Havarikommisjonen:

Bjørn (61) var nær døden: - Ut av kontroll

Næringslivstopp Bjørn Matre fløy sjøflyet som kantret i Oslofjorden i fjor. En fersk rapport fra havarikommisjonen beskriver den intense dramatikken.

DRAMA: Havarikommisjonen berømmer den 61-årige næringslivstoppens håndtering av situasjonen som gjorde at han unnslapp døden med et nødskrik i fjor, ifølge en fersk rapport. Foto: Brannvesenet
DRAMA: Havarikommisjonen berømmer den 61-årige næringslivstoppens håndtering av situasjonen som gjorde at han unnslapp døden med et nødskrik i fjor, ifølge en fersk rapport. Foto: Brannvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var bare så vidt at næringslivstoppen i sekstiåra overlevde, den skjebnesvangre ettermiddagen 7. august i fjor, ifølge en fersk rapport fra Havarikommisjonen.

Da sjøflyet hans av typen Cessna brått tippet rundt under landing, begynte vannet å fosse inn i kabinen. Men veien ut fant han ikke med det første.

Flere ble vitne til hendelsen, som utspilte seg i Oslofjorden utenfor Nesodden i august i fjor. Piloten kjempet intenst for sitt eget liv i tida før nødetatene ankom.

Næringslivstopp var pilot

Tirsdag kom havarirapporten, som kaster lys over det hittil ukjente hendelsesforløpet. Der beskrives pilotens desperate forsøk på å komme seg ut av flyet.

Eieren av flyet er styremedlem i pantegiganten Tomra, Bjørn Matre. Næringslivstoppen er styreleder i en rekke selskaper, og hadde en formue på 269 300 208 kroner i 2019, og en inntekt på 24 920 764 samme år, ifølge skattelistene.

61-åringen bekrefter overfor Børsen at det var han som fløy flyet, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Matre har 145 timers flygererfaring, framkommer det i den aktuelle rapporten.

«Fartøysjefen skulle fly en treningstur fra Tjøme med sjøflyet (Cessna) NN. Før avgang sjekket han været, og det var varslet fine flyforhold i Oslo-området», heter det i havarirapporten fra 20. oktober.

Ut av kontroll

Videre beskrives det at Matre øvde på landinger i Bunnefjorden denne dagen. Han var alene om bord.

Det var i forbindelse med en sidevindslanding at alt gikk veldig galt, ifølge rapporten. Der registrerte Matre at det var mer vind enn det hadde vært på de to foregående landingene.

BRANN: Politiet i Oslo har delt videoen da politihelikopteret fanget denne brannen. Video: Politiet. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

«Han flatet ut flyet og venstre flottør tok vannet først. Fartøysjefen har forklart at like etter landing traff flottøren en større bølge og gravde seg ned i vannet slik at flyet bråstoppet og slo rundt.»

Ifølge Matres forklaring i rapporten skal han ha gått fra å ha full kontroll over situasjonen i det ene øyeblikket, til «ut av kontroll det neste».

Politiet tvitret om hendelsen like etter klokka 15, og nødetatene rykket ut til stedet. Både Follo brannvesen og Oslo brann- og redningsetat bisto i redningen.

NØDETATER: Brannvesenet tauer inn flyet etter den dramatiske ulykken. Foto: Brannvesenet
NØDETATER: Brannvesenet tauer inn flyet etter den dramatiske ulykken. Foto: Brannvesenet Vis mer

Måtte hente luft

Men før nødetatene ankom, var det dramatikk for piloten idet han skulle ta seg ut.

Vannet fosset inn i kabinen, og Matre forsøkte å løsne sikkerhetsselen mens han satt opp ned, men klarte ikke å komme seg løs før oppdriften gjorde ham lettere i vannet, framkommer det i rapporten.

Ifølge Matres anslag tok det et halvt minutt før selen løsnet. På grunn av mørke fant han ikke fram til dørhåndtaket, og svømte tre ganger til en luftlomme bak i flyet for å hente luft, før han til slutt kjente en knapp på døras vindu.

Derfra klarte han å orientere seg til hvor dørhåndtaket var, og etter å ha følt seg fram, klarte han endelig å åpne døra og evakuere gjennom den.

Matre skal ha svelget sjøvann og fått vann i lungene. Han ble siden plukket opp av nødetater og ført til sykehus - der han var innlagt i to døgn.

Havarikommisjonen berømmer Matres håndtering av situasjonen, som var avgjørende for at han overlevde.

«Det at fartøysjefen måtte svømme bakover i kabinen hele tre ganger før han klarte å finne dørhåndtaket, vitner om god selvkontroll.» skriver kommisjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer