Rente

Bitende pengekritikk: - Han forstår ikke

Det er milliardfest i banknæringen, og Jonas Gahr Støre ber bankene heve innskuddsrenta i takt med utlånsrenta. - Han forstår ikke helt at vanlige folk har betydelig mer lån enn de har penger i banken, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes om statsministeren.

- RIKTIG: Statsminister Jonas Gahr Støre sier Sandra Borch gjorde feil som var uforenelig med jobben som utdanningsminister, og at det var riktig at hun valgte å gå av. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Mens Ola og Kari Nordmenn opplever tapt kjøpekraft og trange tider, tjener bankene milliarder.

Statsminister Jonas Gahr Støre avviste overfor Dagbladet at han nå vil øke skattebidraget fra banknæringen.

Ap-lederen ba heller bankene om å være nøye på å øke innskuddsrenta i takt med at utlånsrenta går opp. Dette skjer samme dag som børskommentatoren i Dagens Næringsliv spør om konkurransen mellom norsk banker noensinne har vært svakere.

VIL HA POLITIKK: Torgeir Knag Fylkesnes vil øke skatten på bankene. Det vil ikke regjeringen hans parti samarbeider med. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
VIL HA POLITIKK: Torgeir Knag Fylkesnes vil øke skatten på bankene. Det vil ikke regjeringen hans parti samarbeider med. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer

- Forstår ikke

Regjeringens samarbeidskompis SV er ikke videre imponert over den økonomiske analysen fra Norges statsminister.

- Det ser ut til at Jonas Gahr Støre ikke helt forstår at vanlige folk har betydelig mer i lån enn de har av penger i banken, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

- Å samkjøre rentesettinga på disse to vil derfor aldri alene løse problemet, legger han til.

Milliardfest i bankene

Fylkesnes understreker at vanlige folk nok har betraktelig mer penger i lån enn man har av oppsparte midler på en sparekonto. En økt utlånsrente kan sjelden dekkes inn av økt innskuddsrente, med andre ord.

SV-nestlederen synes også at Støre og regjeringen skyver ansvaret over på den enkelte forbuker, noe Fylkesnes mener er feil strategi. Han ønsker politiske løsninger.

- Dette skal heller ikke være forbrukerens ansvar. SV ønsker å trygge forbrukeren. Det må gjøres ved at inntektene fra utlånsrenta føres tilbake til fellesskapet, sier Fylkesnes.

SV-nestlederen vil øke finansskatten på bankene for å drive inn mer penger til fellesskapet. DNB - landets største bank - dunket inn nær 40 milliarder kroner etter skatt bare i 2023. Støre kontret dette ved å si at trygge og stabile banker er veldig viktig for landet.

Fellesskapet

Men Torgeir Knag Fylkesnes peker på at staten, for eksempel under finanskrisa, bidro til å hjelpe banker som hadde det tøft.

- Det ville vært urimelig å ikke kreve at bankene er med på å trygge fellesskapet mer, sier Fylkesnes og legger til:

- Den viktigste gjesten på bankenes inntektsfest i 2023 var renteinntektene fra utlån. Vi må ikke glemme at gjeld er essensen av banksystemet. Det er det bankene tjener på.

Jonas Gahr Støre fortalte Dagbladet at nordmenn bør sjekke opp renta i banken de har, og vurdere å bytte bank dersom andre tilbyr bedre rentebetingelser.

- Du må bruke den makten du har som kunde. Vi trenger konkurranse i bankmarkedet. Forbrukere har makten til å bytte bank, sa Ap-lederen.

Ikke et forbrukerråd

Torgeir Knag Fylkesnes mener statsministeren på at han ikke er et vandrende forbrukerråd.

- Tips til forbrukere tenker jeg er Forbrukerrådet sin rolle. Folkevalgte derimot, de har makt til å gjøre noe med systemet, sier SVs nestleder.

- Og så har velgerne brukt sin makt og valgt en regjering som har sagt at de skal omfordele til fordel for folk flest. Det bør Støre nå tørre å gjøre, sier Fylkesnes.