Bill Gates

Bill Gates i sorg

- Min far var den «ekte» Bill Gates. Han var alt jeg prøver å være og jeg vil savne ham hver dag, skriver Microsoft-grunnleggeren på Twitter.

Bill Gates: Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo
Bill Gates: Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg på sin nettside skriver Microsoft-grunnlegger Bill Gates (64) at hans far, William H. Gates II (94) senior - bedre kjent som Bill Gates senior - er død.

- Min far gikk fredelig bort i sitt hjem i går, omringet av sin familie. Vi vil savne ham mer enn jeg kan uttrykke akkurat nå. Vi føler sorgen, men også takknemlighet.

Gates skriver at farens bortgang var forventet. Han var 94 år gammel og helsetilstanden hadde forverret seg.

- Så vi har hatt lang tid på å reflektere over hvor heldige vi er som har hatt denne fantastiske mannen i våre liv i så mange år. Og vi er ikke alene om disse følelsene. Min fars visdom, sjenerøsitet, empati og medmenneskelighet hadde en stor innflytelse på mennesker rundt om i verden.

Jobbet sammen

Videre forteller Gates om Microsofts første år, og at han søkte juridiske råd hos sin far. Senere fikk de to anledningen til å jobbe sammen i Bill & Melinda Gates Foundation. De jobbet sammen i stiftelsen i to tiår, og Gates skriver at de ikke hadde noen anelse om hvor gøy de kom til å få det sammen da de startet.

Gates, som er verdens nest rikeste mann, har brukt en betydelig del av formuen til å gi midler som mat, utdannelse og medisiner til vanskeligstilte i samfunnet gjennom stiftelsen, som han og kona grunnla i 2000.

Den siste tiden har stiftelsen fokusert på å bidra i den internasjonale kampen mot covid-19, ved å bruke penger på veldedighet og spesielt sanitærutstyr, vaksiner og andre globale helsetiltak.

EKTEPAR: Bill og Melinda Gates avbildet i 2018. Paret giftet seg i 1994. Foto: Ludovic MARIN / AFP)
EKTEPAR: Bill og Melinda Gates avbildet i 2018. Paret giftet seg i 1994. Foto: Ludovic MARIN / AFP) Vis mer

Hyller faren

I innlegget skriver multimillionæren at stiftelsen, som i juni hadde brukt 2,3 milliarder kroner på tiltak mot pandemien, ikke ville vært det samme uten faren.

- Han formet stiftelsens verdier, mer enn noen andre. Han var samarbeidsvillig, klok og seriøs om å lære. Han var verdig, men hatet alt som virket pretensiøst. Han var flink til å ta et skritt tilbake og se det store bildet. Han viste følelser når han så mennesker som lider i verden. Og han lot ikke noen av oss glemme menneskene bak strategiene vi diskuterte.

Gates hyller sin far og skriver at alle som gikk gjennom dørene til stiftelsen, følte seg beæret over å jobbe med faren.

- Han så det beste i alle og fikk alle til å føle seg spesielle.

Han hyller også sin far for positiv innflytelse til rollene han beskriver som de viktigste: Ektemann og far.

- Når jeg er på mitt beste, vet jeg at det er på grunn av hva jeg lærte fra min far om å respektere kvinner, hedre individualitet og veilede barns valg med kjærlighet og respekt.

William H. Gates II var en filantrop og vellykket advokat.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer