Bitter strid om flykaos

Kaoset og forsinkelsene på Københavns lufthavn fortsetter. Nå strides partene om hvem som skal ha skylden for problemene.

KRANGLER: Flyplassledelsen ved Kastrup og det statlige selskapet Naviair, som har ansvaret for flygelederne, krangler om hva som egentlig er årsaken til at det er kaotiske tilstander på flyplassen. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB
KRANGLER: Flyplassledelsen ved Kastrup og det statlige selskapet Naviair, som har ansvaret for flygelederne, krangler om hva som egentlig er årsaken til at det er kaotiske tilstander på flyplassen. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / AFP) / NTB Vis mer
Publisert

For tredje måned på rad trues flytrafikken på Nordens største flyplass, Kastrup, med store forsinkelser og kanselleringer.

Siden april, da en million passasjerer ble rammet av forsinkede fly, mens 60 000 måtte innse at flyet deres ble kansellert, har flytrafikken rundt den danske hovedstaden opplevd store utfordringer.

«Marerittsommer»

I første omgang var det store problemet en akutt mangel på flygeledere, som blant annet skyldes at mange flygeleder fikk sparken under coronapandemien.

Bemanningen har i vår ligget rundt 10 prosent under det den burde ha vært for å ta unna det aktuelle trafikknivået, og Dansk Industri, med flyeselskapene SAS og Norwegian i spissen, har sendt brev til den danske transportministeren Thomas Danielsen, der de advarer mot at dansk luftfart kan stå overfor en «marerittsommer».

«Risikoen for en helt katastrofal sommer for dansk luftfart kommer nærmere for hver dag som går», skrev de i et brev i mai.

Flygeledermangel

Det er det statlig selskapet Naviair som har ansvaret for flygelederne. Som følge av de store problemene iverksatte de for 14 dager siden en nødplan som skulle redde dansker, og andre reisende, fra kaos, forsinkelser og kanselleringer i sommer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.