- Bildet av Sverige er veldig alvorlig

En lang rekke land fraråder reiser til Norges naboer i øst. Det etterlater svensk turistnæring i store problemer.

RAMMES HARDT: De svenske grensebyene taper enorme summer på at nordmenn uteblir. Video: Expressen Bilder: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Så langt har 8,2 milliarder svenske kroner gått opp i røyk. Fortsetter dette gjennom hele sommeren, kan vi vente oss et bortfall på omkring 29 milliarder, sier Jonas Siljhammar til Børsen.

Han er administrerende direktør i Visita, bransje- og arbeidsgiverorganisasjonen for den svenske turistnæringen.

Den siste tida har de coronastengte grensene gradvis åpnet seg i Europa, og fra 15. juli kan også nordmenn reise til EU-land som faller inn under norske helsemyndigheters krav for tilfredsstillende smittekontroll.

BEKYMRET: Administrerende direktør i Visita, Jonas Siljhammar. Foto: Peter Jönsson/ Visita
BEKYMRET: Administrerende direktør i Visita, Jonas Siljhammar. Foto: Peter Jönsson/ Visita Vis mer

For flere land er imidlertid Sverige et unntak. Det er innreiseregler som rammer svensk turistnæring beinhardt.

Taper 316 millioner daglig

Norske myndigheter anser for øyeblikket ingen svenske regioner som tilfredsstillende nok til å fravike karanteneplikten ved hjemreise.

Danmark tillater bare reiser i enkelte svenske regioner, og fredag ble kjent at heller ikke Storbritannia gir Sverige stempelet som «godkjent».

- Svensk turistnæring har befunnet seg i en dyp krise siden tidlig i vår og denne krisen er langt fra over. For hver dag som går med restriksjoner i disse landene, taper Sverige omkring 316 millioner i turistinntekter bare fra våre seks største besøksland, hvor Norge inngår, forklarer Siljhammar til Børsen.

I Sverige omsatte turistene for så mye som 337 milliarder svenske kroner i 2018. Av disse sto utenlandske turister for 43 prosent, en andel som har steget kraftig gjennom 2000-tallet, viser tall fra Tillväxtverket.

Siden 16. mars har beleggsgraden på svenske hoteller minsket med drøyt 76 prosent. Konsumeringen på restauranter har på samme tid sunket med gjennomsnittlig 60 prosent, forklarer Siljhammar. Per nå er det ingen indikasjoner på at bookingtallene på svenske hoteller vil komme i nærheten av normale, verken hva gjelder utenlandske eller svenske turister.

Dette til tross for at Siljhammar selv mener det aldri har vært tryggere å reise i Sverige.

- Vi har lansert kampanjen «Safe to Visit», som hjelper turistnæringen med å vise at de tar ansvar og følger myndighetenes råd og anbefalinger. De minner også gjestene på å holde avstand.

- Skader turistnæringen

Sverige har gjennom hele perioden vært omtalt som annerledeslandet hva gjelder coronastrategi. President Donald Trump er blant verdenslederne som en rekke ganger har omtalt situasjonen i Sverige, og da med langt fra positive ordelag.

I en undersøkelse gjennomført av Opinion i begynnelsen av juni, svarte hele 73 prosent av de spurte nordmennene at de ikke vil at regjeringen skal åpne opp for fritidsreiser til Sverige. Bare 15 prosent svarte ja, mens 12 prosent svarte at de ikke vet.

På spørsmål om Sveriges valg av strategi har forverret situasjonen for svensk turistnæring, svarer Siljhammar følgende:

- Bildet av Sverige utenlands er veldig alvorlig og skader selvfølgelig turistnæringen. Vi lar det være opp til eksperter på smittevern å beslutte hvilke tiltak som trengs. Derimot er Visita i faste samtaler med både politikere og myndigheter om hvilke konsekvenser ulike restriksjoner eller andre tiltak får for turistnæringen i Sverige, sier han før han legger til:

- De støtteordningene som regjeringen har lagt fram, må forlenges.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Synd

Georg Andrén er landshøvding - tilsvarende fylkesmann i Norge - for den svenske regionen Värmlands län. Han har nylig uttalt til Børsen at han frykter at innreiseforbudet til Sverige vil gjøre ubotelig skade på forholdet mellom de to nabolandene. Ikke bare rent økonomisk, men også kulturelt.

- Jeg forstår beslutningen fra den norske regjeringen, og at den har en forklaring, men vi må tilbake til vår naturlige relasjon. Dersom dette drøyer ut i lang tid, tør jeg ikke tenke på konsekvensene, sa Andrén.

Også Svensk Turistforening synes det er det er synd at nordmenns muligheter til å gjennomføre turer i friluft, med en lav smitterisiko, blir begrenset av innreiserestriksjoner.

- Selv om den største andelen av den Svenske Turistforeningens gjester er bosatte i Sverige, synes vi naturligvis at det er svært beklagelig at nordmenn akkurat nå ikke får besøke sine svenske naboer på eksempelvis den svenske vestkysten eller i den svenske fjellheimen, sier han og fortsetter:

- Den skandinaviske fjellkjeden kjenner ingen geografiske grenser. Snarere tvert imot er det både logisk og praktisk å veksle mellom Norge og Sverige hva gjelder start, mål, overnatting og transport, sier Daniel Skog i Svensk Turistforening til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer