Folketomt turistparadis

Bildene viser krisa

Bildene fra turistparadiset viser hvor hardt coronapandemien rammer.

ØDE: Et vanligvis populært gatemarked nær stranda i Phuket. Øde, forlatt og folketomt. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB
ØDE: Et vanligvis populært gatemarked nær stranda i Phuket. Øde, forlatt og folketomt. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Normalt syder det av folk og liv på ferieøya Phuket. Turisnæringen er helt sentral i Thailands økonomi. Og tilsvarende hardt rammet av de globale reiserestriksjonene.

Nå er det ett ord som beskriver det populære reisemålet: Øde.

Årlig besøker rundt 40 millioner turister Thailand. 10 millioner av dem finner veien til Phuket. Siden coronapandemien traff verden for et drøyt år siden har strendene, hotellene, barene og butikkene vært folketomme.

TOMT: Folketomt strandhotell på Phuket. Foto: Jorge Silva, Reuters/NTB
TOMT: Folketomt strandhotell på Phuket. Foto: Jorge Silva, Reuters/NTB Vis mer

Landet har riktig nok ikke stengt ned for turister - men to ukers karantene frister naturligvis ikke tilreisende som ønsker sol, palmestrender, god mat og forfriskende drikke.

- Folk har ikke jobb, ingen inntekt. Men de har barn og familie de skal forsørge, sier Phukets turistsjef Bhummikitti Ruktaengam til The World.

Det har fått alt fra bartendere, taxisjåfører og hotellansatte til å vende tilbake til landsbygda i et forsøk på å overleve, mens lokalbefolkningen er hardt rammet av fattigdom, forteller han.

Turiststeder fram i køen

Muligens er det et lys i enden av tunnelen.

FOTLATT: Handlegate ved Patong beach på Phuket. Uten kunder. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB
FOTLATT: Handlegate ved Patong beach på Phuket. Uten kunder. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB Vis mer

Thailand har nemlig planer om å prioritere turistdestinasjoner når vaksiner etter hvert skal rulles ut i et større tempo. Så langt har eldre, myndighetspersoner og helsepersonell blitt prioritert i vaksineprogrammet.

Planen er å få vaksinert tilstrekkelig mange av de 460 000 innbyggerne på Phuket til at det kan åpnes for turister uten pålegg om karantene allerede fra 1. juli, ifølge Reuters. Forutsetningen er selvfølgelig at de tilreisende kan vise fram vaksinepass.

I normale tider utgjør turisme 11-12 prosent av Thailands økonomi. Det siste året har 1,5 millioner jobber i næringa blitt borte.

GOD PLASS: Ingen kamp om solsengene rundt hotellbassengene, selv om det er åpent for turister. To ukers karantene frister de færreste. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB
GOD PLASS: Ingen kamp om solsengene rundt hotellbassengene, selv om det er åpent for turister. To ukers karantene frister de færreste. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB Vis mer

Nå håper myndighetene på minst 100 000 turister til Phuket i tredje kvartal, og totalt 6,5 millioner turister på nasjonalt nivå innen utgangen av året.

- Vi forventer ikke en flom av turister, men vi håper de som kommer er besøkende med høyt forbruk, sier landets turistminister Yuthasak Supasorn til nyhetsbyrået.

Smitterekord

På den annen side ser det ut til at Thailand i øyeblikket er i ferd med å bli hardt rammet av en tredje smittebølge.

Ifølge Thai Enquirer var det fredag notert rekordhøye 2 700 nye smittede siste døgn. Kapasiteten på landets sykehus er i ferd med å bli sprengt, med et totalantall på over 50 000 smittede siden pandemien brøt ut. Over 21 000 av disse er registrert etter 1. april.

ØDE: Ingen på jobb ved inngangen til et av de stengte hotellene på Kata beach i Karon på Phuket. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB
ØDE: Ingen på jobb ved inngangen til et av de stengte hotellene på Kata beach i Karon på Phuket. Foto: Jorge Silva, Reuters / NTB Vis mer

Phukets turistsjef Bhummikitti Ruktaengam sier ifølge den danske avisa BT at store private aktører i den lokale turistnæringa står klare med lommebøkene for å finansiere vaksinering på turistøya.

- Vi vet ikke hva det kommer til å koste, men vi er klare for å gjøre et forsøk. Så nå er det håp i øynene til folk når du snakker med dem. Man kan ikke leve uten håp, sier turistsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer