

- Dette ser mer ut som noe som et fantasiprodukt som er tatt ut fra Hollywood-verdenen. Hvis dette i det hele tatt skulle blitt realisert, vil det ta ekstremt lang tid. Det vil også støte på mange utfordringer underveis, hvis det noen gang blir realisert, har han sagt.

Arkitekturhistorikeren tror prosjektet er lansert for å få fokuset vekk fra kritikken mot hvordan Saudi-Arabia framstår internasjonalt.

- De bruker kronprinsen i front for at han skal framstå som progressiv. Lanseringen er imponerende, men den har veldig lite med realiteten å gjøre, sa han da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer