SAS-passasjer:

Ble «livredd» etter SAS-tur

Cecilie Westby og ektemannen fikk en svært ubehagelig opplevelse på vei hjem fra Nice. - Standard prosedyre, svarer SAS.

INNLEID: For å ta unna trafikktoppen i sommer tar SAS i bruk andre flyselskaper på deres flyvninger, deriblant Air Baltic. Foto: Annika Byrde / NTB
INNLEID: For å ta unna trafikktoppen i sommer tar SAS i bruk andre flyselskaper på deres flyvninger, deriblant Air Baltic. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- En kastet opp og en annen begynte å be inne i flyet, forteller Cecilie Westby til Børsen.

Hun og ektemannen var på vei hjem fra ferie i Nice, og hadde bestilt fly med SAS. De havnet i stedet på et fly fra det latviske flyselskapet Air Baltic.

Dette er et selskap SAS har leid inn for å ta unna trafikktoppen i sommer.

Da flyet skulle inn for landing på Oslo Lufthavn, opplevde ekteparet det som dramatisk.

Forskrekket

- Det var nydelig vær og temmelig vindstille, så vi trodde ikke landingen skulle bli noe problem. Men like etter piloten setter hjulene i bakken, ruser han motoren og tar av igjen, sier Westby.

Kommunikasjonssjef i SAS, Tonje Sund, forklarer at flyet måtte lette igjen på grunn av et kraftig vindkast på rullebanen, og at mannskapet fulgte standard prosedyre.

- KONTROLLERT: Kommunikasjonssjef i SAS, Tonje Sund, forklarer at flyet måtte lette igjen på grunn av et kraftig vindkast på rullebanen, og at mannskapet fulgte standard prosedyre. Foto: Flightradar
- KONTROLLERT: Kommunikasjonssjef i SAS, Tonje Sund, forklarer at flyet måtte lette igjen på grunn av et kraftig vindkast på rullebanen, og at mannskapet fulgte standard prosedyre. Foto: Flightradar Vis mer

- Dette har vært en kontrollert «go-around». Det vil si at man har gått inn for landing, og så tatt av igjen. I denne situasjonen var vindstyrken for høy, slik at man valgte å avbryte landingen på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.

Westby mener at dette ikke ble kommunisert med passasjerene og hun forteller at situasjonen opplevdes som svært ubehagelig for flere.

- Jeg ble livredd og skalv. Alle rundt meg hadde oppsperrede øyne, og en dame ved siden av meg slapp strikketøyet sitt og begynte å be. Jeg tror de aller fleste ble ordentlig redde.

Hun reagerer spesielt på det hun mener var manglende informasjon fra kapteinen.

- Jeg tror det tok mellom fem og ti minutter fra flyet lettet til vi fikk noe informasjon fra kapteinen. Og når vi først fikk det, snakket han på så gebrokkent engelsk at det var umulig å forstå hva han sa.

Air Baltic er forelagt Westbys kritikk, men har foreløpig ikke besvart Børsens spørsmål.

Da flyet var landet på Gardermoen var flere av passasjerene både forvirret og forskrekket, forteller hun. De skal ha fått til svar fra kabinpersonalet på vei ut at de ikke visste hva som hadde skjedd.

- Mange passasjerer tumlet inn på toalettet etter landing. Der skalv folk ennå. Ei jente ble nærmest slept inn av sine venninner.

Da Westby klagde til SAS om opplevelsen, opplevde hun at hun ikke ble tatt på alvor.

- Jeg fikk bare til svar at de beklaget hendelsen. Det føltes som om jeg klagde på at maten ikke var varm nok. Men flygingen var helt forferdelig, og da er det rart man ikke blir tatt mer seriøst. Vi vil ha svar på hvorfor vi landet og så tok av igjen.

- Kontrollert

SAS' kommunikasjonssjef understreker at sikkerheten er første prioritet på deres flyginger, også når det gjelder innleide selskaper. På grunn av en travel sommersesong har flyselskapet leid inn ekstra kapasitet i en overgangsperiode til eget crew er trent opp, forklarer Sund.

- Flybransjen er sterkt regulert og styrt av strenge sikkerhetsprosedyrer der sikkerhet alltid er høyeste prioritet. Innenfor Europa brukes de felles reglene fra Det europeiske byrå for flysikkerhet, og disse er like for alle flyselskaper. SAS og våre leverandører går aldri på akkord med sikkerheten, dette er noe vi kan garantere våre kunder, sier hun.

Samtidig erkjenner hun at kundeopplevelsen kanskje ikke var den beste.

- Når det gjelder opplevelsen om bord, så tar vi alltid tilbakemelding fra kundene. Vi har gode prosesser når det kommer til klager, så det blir alltid fulgt opp.

Westby fikk seg imidlertid en solid støkk av hendelsen, og er skeptisk til å reise med SAS-innleide fly igjen.

- Jeg har to flyginger til med SAS i løpet av sommeren, men hvis det viser seg at jeg må fly med et annet selskap, så sier jeg nei takk og går ikke på flyet. Den følelsen vi satt igjen med etter flyturen, skal vi ikke ha. Det er rett og slett ikke det vi har betalt for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer