Roman Abramovitsj

Billigsalg kan gi giganttap

Roman Abramovitsj-selskap selges for én dollar. Var verdt milliarder for to år siden.

TAP: Oligark og tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Foto: NTB
TAP: Oligark og tidligere Chelsea-eier Roman Abramovitsj. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det britiske telekomselskapet Truphone skal selges for én dollar. Det melder den britiske avisa The Times.

Avisa skriver at den verdenskjente oligarken Roman Abramovitsj eier 23 prosent av selskapet. De øvrige eierne er forretningspartnerne hans Aleksandr Abramov og Aleksandr Frolov, begge de også russere.

Giganttap

Selskapet skal selges for én dollar, men var verdt så mye som cirka fem milliarder norske kroner i 2020, skriver The Times. De melder også at Abramovitsj og forretningspartnerne selv skal ha investert i underkant av fire milliarder i selskapet som produserer elektroniske SIM-kort.

Salget kommer i kjølvannet av at britiske myndigheter har fryst midlene til Abramovitsj etter at Russland invaderte Ukraina.

DYR BRANN: En yacht til angivelig 71 millioner kroner stod i full fyr ved Torquay Marina i Devon i England lørdag 28. mai. Video: Reuters/Twitter Vis mer

Selskapet skal i april ha fått rådgivning for strategiske valg framover.

Tek-entreprenørene Hakan Koc og Pyrros Koussios har blitt navngitt som foretrukne kjøpere. The Times skriver at i et forslag som ligger framme skal Koc eie 90 prosent, mens Koussios skal eie de resterende 10 prosentene.

De nåværende eierne har forpliktet seg til å investere ytterligere 100 millioner, samt å betale gjeld på rundt seks millioner norske kroner.

The Times hevder å ha kilder på at de nåværende eierne skal få tilbake to tredjedeler av midlene de har investert i selskapet.

Abramovitsj vil, slik sanksjonene er nå, verken kunne få tilbake midlene han investerte, eller penger fra et salg. Årsaken er at alle hans midler og eiendeler i Storbritannia er fryst.

55 år gamle Abramovitsj er en av verdens mest kjente oligarker. Han slo seg opp med kjøp og salg av oljeprodusenten Sibneft.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

I 2003 ble han verdenskjent da han kjøpte fotballklubben Chelsea. I vår ble han tvunget til å selge klubben til et konsortium ledet av amerikanske Todd Boehly på grunn av sanksjonene.

Før krigen i Ukraina hadde Abramovitsj ifølge Forbes en anslått formue på 141,81 milliarder kroner, men skal ha mistet 74,33 milliarder av disse under krigen, og sitter igjen med 67,48 milliarder norske kroner.

Forretningspartnerne Abramov og Frolov er ifølge Forbes gode for et tosifret antall milliarder norske kroner.

Siktet i USA

En rekke land har innført sanksjoner som har rammet Abramovitsj.

Denne uka ble han også siktet i USA for å ha eksportert to fly av amerikansk opprinnelse til Russland uten lisens og godkjennelse fra amerikanske myndigheter.

I siktelsen, som USAs justisdepartement har publisert, skriver de at det dreier seg om flytypene Boeing 787–8 og Gulfstream G650, som begge eies og kontrolleres av Abramovitsj.

Ifølge pressemeldingen ble Boeing-flyet flydd til Russland 4. mars uten lisens, og befinner seg nå i De forente arabiske emirater. Gulfstream-flyet ble flydd til Russland 12.- og 15. mars, opplyser justisdepartementet.

De skriver at Boeing-flyet skal ha en verdi på rundt 3,3 milliarder kroner.

Mens det mindre Gulfstream-flyet skal være verdt rundt 550 millioner norske kroner.

Abramovitsj er både israelsk og russisk statsborger, og skal også ha deltatt i fredsforhandlinger mellom Russland og Ukraina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer