Dr. Oetker

Bitter familiestrid splitter pizzagigant

Et familiedrama gjør at et av Tysklands største selskaper splittes opp.

FAMILIEKRANGEL: En bitter familiekrangel splitter Dr. Oetker. Det er fjerde generasjon Oetker, August Oetker, som de sista åra har ledet bedriften. Her avbildet i 2005. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
FAMILIEKRANGEL: En bitter familiekrangel splitter Dr. Oetker. Det er fjerde generasjon Oetker, August Oetker, som de sista åra har ledet bedriften. Her avbildet i 2005. Foto: Michael Sohn / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Casa di Mama, Ristorante og Rustica er noen av de mest kjente variantene som pizzagiganten selger i Norge og andre land.

Det var også Dr. Oetker som sto bak sjokoladepizzaen som fikk stor oppmerksomhet i Norge for noen år siden. Pizza-delen er kun en liten del av det selskapet står bak.

Ifølge The Times har selskapet 36.000 ansatte i 40 land, og er verdsatt til 84 milliarder kroner.

Dagbladet testet sjokoladepizzaen:

SØT PIZZA: Dr. Oetker har sluppet en ny type frossenpizza. Nemlig en med sjokolade på. Vi fikk italienske pizzakokker fra restaurant «Tipo» i Oslo til å vurdere den. Og folk på gata fikk også muligheten til å si sin mening. Foto: Per Ervland. Klipp: Endre Vellene. Vis mer

Finansiert av Nazi-Tyskland

Dr. Oetker-navnet stammer tilbake fra 1891, da det ble grunnlagt av August Oetker. Seinere overtok barnebarnet Rudolph August styringen. Under krigen fikk Dr. Oetker oppdraget med å forsyne råvarer til nazityskernes feltkjøkken.

Selv var Rudolph August medlem av det tyske nazipartiet, og tjenestegjorde for det tyske militæret under andre verdenskrig.

Med pengene firmaet tjente med den økonomiske støtten de fikk under krigen vokste det fram et imperium i åra etter. Samtidig fikk Rudolph August åtte barn, med tre forskjellige kvinner, mellom 1940 og 1979.

Bitter krangel

Rudolph August døde i 2007. Han etterlot barna med en eierandel på 12,5 prosent hver i firmaet. I tillegg utstyrte han samtlige med vetorett, som dermed krevde enighet mellom barna om beslutninger.

Eldstesønn Richard Oetker ble plassert i sjefsstolen, men allerede fra start begynte det å smuldre opp, skriver The Times, som viser til flere tyske medier.

En rekke uenigheter førte til to leire. De fem eldste barna fra det første ekteskapet, og de tre yngste barna fra de to siste ekteskapene.

Deles opp

I en pressemelding 22. juli kom nyheten om at et av Tysklands største selskaper splittes opp. De erkjenner i meldingen at splittelsen skjer for at de ulike gruppene i familien skal kunne få sette sine ideer ut i livet uten å stoppes.

De tre yngste, Alfred, Carl Ferdinand og Julia Johanna, får Henkell og co., som lager musserende vin, bakeingrediensfirmaet Martin Braun, en kjemifabrikk, flere luksushoteller, og hele familiens kunstsamling.

De fem elstre, Richard, Philip, Rudolf, Markus og Ludwig får den største delen av Dr. Oetker, som inkluderer delen med frossenpizzaer, kaker, pulverblandinger, Radeberger-gruppens bryggerier, flere hoteller, samt en tjeneste som serverer alkohol på døra.

De har forsikret at de ansatte ikke vil bli påvirket av splittelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer