Bistand går til luksus for olje-ansatte

Via et skatteparadis har statlige Norfund investert 33 millioner bistandskroner i luksusfasiliteter tilrettelagt for oljeindustrien i Mosambik. - Meningsløst, mener forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt.

TRYGG, KOMFORTABEL OASE: «Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i egenreklamen for et prosjekt statlige Norfund har skutt inn 33 millioner kroner i. Illustrasjon: africancentury / Tripadvisor
TRYGG, KOMFORTABEL OASE: «Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i egenreklamen for et prosjekt statlige Norfund har skutt inn 33 millioner kroner i. Illustrasjon: africancentury / Tripadvisor Vis mer
Publisert

Norsk bistand til luksusleiligheter i et hotellkompleks i den krigsherjede, lutfattige Cabo Delgado-provinsen i Mosambik får nå hard kritikk fra forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt (CMI).

- Det er meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, sier Villanger til Dagbladet.

KATASTROFE: Et skip har gått på grunn utenfor Mauritius og lekker tonnevis med olje ut i havet. Det betyr full krise. Vis mer

Bakgrunnen for det norske bistandsfondet Norfunds investering på 33 millioner kroner, er enorme gassfunn på kysten utenfor Cabo Delgado.

Det skaper behov for sikre komfortable steder å bo for blant annet olje-ansatte.

KRASS KRITIKK: At norsk bistand endte i luksusleiligheter i et hotellkompleks i den krigsherjede, lutfattige Cabo Delgado-provinsen i Mosambik, blir nå møtt med krass kritikk. Illustrasjon: africancentury.co.mz
KRASS KRITIKK: At norsk bistand endte i luksusleiligheter i et hotellkompleks i den krigsherjede, lutfattige Cabo Delgado-provinsen i Mosambik, blir nå møtt med krass kritikk. Illustrasjon: africancentury.co.mz Vis mer

Døgnpris: 3500 kroner

Siden 2015 har Norfund via skatteparadiset Mauritius investert 33 millioner kroner i African Century Real Estates (ACRE).

«Palma Residences er en oase av komfort og sikkerhet i denne fjerntliggende delen av det nordlige Mosambik, episenter for gassindustrien», heter det i selskapets egenreklame på nettet.

Leilighetshotellet tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.

LEVERANDØR FOR GASS-SELSKAPER: «Akkreditert leverandør for Anadarko og Eni», reklamerer Palma Residences på sine nettsider. Illustrasjon: Palmalodge.com
LEVERANDØR FOR GASS-SELSKAPER: «Akkreditert leverandør for Anadarko og Eni», reklamerer Palma Residences på sine nettsider. Illustrasjon: Palmalodge.com Vis mer

I tillegg til utleie av leiligheter i luksusklassen og kontorfasiliteter, utvikler ACRE et «prestisjefylt» kjøpesenter og to næringsparker i Cabo Delgado.

Den viktigste utviklingseffekten av denne investeringen er ifølge Norfund knyttet til «bygging av infrastruktur og tjenester for å tilrettelegge for utviklingen av regionens gassressurser».

- Bortkastet

Espen Villanger mener at oljeindustrien har så store ressurser at bistand til infrastruktur som for eksempel boliger er unødvendig.

- Det går av seg selv, selv i konfliktområder, så det å bruke bistandspenger på denne typen investeringer er bortkastet, sier han til Dagbladet.

KRITISK: - Det er meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, sier forskningsleder Espen Villanger ved CMI. Foto. Chr. Michelsens institutt
KRITISK: - Det er meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand, sier forskningsleder Espen Villanger ved CMI. Foto. Chr. Michelsens institutt Vis mer

Villanger, som i mange år har forsket på og evaluert effekten av Norges bistand blant annet i Mosambik, er derfor kritisk til at Norfund bruker penger på African Century Real Estate.

- Hele ideen med Norfund er at de skal gjøre investeringer som ellers ikke ville bli gjennomført.

Ifølge Villanger er det vellykkede eksempler på at statlig bistand har sørget for nødvendige støttefunksjoner, som roseproduksjon i Etiopia.

- Ingen effekt

Derimot mener han det er overflødig når industrien som skal hjelpes fram er olje- og gass-sektoren.

- Dette gir ingen effekt på fattigdomsreduksjon og jobbskaping, fordi disse jobbene ville ha blitt skapt uansett, sier han.

Mens Norfund mener at risikoen er høy for sin investering i ACRE, mener Villanger det stikk motsatte.

«UTMERKET RESTAURANT»: Leilighetshotellet Palma Residences har en «utmerket restaurant». Illustrasjon: Palmalodge.com
«UTMERKET RESTAURANT»: Leilighetshotellet Palma Residences har en «utmerket restaurant». Illustrasjon: Palmalodge.com Vis mer

- Organisasjoner som Norfund er veldig opptatt av å sikre at de får en jevn inntekt på investeringene sine, og det fører til at de i altfor stor grad går inn i helt trygge investeringer som ikke gir utviklingseffekter. Når de har oljeindustrien på laget, er de garantert å få avkastning på pengene sine, sier Villanger.

Han synes det er god grunn til å stille spørsmålstegn ved at bistandspenger brukes på denne måten.

- Ikke «sikre» inntekter

Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund, framholder at et selskap som ikke tjener penger, på sikt heller ikke skaper jobber.

«Det er derimot ikke slik at inntekter er «sikre», tvert imot er det i Norfunds markeder flere ulike typer risiko», skriver han til Dagbladet.

Sbertoli forklarer at Norfund skal investere i selskaper som kan bli lønnsomme, selge seg ut når det er kjøpere og investere kapitalen i nye prosjekter.

«På denne måten brukes pengene flere ganger og kan skape flere arbeidsplasser», skriver Sbertoli, som understreker at Norfund ikke har investert i olje- og gassprosjekter i Cabo Delgado.

Han skriver at siktemålet med investeringen er å bidra til lokale arbeidsplasser hvis Mosambik lykkes med utviklingen av gassressurser i området.

- Skaper lokale arbeidsplasser

«Historien viser at det er betydelig risiko for at utvikling av slike ressurser ikke gjennomføres, eller blir utsatt, og det er også eksempler på at når utviklingen først skjer, hentes både innsatsfaktorer og arbeidere inn utenfra, framfor at det utvikles lokale arbeidsplasser slik som African Century Real Estate har som mål. Når Norfund investerer, vurderer vi om det er grunn til å tro at selskapet ville kunne levere de ventede utviklingseffektene uten vår investering. Det vurderer vi at det er lite sannsynlig at det ville i dette tilfellet», skriver Sbertoli til Dagbladet.

SAMFUNNSKONTAKT: - Norfund har ikke investert i olje- og gassprosjekter i området, understreker Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund. Foto: Norfund
SAMFUNNSKONTAKT: - Norfund har ikke investert i olje- og gassprosjekter i området, understreker Per Kristian Sbertoli, leder for samfunnskontakt i Norfund. Foto: Norfund Vis mer

Ifølge Sbertoli er ikke utviklingseffekten boligene eller eiendommene i seg selv, men lokale arbeidsplasser som gjør det mulig å arbeide seg ut av fattigdom.

«ACRE har i dag mer enn 100 ansatte, en tredjedel av dem er kvinner, og 93% av dem er basert i Cabo Delgado, som er en svært fattig del av landet. Selskapet skaper nye arbeidsplasser lokalt, blant annet er det etablert en snekkerbedrift i Palma som bygger innredningene.»

Forsvarer skatteparadis-bruk

Dagbladet har spurt Sbertoli hvorfor Norfund investerer via et skatteparadis, Mauritius, noe Norge er motstander av.

Han svarer at fattige land ofte har et svakt utviklet rettsvesen og betydelig korrupsjonsrisiko, og at investorer ofte opplever risikoen ved å investere direkte som uakseptabelt høy.

«Norfund skal også mobilisere privat kapital til å investere sammen med fondet i slike bedrifter. For at det skal være mulig, kan det være nødvendig å bruke tredjeland», skriver Sbertoli.

Han opplyser at Norfund har klare retningslinjer for at selskapene betaler skatt til landene hvor inntekten oppstår, ikke tar del i kunstige ordninger for skattereduksjon, og ikke godtar bruk av tredjeland for å unngå innsyn.

Norfund og gass i Cabo Delgado

Cabo Delgado-provinsen i Mosambik har noen av verdens mest lovende gassforekomster. Total, ENI og ExxonMobil har investert tungt i tre prosjekter som ifølge Global Risk Insights har en anslått samlet verdi på cirka 55 milliarder dollar.

Norfund er det norske, statlige investeringsfondet for utviklingsland. Fondet hadde i 2019 forpliktet seg til investeringer på 24,9 milliarder kroner.

Norfund opplyser å ha en eierandel på 20,09% i selskapet African Century Real Estate (ACRE) som står bak prosjektene i Mosambik som Dagbladet i dag omtaler.

I tillegg til Norfund har ACRE fire aksjonærer; JEMM Capital og African Century Group (to private UK baserte investeringsselskaper), Takura Private Equity (Zimbabwe) og selskapets daglige leder, opplyser Norfund.

En av investorene bak Takura er den britiske, statlige institutsjonen for bistandsfinansiering CDC.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer