Bitcoin-feber gir hodebry for Kina

Kinas bitcoin-utvinning driver nær 80 prosent av verdens kryptovalutahandel, men krever enorme mengder strøm, som kan velte landets klimamål, viser en studie.

KAN GI KLIMASMELL: Utvinning av kryptovalutaer som bitcoin krever store mengder strøm og kan gjøre det vanskelig for Kina å nå sine klimamål, viser en studie i Nature. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
KAN GI KLIMASMELL: Utvinning av kryptovalutaer som bitcoin krever store mengder strøm og kan gjøre det vanskelig for Kina å nå sine klimamål, viser en studie i Nature. Illustrasjonsfoto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Bitcoin og andre kryptovalutaer utvinnes av kraftige datamaskiner som trenger veldig mye strøm. I Kina kommer mye av denne strømmen fra kullkraftverk.

En studie i tidsskriftet Nature viser at uten innskrenkninger, vil Kinas elektroniske bitcoingruver stå for utslipp av drøyt 130 millioner tonn karbon innen 2021. Det er nesten et nesten like stort klimautslipp som hele Italia eller Saudi-Arabia.

Stor aktør

Kinesiske selskaper, som har tilgang til billige datamaskiner og rimelig strøm, sto i april i fjor for 78,89 prosent av verdens operasjoner i blokkjedeteknologien som ligger til grunn for bitcoin, ifølge studien. Det inkluderer utvinning av nye kryptomynter og håndtering av betalinger og overføringer.

Rundt 40 prosent av bitcoingruvene drives med strøm fra kullkraftverk, mens resten er basert på fornybar energi. Anleggene som drives av kullkraft er så store at de kan komme i veien myndighetenes løfte om at utslippstoppen skal komme innen 2030, mens landet skal være karbonnøytralt 30 år senere.

– Kinas intensive blokkjedeoperasjonen kan raskt bli en trussel som kan undergrave innsatsen for å kutte utslipp, sier Wang Shouyang fra Kinas vitenskapsakademi, en av forfatterne bak studien. Han mener myndighetene bør satse på å utbedre strømnettet for å sikre sikker forsyning av kraft fra fornybare kilder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer