Toblerone

Bitter krangel

Lønnsforhandlingene ved Toblerone-fabrikken i Sveits har møtt veggen. Fabrikkeierne forlot denne uka forhandlingene etter elleve minutter.

STRID: Det er knallhard lønnskonflikt mellom arbeiderne på Toblerones fabrikk i Sveits og de amerikanske eierne. Foto: Justin Sullivan / Getty Images via AFP / NTB
STRID: Det er knallhard lønnskonflikt mellom arbeiderne på Toblerones fabrikk i Sveits og de amerikanske eierne. Foto: Justin Sullivan / Getty Images via AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare i Norge at det er tilspissede lønnsforhandlinger denne uka. Ved Toblerone-fabrikken i Bern-Brünnen i Sveits er det nå full isfront.

De ansatte vil ikke godta et lønnsoppgjør som svekker kjøpekraften til arbeiderne ved fabrikken. I tillegg vil de ha kompensert for høyere helseforsikringspremier og en reell lønnsøkning for høyere belastning, skriver Blick.

Hardere arbeidsbelastning

Fabrikken produserer sjokolade som aldri før, og gikk nylig over til en fireskiftsdrift. Nå produseres det sjokoladen hele uka, noe som får konsekvenser for de ansatte:

Det blir knapt med frihelger, og et stadig skifte mellom tidlig-, sein- og nattevakter. Fagforeningene mener at dette betyr at de ansatte nesten ikke kan planlegge privatlivet lenger, i tillegg til at helsebelastningen er stor.

Mandag møtte derfor fagforbundet Unia fabrikkeier Mondelez til forhandlinger. Det ble en svært kort seanse - Mondelez forlot fabrikken etter elleve minutter, og informerte om at de avstår fra videre forhandlinger.

- Det viser hvor lite arbeiderne er verdt for dem, sier Unia-forhandler Johannes Supe.

«Til tross for vår innsats kom vi dessverre ikke til en felles konklusjon», lyder det i en pressemelding fra de amerikanske eierne.

Kravet fra de ansatte på Toblerone-fabrikken er en lønnsøkning på seks prosent for alle, mens Mondelez' siste tilbud var 1,8 prosent. Inflasjonen i Sveits er 2,9 prosent. Selskapet viser til at til tross for økende salg falt nettoinntekten med 1,6 milliarder i fjor, og marginen falt fra 14,97 prosent til 8,63 prosent - hovedsakelig som følge av inflasjon.

Fjerner fjell

Det er heller ikke lenge siden det ble kjent at det blir iøynefallende endringer på sjokoladen som har vært en Tax Free-favoritt for nordmenn på reise i mange år.

For Matterhorn-fjellet har fram til nå preget emballasjen på den ikoniske sjokoladen, men det fjellet skal nå fjernes.

Årsaken til det er at Mondelez flytter deler av produksjonen ut av Sveits - til Bratislava - og da tillater ikke landets markedsføringslover lenger bruk av det verdenskjente fjellmotivet, som skjuler bjørnen fra den sveitsiske hovedstadens riksvåpen.

Sveitsisk lovgivning innført i 2017 begrenser bruken av sveitsiske nasjonalikoner - inkludert det sveitsiske flagget og andre symboler på sveitsisk opphav - i markedsføringen av varer og tjenester.

For at en matvare lovlig skal kunne markedsføres som «produsert i Sveits», må 80 prosent av råvarene stamme fra landet, og brorparten av produksjonen må ha funnet sted innenfor landets grenser.

- Innpakningens nye design introduserer en modernisert og strømlinjeformet fjell-logo i samsvar med den geometriske og triangulære estetikken, sa en talsperson for selskapet da endringen ble kjent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer