Cruiseskip i Bergen:

- Blåaktig, stinkende røykteppe

Et cruiseskip som lå ved Bergen Havn onsdag fikk gjennomgå på sosiale medier, i lokalavisa - og nå her i Dagbladet.

SKIPSRØYK: Ifølge professor Helge Drange i Bergen avga dette skipet «kontinuerlig, blåaktig, stinkende røyk hele dagen, som la seg som et teppe over byen». Foto: Helge Drange / X
SKIPSRØYK: Ifølge professor Helge Drange i Bergen avga dette skipet «kontinuerlig, blåaktig, stinkende røyk hele dagen, som la seg som et teppe over byen». Foto: Helge Drange / X Vis mer
Publisert

«Vanndamp, sies det fra næringen. Men vanndamp er ikke blå, og vanndamp stinker ikke».

Det er professor Helge Dranges tekst til bildet han onsdag postet på X.

Bildet viser et digert cruiseskip i Bergen, og røyken som stiger opp fra det.

- Vi får jo cruiseskipene helt inn i sentrum, og det er merkverdig at disse kjempebåtene har alt det frie utslippet fra skorsteinene, sier Drange til Dagbladet.

- Stinkende røykteppe

Han er professor og jobber ved Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen, og har fra før uttalt seg til BA om røyken.

- Det varierer hvor mye utslipp båtene avgir, men denne avga kontinuerlig, blåaktig, stinkende røyk hele dagen, som la seg som et teppe over byen, sier Drange til Dagbladet Børsen.

Han mener synet viser gal måte å drive business på.

- Det er noen næringsaktører som lever av å ta imot passasjerene på skipene, men vi kan ikke forsvare å ha superforurensere midt i Bergen by bare for å opprettholde noen pølsekiosker og suvenirbutikker, mener professoren.

- Teknisk feil

Ifølge BA var det dampen fra pipene på Norwegian Cruise Lines (NCL) skip «Norwegian Prima» som lå ved Dokken i Bergen, som professoren reagerte på. Men NCL kan ikke lastes for onsdagens utslipp, skriver avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.