Russland:

Bilder avslører Putin-luksus

På luksuseiendommen er det tre store villaer, egenproduksjon av kjøtt og fisk og flere badstuer. Nærmeste nabo er oligarken Roman Abramovitsj.

AVSLØRER PUTIN: Kremlkritiske Dossier Center har publisert dokumenter og dronebilder fra Vladimir Putins hemmelige luksuseiendom i Karelen, tre mil fra grensa til Finland.. Video: Dossier Center. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Langs Ladogasjøens bredder i Karelen, bak piggtrådgjerder og omringet av tjukk barskog, ligger det en fire kvadratkilometer stor luksuseiendom som knyttes til Russlands president Vladimir Putin.

På eiendommen er det tre store villaer, et eget anlegg for fiskeoppdrett, en liten gård med storfe og flere helikopterplattformer.

Det framgår av hittil ukjente videoopptak av og fra eiendommen, som det russiske Dossier-senteret har publisert.

SKAPER OVERSKRIFTER: Et intervju med Putins datter, Maria Vorontsova, får flere til å reagere. Video: Medtech.moscow. Vis mer

Bare tre mil fra Finland

Dossier-senteret er en ideell russisk organisasjon, som blant annet lager undersøkende journalistikk om makthaverne i og rundt Kreml, Russlands presidentadministrasjon.

Organisasjonen ble stiftet, og finansieres ennå, av den opposisjonelle oligarken Mikhail Khodorkovskij, som ble politisk straffeforfulgt av Putins regime på midten av 2000-tallet.

I en lengre videoreportasje, publisert på YouTube, viser Dossier-senteret hittil ukjente videoopptak av og fra eiendommen. Opptakene stammer fra en ikke-navngitt kilde.

Dagbladet har brukt åpne karttjenester for å verifisere opptakene.

Luksuseiendommen ligger i den russiske delen av Karelen, bare tre mil øst for den finske grensa, og drøyt 18 mil nordøst for St. Petersburg - Putins fødeby.

Russlands president Vladimir Putin benyttet sjansen til å håne Ukraina under et møte i Moskva 16. januar. Video: AP. Reporter: Magnus Paus/Dagbladet TV Vis mer

«Avslag aksepteres ikke»

Dossier-senteret hevder at Putin besøker luksuseiendommen minst én gang i året, gjerne i forbindelse med et besøk til det russisk-ortodokse klosteret på Valaam-øya i Ladogasjøen.

Luksusvillaene på eiendommen skal ha blitt bygget for drøyt ti år siden.

Allerede i 2016 ble eiendommen omtalt som «Putins datsja» av den uavhengige russiske avisa Sobesednik.

Avisa kunne da avsløre hvordan grunneierne i området i praksis ble tvunget til å oppgi land da byggingen begynte noen år i forveien.

«Jorda må oppgis. Avslag aksepteres ikke», skal grunneierne ha fått beskjed om, ifølge avisa.

Sobesednik er et av flere mindre russiske medier som i kjølvannet av Russlands fullskala invasjon av Ukraina i februar 2022, ble blokkert av russiske myndigheter, ifølge The Barents Observer.

MISFORNØYD: Putins leir er ikke fornøyd med det russisk-produserte kjøretøyet som kjørte presidenten rundt i Tsjukotka-regionen. Video: RIA / Kreml / TASS / Mayak. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Nettverk av selskaper

Det er ikke Putin selv som eier eiendommen. Et nettverk av selskaper, som igjen kontrolleres av oligarken Jurij Kovaltsjuk, skal være eieren, ifølge Dossier.

Kovaltsjuk anses for å være en av Vladimir Putins venner, og har en stor eierandel i den russiske storbanken «Rossija», som allerede i 2014 ble underlagt vestlige sanksjoner.

Kovaltsjuk skal ha etablert dette nettervervet av selskaper for å håndtere eiendommene Putin bruker til å feriere. Et av disse selskapene eier et hotell i nærheten. I samme nettverk finner man selskap som eies av en annen oligark, Arkadij Rotenberg.

Da Putin i 2021 ble anklaget for å ha tatt imot «den største bestikkelsen» i historien, et gigantisk palass ved Svartehavet, rakk Rotenberg opp hånda og sa at det var han - ikke Putin - som var eieren.

Også en annen luksuseiendom som knyttes til Putin, i Valdaj, om lag midt mellom Moskva og St. Petersburg, skal håndteres av Kovaltsjuk, ifølge Dossier.

BEKLAGER: Den russiske presidenten Vladimir Putin ber om unnskyldning etter å ha blitt konfrontert av en kvinne på russisk TV. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: AP Vis mer

Abramovitsj nærmeste nabo

Ytterligere en oligark, kanskje den mest kjente av dem alle, Roman Abramovitsj, skal være nærmeste nabo til Putins luksuseiendom.

Bare fire kilometer fra eiendommen skal Abramovitsj i 2020 ha begynt å bygge et luksuriøst landsted.

I likhet med eiendommen Putin skal benytte seg av, inneholder også Abramovitsj' eiendom landingsplass for helikoptre, badstuer og flere bygninger.

Abramovitsj og Putin er også knyttet sammen gjennom ytterligere én eiendom - i Tel Aviv i Israel.

I 2005 fikk Putin verdensomspennende pressedekning for sin sjenerøsitet. Med egne penger skal Putin, ifølge myten fra Kreml, ha kjøpt en leilighet i Tel Aviv til sin tidligere tysklærer, som hadde emigrert til Israel.

I fjor avslørte imidlertid Washington Post at pengene til boligkjøpet kom fra ingen ringere enn Abramovitsj.

Da Putins tidligere tysklærer døde i 2017, testamenterte hun leiligheten til Putin. Da Dagbladet besøkte Tel Aviv i fjor høst, oppsøkte avisa leiligheten.