Vladimir Putin:

Bilder skal vise hemmelig luksustog

Den russiske presidenten skal angivelig eie et pansret tog med skjønnhetssalong og tyrkisk bad.

GLAD I LUKSUS: Avsløringer fra de seinere åra viser at Vladimir Putin tilsynelatende er glad i de finere tingene i livet. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB
GLAD I LUKSUS: Avsløringer fra de seinere åra viser at Vladimir Putin tilsynelatende er glad i de finere tingene i livet. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

Gigantiske palasser og hemmelige fly - Vladimir Putin (70) har tilsynelatende et helt arsenal av svindyre eiendommer tilgjengelig.

Noen eksperter mener at den russiske presidenten kan være verdens rikeste - men det er umulig å slå fast hans reelle formue.

Finansmagasinet Forbes har forsøkt i 20 år, uten å lykkes. Men flere gravegrupper mener å ha funnet gull. Aleksej Navalnys anti-korrupsjonsgruppe og OCCRP hevder å kunne knytte hemmelige eiendommer til presidenten.

Tut-tut

Nå har også eks-oligark Mikhail Khodorkovskijs Dossier Center kommet med påstander om at Putin skal eie et tog.

Og det er ingen «Galtvortekspressen» det er snakk om - Putins spesialtog skal være et pansret luksuskjøretøy, som neppe dekkes av en Ruter-billett.

LIKER TOG: Putin, her på togtur i 2009, hvor han stirrer lengselsfullt inn i solnedgangen. Foto: Aleksej Druzhinin / AP / NTB
LIKER TOG: Putin, her på togtur i 2009, hvor han stirrer lengselsfullt inn i solnedgangen. Foto: Aleksej Druzhinin / AP / NTB Vis mer

Her skal det være vogner med en rekke ulike funksjoner - som lydisolert skjønnhetssalong, treningssenter og tyrkisk bad. Men det skal være like mye business som pleasure, toget skal også ha vogner for hemmelig kommunikasjon, et kontor og selvfølgelig en sovevogn.

Og om det virkelig skulle oppstå krise - avansert medisinsk utstyr som kan redde liv.

OVERDÅDIG: «More is more» kan være mottoet til Putins interiørarkitekt. Foto: Dossier Center
OVERDÅDIG: «More is more» kan være mottoet til Putins interiørarkitekt. Foto: Dossier Center Vis mer

Skal frykte angrep

Til tross for at Putin selvfølgelig har et privatfly, som omtalt i denne saken, så skal presidenten foretrekke å reise med tog i frykt for et luftangrep, hevder Dossier Center.

- Etter starten av krigen i februar-mars, begynte han å bruke toget veldig aktivt, spesielt for å komme seg til eiendommen sin i Valdai, sier Gleb Karakulov, eks-FSO-agent, til Dossier Center.

Han forklarer at det er mye vanskeligere å spore tog enn fly, og at jernbanen dermed er et tryggere alternativ når presidenten er på farta.

Den nye rapporten er laget i samarbeid med CNN, tyske Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk og Norddeutscher Rundfunk. Den baserer seg på dokumenter fra russiske Federal Guard Service (FSO), Russian Railways og andre kilder knyttet til regjeringa.

I tillegg til ytterligere informasjon og toget, er det også publisert bilder som skal være fra innsida av luksusdyret.

Her står det at utbyggingen av toget begynte allerede under Putins første presidentperiode fra 2000 til 2008. Totalt skal toget ha kostet 6,8 milliarder rubler, som tilsvarer 810 millioner norske kroner.

PUMPER JERN: Ifølge Dossier Center går manualene opp til åtte kilo - akkurat nok til å unngå grevinneheng. Foto: Dossier Center
PUMPER JERN: Ifølge Dossier Center går manualene opp til åtte kilo - akkurat nok til å unngå grevinneheng. Foto: Dossier Center Vis mer

Togmøte

Totalt består toget av 22 vogner, men alle brukes ikke nødvendigvis samtidig. Dossier Center skriver at rundt ti vogner som regel er i bruk, mens resten enten er i service eller på utlån til andre høytstående regjeringsmedlemmer.

Bare én gang er toget avbildet i offentlig øyemed. I 2012 holdt daværende statsminister Putin et møte med visestatsminister Arkady Dvorkovitsj, transportminister Maxim Sokolov og sjefen for den russiske jernbanen, Vladimir Yakunin.

MØTE PÅ TOG: Putin, noen måneder før han ble gjenvalgt som president for Russland. Den Foto: Zircon Service materials / Dossier Center / kremlin.ru
MØTE PÅ TOG: Putin, noen måneder før han ble gjenvalgt som president for Russland. Den Foto: Zircon Service materials / Dossier Center / kremlin.ru Vis mer

Sistnevnte høres kanskje kjent ut for mange, det var nemlig sønnen hans som ble pågrepet i Hammerfest i fjor, Andrey Yakunin. Han er tiltalt for ulovlig droneflygning på Svalbard, en tiltale som fortsatt står etter at Høyesterett nylig kastet frifinnelsen av ham fra lagmannsretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer