Bilistene krever handling:
- Holder ikke

Bilistenes organisasjon krever avgiftskutt fra regjeringen. - Norske familier sliter, sier NAF.

VIL IKKE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har avvist å kutte i drivstoffavgiften. NAF krever nå en rekke avgiftskutt for lette situasjonen for vanlige bilister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL IKKE: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har avvist å kutte i drivstoffavgiften. NAF krever nå en rekke avgiftskutt for lette situasjonen for vanlige bilister. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Lørdag gjorde finansminister Trygve Slagsvold Vedum det klart for Dagbladet at det ikke blir noen krisepakke for de skyhøye drivstoffprisene.

Pumpeprisene har i lang tid ligget langt over 20-tallet her til lands. i Tromsø har dieselprisen vært oppe i 27 kroner som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

- Uthaling

Norges største bileierorganisasjon, NAF, med rundt 500 000 medlemmer, reagerer sterkt på at Vedum vender tommelen ned for en krisepakke for bilistene. De mener regjeringen står for en uthalingstaktikk.

- Det er nå folk sliter med høye drivstoffpriser, vente-å-se holdningen fra regjeringen holder ikke, sier kommunikasjonssjef Camilla Ryste til Dagbladet.

NAF krever nå at drivstoffavgiften, eller veibruksavgiften som den formelt sett heter, må fjernes.

- Det nytter ikke å sitte stille i håp om at dette skal å over av seg selv. Jeg forstår at det er fristende med en vente og se -holdning, men det er nå folk sliter. Det er akkurat nå at pumpeprisen tynger, og vi kan ikke sitte stille å se på dette. Folk forventer handling fra regjeringen, slik at prisene kommer tilbake til normale nivåer, sier Ryste.

- Kan spare 20 %

NAF forteller at de nå opplever et voldsomt trykk av bilister som kontakter dem om situasjonen. Høye pumpepriser kommer sammen med rekordhøye strømpriser og stigende priser på mat.

- De høye drivstoffprisene treffer midt i folks hverdag. Familier sliter, særlig i distriktene. De rammer folks hverdagsøkonomi hardt, forteller Ryste.

- De gir uttrykk for at politikerne må ta grep.

NAF peker på at bilen er langt fra noe luksusgode. Ryste viser til NAFs trafikantbarometer som viser at hele tre av fire bruker bil på hele eller deler av hverdagsreisen. I distriktene bruker hele 90 prosent bilen i hverdagen.

KREVER KUTT: Kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF mener regjeringen gjør for lite for å hjelpe bilistene med de skyhøye pumpeprisene. Her da hun var kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet. Foto. Håkon Mosvold Larsen/ NTB.
KREVER KUTT: Kommunikasjonssjef Camilla Ryste i NAF mener regjeringen gjør for lite for å hjelpe bilistene med de skyhøye pumpeprisene. Her da hun var kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet. Foto. Håkon Mosvold Larsen/ NTB. Vis mer

- Bilen er en helt nødvendig del av livene våre, og ikke noe folk bare kan velge bort, sier Ryste.

NAF-sjefen sier at et kutt veibruksavgiften kan gi en betydelig reduksjon i prisen på pumpene. Med en pris på 25 kroner literen vil hver bilist spare nesten fem kroner literen, ifølge NAF.

I Sverige har regjeringen allerede besluttet å kutte i drivstoffavgiftene. I tillegg vil de gi 1000 kroner til hver bilist.

- Tjener 6 milliarder

NAF mener Norge har råd til å være minst like gode. De viser til at Norge tjener svært gode penger på høye drivstoffpriser.

- Staten får nå store ekstrainntekter som følge av råvareprisene, og bare på drivstoffmomsen får staten ekstrainntekter på om lag 6 milliarder kroner dersom prisene holder seg. Nå må vi forvente handlekraft fra Vedum slik at pumpeprisene kommer ned på et mer normalt nivå igjen, sier Ryste.

I tillegg til å kutte veibruksavgiften, krever NAF at regjeringen fjerner trafikkforsikringsavgiften, reduserer prisene i bomringene og gir et engangsbeløp til bilistene, som i Sverige.

SVINGER SEG: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum fikk endelig svingt seg på dansegulvet etter lettelsene lørdag 12. februar. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Jon Even Andersen. Vis mer

Mandag varslet finansminister Vedum at regjeringen fredag skal presentere en egen krisepakke for følgene av Ukraina-krigen her i Norge. Han ønsker seg et bredt forlik i Stortinget, med støtte fra alle fra Rødt til Frp.

Men Frp-leder Sylvi Listhaug selger seg ikke billig. Hun krever nettopp at drivstoffavgiften må fjernes for å støtte Vedums krisepakke.

Listhaug sier riktignok at hun synes det er fint at regjeringen inviterer til et bredt forlik.

- Men det er også helt nødvendig å gjøre noe som avhjelper situasjonen for folk flest og bedrifter i Norge for å håndtere de skyhøye prisene på drivstoff, strøm og mat. Da trenger folk å få beholde mer av sine egne penger gjennom å sette ned avgiftene istedenfor at staten skal dele ut almisser. Vårt krav inn i slike forhandlinger er å fjerne drivstoffavgiftene, sier Listhaug til Dagbladet.

Avviser avgiftskutt

Frp-sjefen bet seg merke i at Vedum ikke nevnte de høye bensin- og dieselprisene i sin tale til partitoppene mandag.

- Jeg er svært skuffet over at finansminister Vedum ikke tar innover seg at mange nå sliter, og at han ikke nevnte de ekstreme prisene på drivstoff i talen sin til landsstyret i Senterpartiet. De har ikke tid til å vente på at regjeringen følger situasjonen nøye og vil vurdere tiltak mot den ekstreme prisveksten i revidert budsjett, men trenger hjelp nå til å betale for de ekstreme prisøkningene nå.

Men Vedum har altså allerede varslet at det ikke kommer noen krisehjelp til bilistene nå. Han gjentar at kutt i drivstoffavgiften ikke kommer på tale.

- Det er to helt ulike saker. Det her handler om forsvar, sivil beredskap og mottak av ukrainere, som jeg oppfatter Frp har vært opptatt av på Stortinget. Dette er ikke en skatte- og avgiftsproposisjon. Det handler om Ukraina, sier Vedum, til Dagbladet

Han gjentar at han håper alle partiene i Stortinget vil bli med på et forlik om Ukraina-pakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer