Bildet viser den enorme krisa

Nyoppussede cruiseskip ligger i kø for å bli hogd opp.

SKIPSKIRKEGÅRD: Hele fem cruiseskip lå i begynnelsen av måneden i side ved side i den tyrkiske havnen. En etter en skal de bli ribbet og hugget opp. Foto: REUTERS / Umit Bektas / NTB scanpix
SKIPSKIRKEGÅRD: Hele fem cruiseskip lå i begynnelsen av måneden i side ved side i den tyrkiske havnen. En etter en skal de bli ribbet og hugget opp. Foto: REUTERS / Umit Bektas / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bildene av en lang rekke med luksuriøse cruiseskip som ligger klare til å hogges opp i havna Aliaga i den tyrkiske havnebyen Izmir, er en klar illustrasjon på en bransje som gikk på et gigantisk økonomisk isfjell ved navn Covid-19.

Nyoppusset og dødsdømt

Ett av de luksuriøse cruiseskipene som nå har lagt til land for siste gang er Carnival Fantasy, et nyoppusset cruiseskip, som selskapet Carnival Cruise Line måtte selge etter at de noterte seg for et underskudd på svimlende 4,4 milliarder dollar i andre kvartal i år, ifølge Business Insider.

To av de andre skipene som ligger der er trolig langt mer kjent for nordmenn. Det er søsterskipene, som, da de ble satt i drift, het«Sovereign of the Seas» og «Monarch of the Seas».

Skipene var norske, og tilhørte det da norskregistrerte selskapet Royal Caribean Cruise Line. «Sovereign of the Seas» har ofte blitt omtalt som det første «megaskipet».

I henholdsvis 2008 og 2013 ble de to skipene overført til det maltesiske selskapet Pullmantur, som Royal Carribean Group eier 49 prosent av, men coronakrisen har skapt så store problemer for det maltesiske rederiet, som skal gjennomgå en «økonomisk reorganisering», at skipene har blitt sendt til opphogging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.