Norsk turistjubel:

Blant de beste noensinne

Nordmenn ferierer i eget land som aldri før, men mangelen på utenlandske turister fører likevel til et brutalt år for norsk reiseliv.

JUBEL OG TRAGEDIE: Bare ved to tidligere år har Statistisk sentralbyrå registrert flere norske overnattinger i juni, men mangelen på utenlandske turister fører likevel til at besøkstallene stuper. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JUBEL OG TRAGEDIE: Bare ved to tidligere år har Statistisk sentralbyrå registrert flere norske overnattinger i juni, men mangelen på utenlandske turister fører likevel til at besøkstallene stuper. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var en kraftig vekst i norske overnattinger i juni i år, sammenliknet med juni i fjor. Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) overnattingsstatistikk.

«Juni var i år som i fjor, prega av lettelser av restriksjoner som gjorde det mulig for flere nordmenn å reise», skriver SSB.

Bare ved to tidligere år har SSB registrert flere norske overnattinger i juni.

- Det går absolutt i riktig retning, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv til Børsen.

Tall fra overnattingsstatistikken viser at det var rundt 2,8 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingsvirksomheter i juni i år. Det er en økning på 18 prosent sammenliknet med juni i fjor.

MILLIONTALL: For andre gang siden SSB startet med å registrere overnattinger på campingplasser i 1968, var det flere enn en million norske overnattinger i juni. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
MILLIONTALL: For andre gang siden SSB startet med å registrere overnattinger på campingplasser i 1968, var det flere enn en million norske overnattinger i juni. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Været avgjør

Devold peker på flere ting som kan være årsaken til oppsvinget i overnattinger.

- Juni er vanligvis ikke en feriemåned, så det fine været er utslagsgivende. I fjor ble det også fullt veldig mange steder i juli. Jeg tror mange har tatt ferien tidligere, for å unngå å møte fullbooka hotell på populære destinasjoner, sier hun og legger til:

- En annen forklaring kan være at noen faktisk klarte å holde mindre jobbsamlinger i juni, som også er en konferansemåned. Jobbavslutninger eller jobbmøter kan også ha bidratt. Så ser vi at veldig mange har blitt gode på hjemmekontor, og å kombinere. Fleksibiliteten har blitt større. Mange tar med seg positive erfaringer de gjorde i 2020.

Ingrid Bergsåker-Aspøy og Magne Vestli er storfornøyde med årets feriedestinasjon. Video: Henning Lillegård. Reporter: Marlene Lundberg Holm Vis mer

Ifølge Krohn-Devold har mange unge bestemt seg for at det blir norgesferie i år, uansett.

- Flere er i stand til å ta ferie litt før. Mange unge begynner ferien i juni.

Selv om nordmenn som ferierer i eget land sørget for en solid opptur for reiselivet, sammenliknet med fjoråret, er ikke tallene i nærheten av det reiselivsnæringen så før coronapandemien.

Besøkstallene har stupt

Tallene blir nemlig ikke like hyggelige hvis man sammenlikner med rekordåret 2019. For juni i år var fortsatt preget av få utenlandske overnattinger.

Totalt stupte overnattingsbesøk fra utenlandske turister med hele 91 prosent, mens norske overnattinger falt med beskjedne 3,4 prosent fra 2019-nivå. Det gir et fall i samla overnattinger i juni på 35 prosent målt mot rekordåret.

- Utlendingene utgjør vanligvis én tredjedel av overnattingene. Det samme gjør konferansegjestene. Det beste vi kan håpe på, at vi kan nærme oss 2019-nivå i 2022. Men da trenger vi så klart et år uten innreiserestriksjoner, sier Krohn Devold.

Mangelen på utenlandske turister har ført til en katastrofal sesong for såkalte «incoming» turoperatører, som har spesialisert seg på å selge norgesferier til utenlandske turister.

«Økonomisk tragedie»

Børsen skrev tidligere denne uka om reisebyrået Terranova Scandinavia som har gått fra nær 70 millioner i omsetning i 2019 til å ligge an til å få en omsetning på rundt 5 millioner kroner i år.

KREVDE SKYSS: Da Johanna Holm og familien var utenfor Risør på badetur fikk ble de satt i arbeid av en krevende gjest. Video: Johanna Holm. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Selskapets salgsdirektør Franck Vogt beskrev årets sesong som «en økonomisk tragedie».

- Vi får fortsatt tilbakemeldinger om at det er tøft for dem som lever av internasjonalt reiseliv. Det har kommet noen turister etter at det åpnet opp litt, men det er så utrolig lite sammenliknet med et normalår. Selv om det er bitte litt aktivitet nå, så er det ikke noe virksomhetene kan leve av fram til neste år, sa leder av Virke Reiseliv, Astrid Bergmål, til Børsen i sakens anledning.

Mens Bergmål sa at det er lite som tyder på at «incoming»-bransjen som helhet ligger an til å nå 2019-nivåer allerede til neste år, sier Kristin Krohn Devold at mange tror på et normalår i 2022.

- Nå blir det imidlertid viktig å fjerne meteren, før konferansesesongen i august. Den vil kreve flokkimmunitet. Derfor er vaksineringa nå første prioritet, sier Devold til Børsen.

Slik fordeler overnattingene seg:

Campingplasser: For andre gang siden SSB startet med å registrere overnattinger på campingplasser i 1968, var det flere enn en million norske overnattinger i juni. Tallene er opp med mer enn 100 000 sammenliknet med 2020.

Hoteller: Det var om lag 1,2 millioner overnattinger ved norske hoteller i juni, en økning på rundt 19 prosent fra juni i fjor. Selv om det var en økning på over 200.000 overnattinger sammenlignet med juni i fjor, var det likevel under halvparten av overnattingene det vanligvis er i juni.

Sammenlignet med juni i fjor var det og en oppgang i alle fylker. Særlig Innlandet, Oslo og Nordland skilte seg ut med den største økningen i antall overnattinger.

Utenlandske overnattinger: Juni var i år fortsatt preget av få utenlandske overnattinger, selv om det var flere lettelser i reiserestriksjoner. Samlet sett viste overnattinger for juni i år målt mot juni 2019 en nedgang på 35 prosent.

Utenlandske overnattinger falt med hele 91 prosent, mens norske overnattinger fall kun med 3,4 prosent sammenlignet med rekordåret 2019.

KILDE: NTB / SSB

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer