«Vanndamp, sies det fra næringen. Men vanndamp er ikke blå, og vanndamp stinker ikke».
Det er professor Helge Dranges tekst til bildet han onsdag postet på X.
Bildet viser et digert cruiseskip i Bergen, og røyken som stiger opp fra det.
- Vi får jo cruiseskipene helt inn i sentrum, og det er merkverdig at disse kjempebåtene har alt det frie utslippet fra skorsteinene, sier Drange til Dagbladet.

- Stinkende røykteppe
Han er professor og jobber ved Geofysisk Institutt ved Universitetet i Bergen, og har fra før uttalt seg til BA om røyken.
- Det varierer hvor mye utslipp båtene avgir, men denne avga kontinuerlig, blåaktig, stinkende røyk hele dagen, som la seg som et teppe over byen, sier Drange til Dagbladet Børsen.
Han mener synet viser gal måte å drive business på.
- Det er noen næringsaktører som lever av å ta imot passasjerene på skipene, men vi kan ikke forsvare å ha superforurensere midt i Bergen by bare for å opprettholde noen pølsekiosker og suvenirbutikker, mener professoren.

Kloakken flyter: Advarer innbyggere
- Teknisk feil
Ifølge BA var det dampen fra pipene på Norwegian Cruise Lines (NCL) skip «Norwegian Prima» som lå ved Dokken i Bergen, som professoren reagerte på. Men NCL kan ikke lastes for onsdagens utslipp, skriver avisa.
- «Norwegian Prime» har tidligere vært koblet på landstrøm, men på grunn av en teknisk feil var det ikke mulig å koble dem på ved dette anløpet, selv om de ønsket. Vi beklager. Slike feil kan dessverre oppstå når teknologien er ny, sier markedssjef Nils Møllerup til BA, og understreker at den feilen skal være løst til neste anlegg.
Bergen Havn har et stort landstrømanlegg for cruiseskip. Dette betyr at skipene kan slå av dieselmotorene og benytte strøm fra land når de ligger i havn. Men det hjelper lite når anlegget ikke fungerer, skriver BA i sin sak.
- Bergen Havn har faktisk lagt oss på en strengere linje enn det vi er pålagt av byrådet, sier Møllerup, men tilføyer:
- Dette betyr likevel at det fortsatt er noen skip som ikke bruker landstrøm. Vi har systemer som plukker opp hvor store utslipp de har, og fakturerer dem tilsvarende. De som forurenser mest, må altså også betale mest.
- Dramatisk situasjon
Professor Drange, som også jobber ved Bjerknessenteret, mener det på høy tid at «vi ikke lenger lukker øynene for det som skader klima».
- Vi befinner oss i en svært dramatisk situasjon. Den globale havtemperaturen er så høy at det virkelig er alarmere, og vi opplever ekstremvær mange steder på jorda, sier han og fortsetter:
- Jeg tror vi nå er i en brytningstid der vi ser så mye endring at vi endelig forstår alvoret, og skjønner at vi må tenke alternativt.
- Derfor reagere jeg på disse cruisebåtene i Bergen sentrum - det handler virkelig om å lukke øynene, sier han.