Ble diskriminert: Polske Radoslaw fikk bare halv lønn fordi han var etnisk polsk

Norsk selskap drev med etnisk diskriminering, har nemnd avgjort.

BLE DISKRIMINERT: Mens norske arbeidskompiser tjener 2.333 kroner om dagen, fikk Radoslaw Wojtera og de andre utlendingene bare 1.150 om bord på det norske fartøyet. Foto: Privat.
BLE DISKRIMINERT: Mens norske arbeidskompiser tjener 2.333 kroner om dagen, fikk Radoslaw Wojtera og de andre utlendingene bare 1.150 om bord på det norske fartøyet. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2016 har Radoslaw Wojtera jobbet om bord på fiskebåten Prowess. Ifølge Wojtera hadde han som dekkmannskap nøyaktig de samme arbeidsoppgaver som sine norske kollegaer.

Mens norske arbeidskompiser tjener 2.333 kroner om dagen, har Wojtera og de andre utlendingene måttet nøye seg med 1.150 om bord på det NOR-registrerte fartøyet, skrev Frifagbevegelse i år.

«Jeg synes det er rart at jeg skal tjene mindre enn de norske, men rederiet har forklart lønnsforskjellen med at det er billigere å bo og leve i Polen. Jeg har jobbet i dette rederiet siden 2016 og jeg har hele veien tjent kun halvparten av mine norske kollegaer», sa Wojtera til Maritim Logg da.

Nå har Wojtera og en annen polakk fått medhold hos Diskrimineringsnemnda.

- Trodde jeg ville vinne

Dagbladet har snakket med Radoslaw Wojtera på telefonen fra Polen.

- Dette ser bra ut, men jeg har alltid trodd at vi ville vinne saken, sier Wojtera. Han regner med at han vil søke om kompensasjon for tapt lønn.

- Nå har jeg sendt informasjon videre til Sjømannsforbundet som igjen vil kontakte arbeidsgiveren.

Ga Wojtera medhold

«Nemndas konklusjon er at Ocean Venture AS har diskriminert fiskerne på grunn av etnisitet i forbindelse med lønnsfastsettelsen», skriver Norsk Sjømannsforbund i en pressemelding.

De skriver at Diskrimineringsnemnda 12. november 2019 behandlet to saker vedrørende polske fiskere som er blitt utsatt for ulovlig diskriminering i selskapet «Ocean Venture AS».

Fiskerne hadde arbeidet om bord i snøkrabbefartøyet «Prowess», og saken ble omtalt først hos medlemsbladet til Norsk Sjømannsforbund «Maritim Logg», etter at det ble avdekket at disse fiskerne hadde halv lønn i forhold til en del andre fiskere om bord som utførte tilsvarende arbeid.

«De polske fiskerne er medlemmer i Norsk Sjømannsforbund, og Sjømannsforbundet fremmet på vegne av disse en sak for Diskrimineringsnemnda tidligere i år med bakgrunn i at forbundet mente disse var utsatt for ulovlig diskriminering i forbindelse med lønnsfastsettelse», skriver Norsk Sjømannsforbund i en pressemelding.

Men i stedet for å få mer penger, fikk Wojtera i stedet sparken.

«Kaptein tok meg til side og sa at jeg ikke lenger var ønsket om bord. Han sa til meg at grunnen var at jeg hadde stilt spørsmål ved min lønnskontrakt samt kontaktet Norsk Sjømannsforbund. Dessverre var det ingen kollegaer til stede da han sa det», fortalte Wojtera Maritim Logg.

SAMME JOBB: Wojtera gjorde det det samme som de norske, men fikk halvparten av lønna, mener Norsk Sjømannsforbund. Her er er han dekket av is etter å ha jobbet på dekk, skriver Frifagbevegelse. Foto: Privat
SAMME JOBB: Wojtera gjorde det det samme som de norske, men fikk halvparten av lønna, mener Norsk Sjømannsforbund. Her er er han dekket av is etter å ha jobbet på dekk, skriver Frifagbevegelse. Foto: Privat Vis mer

- Ulovlig diskriminering

- Dette er en prinsipiell og viktig avgjørelse om at dette er ulovlig diskriminering og brudd på norsk lov. Vi har vunnet fram på det sentrale punkt i saken, sier jurist Terje Hernes Pettersen i Norsk Sjømannsforbund.

- Han sier at forbundet allerede er i gang med å vurdere erstatningskrav overfor rederiet Ocean Venture. Det er snakk om til sammen over 800 000 kroner for de to polske sjøfolkene.

- Jeg har allerede sendt en e-post til rederiets advokat Svend Lerring for å innlede forhandlinger om dette, sier Hernes Pettersen, som er svært tilfreds med at de har fått medhold i nemnda.

Ikke bevist gjengjeldelse

For en av disse fiskerne ble det også hevdet at han ble utsatt for ulovlig gjengjeldelse fra rederiets side.

«Fiskeren nådde ikke frem i nemda på dette punktet, og nemda konkluderte med at det ikke var tilstrekkelig med konkrete holdepunkter for å hevde dette. Nemda har ikke tatt stilling til erstatningskravet for disse fiskerne, og det er en sak som i ettertid eventuelt må prøves privatrettslig», skriver Norsk Sjømannsforbund i pressemeldingen.

- Sjømannsforbundet er fornøyd med avgjørelsen i nemda selv om fiskerne ikke nådde frem på alle punkter. Et eventuelt privatrettslig krav om erstatning må vi ta stilling til etter at vi har lest grundig gjennom nemdas avgjørelse sier advokat Terje Hernes Pettersen i Norsk Sjømannsforbund.

Advokat Svend Lerring representerer Ocean Venture AS i denne saken i Diskrimineringsnemnda.

-Vi er uenige i utfallet, men registrerer at nemnda ikke har tatt stilling til erstatningsspørsmålet. Dette er begrunnet med at saken ikke er så opplagt at de vil si noe om erstatning. For øvrig tar vi resultatet til etterretning, sier Lerring.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer