Toblerone

Bitter krangel

Lønnsforhandlingene ved Toblerone-fabrikken i Sveits har møtt veggen. Fabrikkeierne forlot denne uka forhandlingene etter elleve minutter.

STRID: Det er knallhard lønnskonflikt mellom arbeiderne på Toblerones fabrikk i Sveits og de amerikanske eierne. Foto: Justin Sullivan / Getty Images via AFP / NTB
STRID: Det er knallhard lønnskonflikt mellom arbeiderne på Toblerones fabrikk i Sveits og de amerikanske eierne. Foto: Justin Sullivan / Getty Images via AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke bare i Norge at det er tilspissede lønnsforhandlinger denne uka. Ved Toblerone-fabrikken i Bern-Brünnen i Sveits er det nå full isfront.

De ansatte vil ikke godta et lønnsoppgjør som svekker kjøpekraften til arbeiderne ved fabrikken. I tillegg vil de ha kompensert for høyere helseforsikringspremier og en reell lønnsøkning for høyere belastning, skriver Blick.

Hardere arbeidsbelastning

Fabrikken produserer sjokolade som aldri før, og gikk nylig over til en fireskiftsdrift. Nå produseres det sjokoladen hele uka, noe som får konsekvenser for de ansatte:

Det blir knapt med frihelger, og et stadig skifte mellom tidlig-, sein- og nattevakter. Fagforeningene mener at dette betyr at de ansatte nesten ikke kan planlegge privatlivet lenger, i tillegg til at helsebelastningen er stor.

Mandag møtte derfor fagforbundet Unia fabrikkeier Mondelez til forhandlinger. Det ble en svært kort seanse - Mondelez forlot fabrikken etter elleve minutter, og informerte om at de avstår fra videre forhandlinger.

- Det viser hvor lite arbeiderne er verdt for dem, sier Unia-forhandler Johannes Supe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer