Bistand går til luksus for olje-ansatte

Via et skatteparadis har statlige Norfund investert 33 millioner bistandskroner i luksusfasiliteter tilrettelagt for oljeindustrien i Mosambik. - Meningsløst, mener forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt.

TRYGG, KOMFORTABEL OASE: «Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i egenreklamen for et prosjekt statlige Norfund har skutt inn 33 millioner kroner i. Illustrasjon: africancentury / Tripadvisor
TRYGG, KOMFORTABEL OASE: «Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i egenreklamen for et prosjekt statlige Norfund har skutt inn 33 millioner kroner i. Illustrasjon: africancentury / Tripadvisor Vis mer
Publisert

Norsk bistand til luksusleiligheter i et hotellkompleks i den krigsherjede, lutfattige Cabo Delgado-provinsen i Mosambik får nå hard kritikk fra forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

- Det er meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, sier Villanger til Dagbladet.

Bakgrunnen for det norske bistandsfondet Norfunds investering på 33 millioner kroner, er enorme gassfunn på kysten utenfor Cabo Delgado.

Det skaper behov for sikre komfortable steder å bo for blant annet olje-ansatte.

Døgnpris: 3500 kroner

Siden 2015 har Norfund via skatteparadiset Mauritius investert 33 millioner kroner i African Century Real Estates (ACRE).

«Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i selskapets egenreklame på nettet.

Leilighetshotellet tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.