Krigen i Ukraina

Bisarr tendens i Russland

Nå velter det inn med merkelige patentsøknader i Russland.

IDEA: IKEA har trukket seg ut av Russland, men nå vil den russiske møbelkjeden IDEA entre markedet. Foto: REUTERS/Stephane Mahe/NTB
IDEA: IKEA har trukket seg ut av Russland, men nå vil den russiske møbelkjeden IDEA entre markedet. Foto: REUTERS/Stephane Mahe/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at russerne invaderte Ukraina har Russland blitt rammet av stadig flere vestlige sanksjoner.

Flere av de vestlige kjedene har trukket seg ut av landet, blant annet McDonald's, Coca-Cola og IKEA.

Uncle Vanya's

Ikke lenge etter at McDonald's stengte dørene for sine 850 restauranter i Russland, dukket det opp et russisk alternativ: Uncle Vanya's.

Kjedens nye logo ble sendt til godkjenning hos Russlands patentkontor.

Og noe ser kjent ut. Legger man hodet på skakke er det nemlig rent lite som skiller onkelen og McDonald's' logo.

NOE KJENT: Det er ett eller annet gjenkjennbart her, men det er vanskelig å sette fingeren på. Foto: Russian Intellectual Property Office
NOE KJENT: Det er ett eller annet gjenkjennbart her, men det er vanskelig å sette fingeren på. Foto: Russian Intellectual Property Office Vis mer

Nå ser det ut som russerne har funnet «kreative løsninger» på at andre, kjente vestlige merkevarer har forlatt landet.

Kopierer

Den danske avisa Berlingske har gått gjennom det russiske patentsystemet og funnet 49 tilfeller der vestlige virksomheter eller varemerker er blitt kopiert.

Blant annet har de funnet eksempler på at virksomheter som Coca-Cola, Apple, Adidas, Mercedes-Benz, Nike, MasterCard, Nokia og IKEA står i fare for å bli misbrukt.

I de fleste tilfeller søkes det om lov til å bruke helt identiske navn og logoer som de vestlige selskapene, mens i andre tilfeller har man endret navnet så vidt - for eksempel ved å bytte ut én bokstav, ifølge Berlingske.

Møbelfirmaet IDEA

Det ligger blant annet en søknad inne fra et firma med navnet «Loui's Vuitton», og fra et møbelfirma med blå og gul logo med navnet «IDEA».

Sistnevnte har flere likhetstrekk med den nordiske møbelkjeden IKEA.

IDEA: Det russiske møbelfirmaet skriver navnet sitt med kyrilliske bokstaver, men oversatt til latinske bokstaver heter det IDEA. Foto: Skjermdump
IDEA: Det russiske møbelfirmaet skriver navnet sitt med kyrilliske bokstaver, men oversatt til latinske bokstaver heter det IDEA. Foto: Skjermdump Vis mer

De 49 patentsøknadene som ligger inne er foreløpig ikke godkjent. Ifølge Berlingske kan det tyde på at Russland vil tillate kopiering av merkevarer.

Russland vedtok nemlig en lov den 8. mars som gir dem tilgang til å ta patenter fra «uvennlige land» ved å ikke gripe inn ved uautorisert bruk.

Claus Barrett Christiansen, som er jurist med spesialisering innen immaterialrett hos advokatfirmaet Beck-Brunn i Danmark, forteller at han får mange henvendelser fra bekymrede danske virksomheter.

- Det er et voldsomt inngrep hvis man tar andres immaterielle rettigheter. Jeg kan ikke huske noen tidligere tilfeller hvor man tillater det, sier han til den danske avisa.

- Kan ikke få dem tilbake

Han sier at hvis Russland først går til det skritt å la andre registrere varemerker eller patenter som tilhører vestlige patenthavere, så kan man ikke komme tilbake til landet igjen.

- Man kan ikke få dem tilbake igjen, forklarer han til Berlingske.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer

Han peker også på at Russland er bundet av en rekke avtaler blant annet i World Trade Organisation (WTO), som skal sikre utenlandske firmaers rettigheter.

Men Russland er allerede underlagt så harde sanksjoner at det, ifølge Christiansen, ikke er så mye man får gjort dersom de begynner å kopiere vestlige varemerker.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer