Det er ikke bare i Norge at det er tilspissede lønnsforhandlinger denne uka. Ved Toblerone-fabrikken i Bern-Brünnen i Sveits er det nå full isfront.
De ansatte vil ikke godta et lønnsoppgjør som svekker kjøpekraften til arbeiderne ved fabrikken. I tillegg vil de ha kompensert for høyere helseforsikringspremier og en reell lønnsøkning for høyere belastning, skriver Blick.

- Den norske stat vasser i penger
Hardere arbeidsbelastning
Fabrikken produserer sjokolade som aldri før, og gikk nylig over til en fireskiftsdrift. Nå produseres det sjokoladen hele uka, noe som får konsekvenser for de ansatte:
Det blir knapt med frihelger, og et stadig skifte mellom tidlig-, sein- og nattevakter. Fagforeningene mener at dette betyr at de ansatte nesten ikke kan planlegge privatlivet lenger, i tillegg til at helsebelastningen er stor.
Mandag møtte derfor fagforbundet Unia fabrikkeier Mondelez til forhandlinger. Det ble en svært kort seanse - Mondelez forlot fabrikken etter elleve minutter, og informerte om at de avstår fra videre forhandlinger.
- Det viser hvor lite arbeiderne er verdt for dem, sier Unia-forhandler Johannes Supe.
«Til tross for vår innsats kom vi dessverre ikke til en felles konklusjon», lyder det i en pressemelding fra de amerikanske eierne.
Kravet fra de ansatte på Toblerone-fabrikken er en lønnsøkning på seks prosent for alle, mens Mondelez' siste tilbud var 1,8 prosent. Inflasjonen i Sveits er 2,9 prosent. Selskapet viser til at til tross for økende salg falt nettoinntekten med 1,6 milliarder i fjor, og marginen falt fra 14,97 prosent til 8,63 prosent - hovedsakelig som følge av inflasjon.

Nedringes: - Alle vil ha øl
Fjerner fjell
Det er heller ikke lenge siden det ble kjent at det blir iøynefallende endringer på sjokoladen som har vært en Tax Free-favoritt for nordmenn på reise i mange år.
For Matterhorn-fjellet har fram til nå preget emballasjen på den ikoniske sjokoladen, men det fjellet skal nå fjernes.
Årsaken til det er at Mondelez flytter deler av produksjonen ut av Sveits - til Bratislava - og da tillater ikke landets markedsføringslover lenger bruk av det verdenskjente fjellmotivet, som skjuler bjørnen fra den sveitsiske hovedstadens riksvåpen.
Sveitsisk lovgivning innført i 2017 begrenser bruken av sveitsiske nasjonalikoner - inkludert det sveitsiske flagget og andre symboler på sveitsisk opphav - i markedsføringen av varer og tjenester.
For at en matvare lovlig skal kunne markedsføres som «produsert i Sveits», må 80 prosent av råvarene stamme fra landet, og brorparten av produksjonen må ha funnet sted innenfor landets grenser.
- Innpakningens nye design introduserer en modernisert og strømlinjeformet fjell-logo i samsvar med den geometriske og triangulære estetikken, sa en talsperson for selskapet da endringen ble kjent.