Bjørn Rune Gjelsten kjøper Gresvig

Har i flere år vært konkurrent.

KJØPER: Bjørn Rune Gjelsten eier fra før Sport1-kjeden. Nå kjøper han seg inn i Gresvig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJØPER: Bjørn Rune Gjelsten eier fra før Sport1-kjeden. Nå kjøper han seg inn i Gresvig. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjelsten Holding AS og O.N. Sunde AS har i dag inngått en avtale med konkursboet etter Gresvig, opplyser selskapet i en pressemelding.

- Målsetningen er å etablere en solid og konkurransedyktig aktør i sportsbransjen, og sikre arbeidsplasser og videre drift på kjedesentralen og i et stort antall butikker, heter det i pressemeldingen.

Gjelsten eier Sport1-kjeden, som i flere år har vært en direkte konkurrent til Gresvigs kjeder G-Sport og G-Max.

90 blir sendt hjem

- Vi i konkursboet er godt fornøyd med avtalen som er inngått. En stor andel av virksomheten er sikret videre drift med en spennende eier, sier advokat Håvard Wiker i advokatfirmaet Ro Sommernes til Børsen.

Wiker har vært bestyrer for Gresvig-konkursen. Han opplyser at 1600 mennesker i dag vil få en formell oppsigelse.

- I underkant av 900 av disse vil få tilbud om fast jobb i dag. I overkant av 450 mennesker vil få tilbud om midlertidig ansettelse fram til detaljene i overdragelsen er avklart. I overkant av 600 mennesker får ikke oppsigelse i dag, fordi de vil jobbe i noe under 30 butikker som konkursboet skal drive videre. Og i underkant av 90 mennesker vil bli sendt hjem i dag, sier Wiker til Børsen.

Lars Kristian Lindberg fortsetter som sjef i Intersport. Til Dagens Næringsliv sier han følgende:

- Vi har 94 egeneide butikker. Av disse er det 34 som uansett blir lagt ned innen kort tid. Vi har hjulpet boet etter beste evne, og det gjør at vi bevarer så mange arbeidsplasser som mulig. Vi tror og håper at vi kan bevare 1500 av de omtrent 2000 arbeidsplassene.

Eier 50/50

Gjelsten og tidligere eier Olav Nils Sunde vil etter avtalen eie 50 prosent hver av Gresvig gjennom henholdsvis Gjelsten Holding AS og O.N. Sunde AS.

Sammen vil de kontrollere 350 sportsbutikker med butikkomsetning på 5 milliarder kroner.

Ifølge pressemeldingen inkluderer eiendelene som kjøpes egeneide butikker og franchiseavtaler, varelager på sentrallager og i butikker, kundefordringer og rettigheter til bruk av Intersportnavnet i Norge, samt andre immaterielle rettigheter .

Både egeneide butikker fra konkursboet og butikker med franchiseavtaler vil bli profilert som Intersport. Sport1-butikker vil driftes som tidligere.

Avtalen må godkjennes av konkurransetilsynet.

- Mange medarbeidere i butikker og på kjedesentralen blir tilbudt videre ansettelsesforhold, men det nøyaktige antall butikker og ansatte som videreføres vil blant annet være avhengig av Konkurransetilsynets behandling av overdragelsen, og resultatet av pågående forhandlinger med utleiere i regi av konkursboet om leiebetingelser, skriver Gresvig i pressemeldingen.

Gjelsten: - Trist

Gjelsten Holding AS er hovedaksjonær i Sport 1 Gruppen AS. De er kjedesentralen i Sport 1-kjeden, og har rundt 220 butikker over hele landet fordelt på konseptene Sport 1, Anton Sport og Löplabbet.

Overdragelse av butikker og eiendeler fra konkursboet forutsetter godkjennelse fra Konkurransetilsynet, heter det videre i pressemeldingen.

– Jeg synes det er trist at en aktør som Gresvig, med over 100 års historie og hvor jeg også tidligere har vært en eier, forsvinner. Samtidig er det et faktum at det lenge har vært en overetablering av sportsbutikker i Norge, noe som har bidratt til svak lønnsomhet i bransjen. Gjennom samarbeidet med Olav Nils Sunde og hans selskap O.N. Sunde AS får vi nå muligheten til å skape en solid aktør med langsiktige og finansielt sterke eiere, som gjennom Sport 1 og Intersport vil være den ledende faghandelskjeden i Norge, sier Bjørn Rune Gjelsten i pressemeldingen.

- GLEDELIG: Olav Nils Sunde gleder seg over å ha funnet en løsning for Gresvig sammen med Gjelstens Gjelsten Holding AS. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- GLEDELIG: Olav Nils Sunde gleder seg over å ha funnet en løsning for Gresvig sammen med Gjelstens Gjelsten Holding AS. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

– Det er svært gledelig at vi nå har lykkes i å finne en løsning sammen med Gjelsten Holding, Sport 1 Gruppen og konkursboet som gjør oss i stand til å videreføre store deler av virksomheten i Gresvig. Beklageligvis er det ikke realistisk å videreføre samtlige butikker og funksjoner i den nye strukturen, men gjennom dette bidrar vi til å sikre at et stort antall av våre medarbeidere fortsatt har en jobb å gå til, sier Olav Nils Sunde i en kommentar.

Dramatisk for sportsbransjen

Det var etter 30 år i bransjen at sportskjeden Gresvig begjærte seg konkurs i begynnelsen av februar.

- Det blir som å øse en båt med et altfor stort hull i skroget, sa Lars Kristian Lindberg, administrerende direktør i Gresvig, da nyheten ble kjent.

Samtidig ga han uttrykk for tro på at kjeden ville bli drevet videre. Nå er Gresvig altså ett skritt nærmere.

Gresvig-problemene kommer i kjølvannet av at norsk sportsbransje har store problemer etter flere år med overetablering, kraftig konkurranse på pris og store usolgte varelagre. På toppen av det hele kommer salgssvikt som følge av en snøfattig vinter.

Hovedkonkurrenten XXL har også slitt voldsomt den siste tida.

Trond Evald Hansen, administrerende direktør i Norsk Sportsbransjeforening, kalte Gresvig-konkursen det mest dramatiske som har skjedd i norsk sportsbransje noensinne.

- Det kommer til å bli mye billig sportsutstyr i året som kommer. Det er det ingen tvil om. Jeg er veldig spent på vegne av leverandørene, og bekymret for en del av dem, sa han til Børsen tidligere denne måneden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer